Gegants de Sant Jaume

Fitxa tècnica

Descripció

Ferran

Construït el 2010 per
Manel Casserras i Solé

 • Alçada

  3.94
  m.
 • Pes

  52.00
  kg.

Descripció

Mercè

Construïda el 2009 per
Manel Casserras i Solé

 • Alçada

  3.73
  m.
 • Pes

  44.00
  kg.

En Ferran i la Mercè són la parella de gegants nobles vinculats a l’església de Sant Jaume Apòstol, originàriament situada a la plaça de Sant Jaume. Més endavant l’ampliació de la plaça en va fer variar l'emplaçament i es traslladà definitivament al carrer de Ferran.

La història dels gegants comença l’any 2007, quan es constitueix l’Associació Gegantera dels Gegants de Sant Jaume amb l’objectiu de recuperar uns suposats gegants de la parròquia que es deia que havien existit molts anys enrere. Els integrants de la colla començaren una tasca de documentació que els portà als arxius de la parròquia de Sant Jaume i de la Casa de l’Ardiaca. Pràcticament no se’n pogué trobar informació i, per això, decidiren de construir-ne uns de nous a partir de la imatge arquetípica del gegant català: ell amb casc i porra i ella com una elegant i fina dama amb ventall i pomell de flors a la mà.

Martí Ribé, dissenyador i geganter de la colla, va elaborar l’esbós de les noves figures i l’escultor Manel Casserras i Solé fou l’encarregat de fer realitat el projecte.

Primer van enllestir la geganta, que es va presentar el 2009, apadrinada pels Gegants del Pi i els Gegants de Santa Maria del Mar. La batejaren amb el nom de Mercè, en honor de la patrona de la ciutat. I l’any següent, a la segona trobada gegantera de Sant Jaume, es presentà el gegant, a qui anomenaren Ferran perquè en el carrer que duu aquest nom és on actualment hi ha la parròquia de Sant Jaume Apòstol.

Des del naixement de les figures, la colla que les porta ha participat en les festes de la Mercè i les de Santa Eulàlia, i cada any organitza una trobada gegantera el dissabte més acostat al 25 de juliol, dia de Sant Jaume.

Barcelona Gegantera

Barcelona gegantera és molt més que un llibre: és un projecte multimèdia que posa al dia l’activitat de les colles geganteres de Barcelona. Aquest treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la nostra ciutat, des del 1424 fins avui.