Els Gegants de Sant Jaume celebren la seva trobada

10/07/2022 01:01 h

Nicolás Alonso Crozet

Pels volts de la diada de Sant Jaume, el 25 de juliol, la colla gegantera de Sant Jaume celebra cada any una trobada de gegants en honor del seu patró. Enguany es farà el dissabte 23 de juliol.

Hi participaran bona part dels gegants de Ciutat Vella: els del Pi, del Raval, de la Barceloneta i de Sant Pere de les Puel·les. La trobada també comptarà amb els gegants de Reus i de Girona.

L’acte començarà a les 17.30 h amb la plantada a la plaça de Ramon Berenguer, a les 18 h s’iniciarà la cercavila pel Gòtic i a les 19 h hi haurà la mostra de balls amb el final de festa a la plaça de la Mercè.

En Ferran i la Mercè són la parella de gegants nobles vinculats a l’església de Sant Jaume Apòstol, originàriament situada a la plaça de Sant Jaume. La història dels gegants comença l’any 2007, quan es constitueix l’Associació Gegantera dels Gegants de Sant Jaume amb l’objectiu de recuperar uns antics gegants de la parròquia. Els integrants de la colla començaren una tasca de documentació, però pràcticament no van poder trobar informació i per això decidiren de construir-ne uns de nous a partir de la imatge arquetípica del gegant català: ell amb casc i porra i ella com una elegant dama amb ventall i pomell de flors a la mà.

De la construcció dels gegants, se n’encarregà l’escultor solsoní Manel Casserras i Solé. La geganta, batejada amb el nom de Mercè en honor a la patrona de la ciutat, es va estrenar l’any 2009. L’any següent van presentar el gegant, que anomenaren Ferran perquè al carrer que duu aquest nom és on actualment hi ha la parròquia de Sant Jaume Apòstol.