A partir del 2021 es podrà pagar amb targeta bancària en tots els autobusos de TMB

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) han impulsat aquest projecte, que comença ara una fase d’acceleració amb l’inici de les licitacions necessàries perquè es pugui pagar amb qualsevol targeta de crèdit o dèbit als més de mil autobusos de TMB.

14/07/2020 12:55 h

Ajuntament de Barcelona

Transports Metropolitans de Barcelona està desenvolupant el projecte tecnològic per implantar el sistema de pagament del bitllet senzill amb targeta bancària a bord dels autobusos.

Aquest nou projecte complementa el pagament amb el mòbil, que des del 17 de juny ja és possible a tots els autobusos de TMB. D’aquesta manera es reforça l’objectiu d’eliminar el pagament en metàl·lic a bord dels vehicles, una mesura que contribueix a garantir la seguretat sanitària.

Els contractes que ja han sortit a licitació per desenvolupar el projecte inclouen el disseny del sistema, la instal·lació dels lectors de targetes, la integració amb els equips existents als autobusos i el suport tècnic durant quatre anys. D’acord amb els plecs de condicions, es preveu que durant la primavera del 2021 es pugui dur a terme una prova pilot del pagament amb targeta bancària i que al setembre el sistema estigui implantat en tota la flota d’autobusos de TMB.

Més facilitat d’accés a les persones que utilitzen el bus esporàdicament

El pagament amb targeta bancària suposa donar més facilitats per accedir a l’autobús a les persones que no en són usuàries habituals i solen utilitzar el bitllet senzill (un 2% de les validacions a la xarxa de TMB). Quan el sistema s’implementi, qualsevol persona de qualsevol país podrà accedir als autobusos i pagar amb la targeta sense haver de fer cap gestió prèvia.

Cal recordar que la venda manual de bitllets a bord dels autobusos es va suspendre seguint les mesures de prevenció de contagis a l’inici de l’emergència sanitària, per evitar la proximitat entre conductors i passatgers. Amb el desconfinament, un cop els autobusos estiguin equipats amb mampares de separació, els conductors tornaran a oferir atenció als usuaris, però no vendran bitllets.

S’elimina així l’ús de diners en efectiu i l’emissió del bitllet físic, i s’aconsegueix agilitar el servei amb uns temps més breus d’aturada a les parades.

Mentre s’implanta el pagament amb targeta bancària, el bitllet senzill es continuarà venent en versió electrònica amb el telèfon mòbil, a través de la TMB App, i validant-se amb els codis QR col·locats a l’interior dels autobusos, una solució desenvolupada durant el confinament i que funciona des del 17 de juny.

El pagament del bitllet senzill amb targeta bancària als autobusos de TMB serà un pas més en el projecte de transformació tecnològica que l’ATM està desenvolupant amb la T-mobilitat. La solució podrà aplicar-se posteriorment als autobusos de la resta d’operadors del sistema.

Font: TMB

Etiquetes associades a la notícia