Sostenibilitat
De quina manera pot contribuir un festival d’arts vives a la millora del nostre planeta? El Grec Festival de Barcelona es va fer aquesta mateixa pregunta l’any 2020 i, des d’aleshores, està adherit al Programa d’acords voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) impulsat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya.
Mitjançant l’aplicació d’aquest programa, el festival es compromet a fer un inventari de les seves emissions, a proposar i aplicar mesures per reduir-les, i a fer-ne un seguiment anual per valorar-ne els resultats.
Els beneficis que n’obtindrà són:
· Reducció de la factura energètica, de la dependència de recursos fòssils i de la vulnerabilitat associada als seus increments de preu.
· Posicionament estratègic avançat en termes ambientals i de canvi climàtic.
· Valor afegit en els serveis, els productes o els projectes del festival i en la relació del Grec amb les persones que en són membres o hi treballen.
· Millora de la gestió ambiental gràcies a la implicació de persones i empreses proveïdores i col·laboradores
Saps què és la compensació d’emissions de carboni?
La compensació és l’acció de neutralitzar la quantitat d’emissions de CO2 (petjada de carboni) que emet una persona, empresa o organització quan duu a terme una activitat, invertint econòmicament en un projecte per a la millora del medi ambient i de l’entorn social on té lloc aquesta activitat.
El Grec Festival de Barcelona 2022 compensarà les emissions de carboni de tots els espectacles celebrats al Teatre Grec a través del segell Clean CO2, que permet una gestió i una reducció efectiva de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
El projecte triat per aquesta compensació és la planta d'energia eòlica Edincik. Un parc eòlic de 56,4 MW situat a la costa sud de la Mar de Màrmara a Bandirma a la província de Balikesir, Turquia. L'electricitat generada d’aquesta planta es lliurarà a la xarxa elèctrica nacional, evitant així la generació d'electricitat a partir de l'ús de fonts de combustibles fòssils, com el carbó.
A més de la reducció d'emissions de gasos amb efecte hivernacle, el projecte també contribueix al desenvolupament social i econòmic a través de l'educació, el sanejament, la creació d'ocupació, la transferència de tecnologia i la millora de la producció agrícola.
La mitigació del canvi climàtic
La mitigació és qualsevol intervenció dels éssers humans que té l’objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle o de millorar la capacitat d’embornal dels sistemes, és a dir, la seva eficiència a l’hora d’absorbir diòxid de carboni.
La Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic estableix que el Govern de Catalunya ha de presentar al Parlament els objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i dels contaminants de l’aire per als períodes de compliment que estableixin la Unió Europea i l’Organització Mundial de la Salut, per tal que el Parlament els aprovi.
Així mateix, el Govern ha d’aprovar el Marc estratègic de referència de mitigació a proposta de la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic i amb la participació dels ens locals i dels altres actors implicats, i també ha d’elaborar els pressupostos de carboni com a mecanisme de planificació i seguiment per a la integració dels objectius d’aquesta llei en les polítiques sectorials.
