Marc Cercós, el talent que va seduir Google

Marc Cercós, jove emprenedor ja molt experimentat en el camp de la informàtica, cocreador d’eyeOS i desenvolupador d’Archy.

Amb gairebé una dècada d’aventures empresarials, als vint-i-cinc anys Marc Cercós ja és un emprenedor experimentat. Va ser el nen prodigi –al costat de Pau Garcia-Milà– de la informàtica catalana amb eyeOS, l’escriptori que s’instal·la en un servidor i que permet operar-hi des de qualsevol ordinador. El van crear amb tot just divuit anys, quan ningú no havia sentit parlar encara d’informàtica al núvol.

L’experiència d’eyeOS va ser un èxit no només en el camp empresarial, sinó també en el social; la seva joventut i l’empenta mediàtica de Garcia-Milà els van portar a fer conferències i simposis, així com a aparèixer als principals programes de televisió, mostrats com la prova que el país tenia un gran planter de talent per al futur. Entre els seus clients hi havia Telefónica i IBM.

El Marc s’estimava més deixar el bastó de comandament al Pau i centrar-se en les tasques de desenvolupament tècnic. Aquella distribució de rols funcionava bé, encara que no sense tensions. A ell tot el circ mediàtic que es va articular al voltant d’eyeOS no l’acabava de convèncer, i quan la companyia va haver d’adoptar un caire més empresarial i enfocar-se als clients corporatius per oblidar-se dels usuaris domèstics, el Marc va saber que aquell no era el seu projecte. Ell veia eyeOS com una aportació a la gent normal, que els havia fet servei a ells en el passat i ara podia ser útil a d’altres.

Va parlar amb el Pau i li va vendre la seva part de l’empresa. De sobte es va veure amb vint-i-pocs anys, molts diners i cap projecte clar. La seva primera idea va ser anar a Califòrnia i matricular-se a Stanford, la universitat de Sergey Brin i Larry Page, fundadors de Google, per estudiar enginyeria informàtica. Però aviat es va adonar que, amb la seva experiència, passar per la universitat potser era fer un pas enrere, de manera que va optar per concedir-se un temps de reflexió.

Durant aquest període va prendre dues decisions: la primera va ser anar-se’n a viure a San Francisco per estar a prop de l’ambient de Silicon Valley, i la segona, llançar Archy, una aplicació per a ordinadors Mac que utilitza el servei Google Drive com a sistema de compartició d’arxius i disc dur virtual. Archy té la virtut de simplificar tasques com la càrrega d’un arxiu en un servidor o l’enviament de documents entre persones sense que calgui la mediació del correu electrònic.

El sistema ha cridat força l’atenció de Google, que va convidar el Marc a presentar-lo davant tota la companyia al Google I/O 2013, el seu últim congrés mundial per a desenvolupadors, a mitjan mes de maig passat.

Jordi Sabaté Martí

Analista tecnològic del diari Ara

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *