Barcelona cultura

Projecte artístic

Un festival és com un cim. Forma part d’un paisatge, d’un sistema, d’un teixit. És un moment excepcional que està connectat amb la vida artística de la Ciutat, que enllaça amb el que hi passa la resta de l'any, que serveix de finestra per mostrar tot el que s’hi ha anat coent i que dialoga amb el seu talent, amb els seus ciutadans i amb les seves preguntes. Més que una festa, ens agrada imaginar el nostre Grec com una celebració, un moment esperat, un esdeveniment, un instrument de reflexió, de canvi i de transformació; un calaix de sorpreses i sobretot, una experiència per ser viscuda. Popular, apreciat, reconegut, estimat, estimulant.

Teixir és entrellaçar molts fils. Volem teixir per fer una peça de roba a mida de la ciutat. Hem de fer un festival que li escaigui i li doni un nou aire a Barcelona. Per tot això apostem per conformar un model que atregui no només pel seu —necessari— cartell de figures convidades, sinó també pel valor artístic, pel conjunt d’aliances nacionals i internacionals, pel nombre d’agents i sectors implicats, per la participació i implicació de la ciutadania i pel seu rigor i coherència. Volem teixir una espessa xarxa de coproduccions i d’intercanvis. Ens agradaria que grans creadors d’aquí i de fora, s’inspirin i creïn a la ciutat i amb els seus artistes, els seus ciutadans i la seva memòria. Per a nosaltres serà prioritari teixir relacions amb tots aquells artistes, festivals o esdeveniments artístics que estiguin donant una possible resposta d’interès a tots aquests temes rellevants que ens inquieten.

Barcelona és creativitat, i volem que aquest sigui el nostre segell d’identitat enfront a d’altres festivals internacionals.

Quatre línies estratègiques_

Els principis bàsics d’aquest projecte es resumeixen en quatre línies estratègiques que guiaran les decisions que calgui prendre: 
1_ Presentar propostes artístiques excepcionals_
2_ Descobrir, difondre i potenciar el talent i els teixits artístics locals_
3_ Provocar, estimular i acompanyar iniciatives_
4_ Ampliar la base social de públics i l’interès per les arts_

1_ Presentar propostes artístiques excepcionals_

• referents i models que serveixin d’estímul al públic i als artistes. 
• creació i autoria contemporànies 
• equilibri entre diferents llenguatges, gramàtiques i disciplines de les arts escèniques
• transcendir més enllà del Festival.
 

El treball en xarxa i les complicitats que siguem capaços de generar a nivell nacional i internacional seran la nostra fortalesa

2_Descobrir, difondre i potenciar el talent i els teixits artístics locals_

• ajuntar creadors de diferents disciplines, provocar les interseccions i la seva creativitat.
• oferir les condicions de treball adients.
• coproduccions d’artistes locals amb els equipaments escènics públics i privats.
• recolzar en el desenvolupament del seu talent a les dones creadores.
• accions de promoció internacional.

Ens sembla que una de les feines que podem fer des de les institucions és ajudar i potenciar el teixit creatiu.
3_Provocar, estimular i acompanyar iniciatives_

• ampliar les mirades sobre la programació amb comissariats
• treballar amb agents articuladors 
• aprofitar tot el capital emprenedor 
• recolzament a projectes de ciutat

Les ciutats són entitats vives i per tant el nostre projecte ha de ser flexible i adaptable en base a l’evolució i les propostes o les demandes dels agents del sector de les arts escèniques.
4_Ampliar la base social de públics i l’interès per les arts_

• buscar noves formes de participació per atiar la curiositat dels espectadors
• ampliar l’espai per als projectes comunitaris
• participació dels nens, nenes i joves en processos de creació
• considerar tot un festival a la xarxa

Ens importa molt ajudar a ampliar la base social de la cultura, creiem en els seus valors i farem que el Grec sigui socialment compromès. Treballarem per a públics diversos i trobarem la xifra d’espectadors que s’adeqüi al projecte.

Imagen festival

Els continguts i temes de la programació_

Informar-se, viatjar, tenir una conversa sobre temes de preocupació global i trobar artistes que hi responguin amb les seves creacions, fa que un festival sigui realment rellevant i alhora internacional. No ens escaparem de tocar aquells temes més presents en la societat contemporània d’avui en dia: les migracions, la crisi financera, el fonamentalisme, el feminisme, el post-colonialisme, entre d’altres.

Imaginem la programació internacional del Festival com un “viatge cap a l’est”. Volem posar-nos en la pell d’altres ciutats i veure com aquestes responen a aquests desafiaments globals.

Si el 2017 hem estat viatjant per Grècia i el Mediterrani i el 2018 hem fet la nostra ruta de la seda a la recerca de “noves espècies”, el Grec 2019 viatja des d’Austràlia fins als Estat Units amb Nova York com a destí. La tensió entre el món de les passions i la civilització urbana és la que ens inspira per buscar bons espectacles.

El 2020 resseguiran Llatinoamèrica en col·laboració amb els principals festivals d’aquesta zona del món.  El punt de partida serà la vida i la mort, la màgia, tot el que és transcendent.

De cara al Grec 2021 el viatge començarà al Brasil, es travessarà l’Àfrica, el món Atlàntic, i a la fi s’arribarà, de tornada, a una nova Europa.

 

Aquesta ruta la farem des de la nostra mirada sense mai deixar de ser qui som: barcelonins, catalans, mediterranis compartint història amb Espanya i Europa. Volem acostar-nos a artistes a partir de les seves formes d’entendre el món.

Fer una graella de programació és fàcil, el que costa és anar triant i posant cadascuna de les peces amb compte a fi que totes elles, adquireixin un sentit, facin un conjunt atractiu per al públic i deixin entreveure uns valors i unes complicitats teixides amb rigor, criteri de selecció, professionalitat, diàleg i una dosi d’intuïció. Treballarem amb aquest horitzó.

Comparteix aquest contingut