Anar al contingut principal
Barcelona cultura

Notícies

De la passejada al telèfon: maneres noves de viure l'escena al 'Grec en obert'

dv. 26/06/2020 | 09:30 H

Les reduccions d'aforament i les limitacions que imposa la crisi sanitària de la covid-19 han obligat a molts creadors i creadores a plantejar-se l'escena des de perspectives noves. Ho veureu especialment al Grec en obert, una de les tres seccions del Grec 2020 Festival de Barcelona on es fa un ús estens de les tecnologies de comunicació però, especialment, de la imaginació.

Ja sabeu que el Grec d'enguany es divideix entre el festival presencial que, amb l'etiqueta de Grec Festival, ocupa espais teatrals i equipaments culturals amb control d'accés i limitació del nombre de localitat; un De Grec a Grec que perllongarà el festival durant la temporada exhibint produccions que no s'han pogut veure aquest estiu; i, finalment, el Grec en obert, que es proposa arribar als espectadors, sovint de maneres molt diferents de les convencionals.

El Grec en obert inclou propostes semipresencials i també moltes activitats virtuals que se celebren a la xarxa, però també aplica al món de l'escena recursos poc comuns. El Grec en obert se subdivideix en diverses seccions:

Connexions llatinoamericanes

Originalment, l'edició d'enguany del Grec posava el focus en l'escena de l'Amèrica Llatina. I, encara que finalment les circumstàncies hagin concedit un pes addicional a l'escena local, molts creadors llatinoamericans (Daniel Veronese, Guillermo Calderón, Manuela Infante...) ja havien establert o mantenien des d'abans una relació amb la ciutat, companyies com José y sus Hermanas, col·laboraven en les seves creacions amb directors com el xilè Marco Layera i moltes companyies, professionals o petites sales d'Amèrica havien teixit una xarxa de complicitats amb les sales de proximitat de la nostra ciutat.

Fruit d'aquestes complicitats escèniques és el Grec de proximitat, una proposta conjunta dels petits escenaris de Barcelona (Teatre Tantarantana, Sala Versus Glòries, Sala Fènix, Sala Flyhard, El Maldà, el Teatre de la Gleva, el Teatre Akadèmia...) que té la seva pròpia web i que aplega un conjunt de tallers, xerrades, cursos o streamings i lectures dramatitzades de peces que s'havien de representar aquest juliol, entre les quals Tránsitos, Winnipeg, Una galaxia de luciérnagas o Bitácora de ida y vuelta.

També l'Antic Teatre s'afegeix a la programació d'aquest apartat amb unes Jornades antifeixistes que dediquen una atenció especial al Brasil i que inclouen conferències performatives, debats, passis en línia de pel·lícules i moltes activitats més.

Fila zero

Espectacles enregistrats, entre els quals una quinzena llarga que s'emetran per la televisió local de Barcelona gràcies a un acord amb betevé, el mitjà de comunicació oficial del Grec 2020, per arribar al màxim nombre possible d'espectadors, muntatges que s'enregistraran per ser vistos posteriorment a la xarxa (com per exemple Dimonis, dels cabosanroque) o experiències que combinen les representacions reals i virtuals com les d'Assedegats, a la Biblioteca de Catalunya i als jardins de Rubió i Lluch, formen part d'aquest apartat, on també hi ha algunes activitats presencials. I és que, al parc del Centre del Poblenou, l'Obrador d'Estiu de la Sala Beckett proposa lectures dramatitzades, però també xerrades i debats, molts dels quals es poden seguir a l'aire lliure. També ofereixen propostes presencials a La Capella del MACBA, que acull espectacles d'artistes de dansa com La Intrusa i Lali Ayguadé, entre altres, alguns dels quals havien de participar a Dansa Quinzena Metropolitana i han estat reprogramats.

La xarxa, però, ofereix moltes possibilitats més de creació. Les exploten iniciatives com From Story to Tale, que proposa a joves i gent gran que s'expliquin històries mútuament mitjançant un web creat a l'efecte. D'altres, com Sodoma.cat 120 jornades dins, posen en marxa experiències insòlites com un xat de dotze hores de durada amb unes quantes escriptores com a còmplices.

Grec a peu

Més sorprenent encara resulta comprovar que les passejades i el teatre tenen més a veure del que ens pensàvem. Si Casa Amèrica Catalunya s'ha posat d'acord amb alguns escriptors per produir podcasts i mapes amb rutes per Barcelona que ens parlen d'Amèrica i de les novel·les que transcorren entre el nou i el vell continent, d'altres, com Tantàgona, munten rutes per fer en família. I alguns més s'han llançat a una experiència insòlita: convertir muntatges escènics en passejades. Ho han fet els autors i autores de La noche sin tiempo, creació col·lectiva entre autors colombians i catalans apadrinada pel Teatre Tantarantana i la Fundación Maldita Vanidad que ha acabat convertit en una ruta pel Raval. Lali Álvarez, per la seva part, ha transformat un muntatge sobre l'últim arbre sobre la Terra (Life) en una Caminada cap a Life que transcorre en un escenari ideal: el Jardí Botànic de Barcelona.

Grec converses

Però el teatre, la dansa, la música i el circ són un gran tema de conversa. D'aquí que molts i moltes implicats en el Grec ens parlin aquests dies de la música del festival, com fa el periodista Albert Puig al programa de Catalunya Ràdio Cafè Amèrica, de dansa, com farà el coreògraf colombià Rafael Palacios a CaixaForum o de teatre, com fan els actors, actrius, directors i directores que s'han implicat en les xerrades i assaigs oberts de Factoria Grec que organitza el portal de crítica teatral Recomana.cat.

Per acabar aquest apartat, una proposta diferent que lideren poetes com Andreu Gomila, Martí Sales, Maria Cabrera o Josep Pedrals. Ells donen vida, amb la participació d'un seguit d'actors i actrius, a Poeta de guàrdia. Demaneu hora, truqueu al telèfon que us donaran i escoltareu un artista dient-vos un poema a cau d'orella i conversant una estona sobre el que acaba de llegir.

Grec professional

Algunes activitats del Grec s'adrecen exclusivament o prioritàriament als professionals de l'escena. Són cursos com els que us proposen el director argentí Lautaro Perotti  i Concha Milla a la xarxa des de la sala Flyhard, trobades amb artistes del món de la dansa i el moviment com Amanda Piña, que us parla de canvi climàtic i dansa a l'Sporá Prógrama de La Caldera Les Corts o cites amb tot d'artistes nascuts els anys 90 com l'FF90 que s'organitza un any més al Graner. Com cada any, a més, el Grec Pro, organitzat pel Grec Festival de Barcelona, posarà en contacte artistes i productores locals i internacionals.

Més informació a:

 

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades