Back to top

Saló del Prestigi

Saló del Prestigi

Saló del Prestigi

Alfons X el Savi (1221-1284)
Gerolamo Cardano (1501-1576)
Stewart Culin (1858-1929)
Lizzie J. Magie (1866-1948)

 

 

Alfons X el Savi, Gerolamo Cardano, Stewart Culin i Lizzie J. Magie són els primers integrants del Saló del Prestigi de Dau Barcelona. Per primera vegada, els premis Dau Barcelona atorguen aquest reconeixement pòstum a personalitats històriques que han contribuït significativament a la difusió i al desenvolupament del joc i específicament dels jocs de taula al llarg dels segles.

El rei de Castella Alfons X el Savi (1221-1284), al final del seu regnat, va encarregar a diversos savis el Libro de axedrez, dados e tablas, que ell mateix va dirigir, una obra cabdal que recull la descripció més antiga dels escacs i d’altres jocs de daus i de taula, alguns originaris de regnes musulmans. És un dels documents més importants per a la investigació dels jocs de taula, i es considera la primera enciclopèdia de jocs de taula de la humanitat.

L’italià Gerolamo Cardano (1501-1576) era un savi especialitzat en diferents disciplines, entre d’altres les matemàtiques, l’astronomia, la física o la medicina. També era un gran aficionat als jocs d’atzar, hi apostava sovint diners. A més de diverses publicacions sobre àlgebra, filosofia i medicina, va escriure el primer tractat de probabilitat i jocs d’atzar, Liber de ludo aleae.

L’etnògraf nord-americà Stewart Culin (1858-1929) es va especialitzar en el món del joc. Va fundar l’American Anthropological Association and the American Folklore Society i va dirigir diferents museus i institucions culturals. Després d’escriure diverses publicacions sobre els jocs de diverses parts del món, com Corea, la Xina, Hawaii i les Filipines, el 1907 va publicar la seva monumental obra Games of the North American Indians, que encara avui és una obra de referència.

La també nord-americana Lizzie J. Magie (1866-1948), a més d’escriptora, actriu i periodista, i de religió quàquera, va ser la creadora de The Landlord’s Game, el joc d’on, trenta anys després, va beure l’autor del Monopoly. La primera versió la va patentar el 1904 com un joc per demostrar com de negatiu i desigual podia arribar a ser l’acaparament de terres, ben diferent de l’esperit del Monopoly que coneixem ara!

La selecció de les personalitats escollides per al Saló del Prestigi de Dau Barcelona la fan els guanyadors de totes les edicions del premi a tota una vida dedicada al joc dels premis Dau Barcelona. Cada any hi afegiran dues noves personalitats històriques, amb l’objectiu d’anar creant un hall of fame amb els noms més importants de la història del joc i dels jocs de taula, dins de la història de la cultura.