Barcelona inicia la temporada de bany a les platges amb mesures de control d’aforament

08/06/2020 17:45 h

IMI

En aquest inici de temporada de bany, a la fase 2 de desescalada, s’està implementant, de forma progressiva, un seguit de mesures específiques de prevenció de la salut en el marc de l’emergència sanitària derivada de la Covid-19. A banda de les activitats ja permeses, fer esport i passejar, a partir d’avui, està permès el bany recreatiu i estar-se a la sorra, sempre mantenint la distància de 2 metres amb altres persones i amb mesures de control de l’afluència d’usuaris.

Les primeres mesures per regular l’aforament s’han començat aplicar, de forma progressiva, a les platges del districte de Ciutat Vella, que són les que habitualment registren més ocupació: la platja de Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta i Somorrostro. Posteriorment, les mesures s’aplicaran a la resta de platges de la ciutat situades al districte de Sant Martí: Nova Icària, Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella, Llevant i Banys del Fòrum.

El control de l’aforament es farà mitjançant uns videosensors, un sistema que donarà informació en temps real sobre el volum de platja ocupada i, per tant, es podrà conèixer en temps real quina és l’ocupació de les platges en cada moment. El sistema avisarà quan l’aforament superi l’estipulat i no identifica a persones, sinó que detecta ombres i les comptabilitza com a persones.

Es desplegaran un total de 18 vídeosensors, els quals captaran un fotograma cada 5 minuts i s’enviaran de manera automatitzada a un servidor central, amb les mesures de seguretat adients com per exemple, l’encriptació de la informació. En aquest servidor central, es calcularà l’aforament mitjançant algoritmes d’intel·ligència artificial i d’altres algoritmes de procés d’imatge, amb aquests s’aconseguirà calcular un aproximat de l’aforament de les platges en concret. Aquesta informació s’enviarà a un centre de control a on, amb combinació d’altra informació desplegada per la Guardia urbana i dels informadors, es podrà calcular l’aforament total de les platges.

Mentre es fa la instal·lació dels vídeosensors, de moment la informació del sistema es basarà en la visualització a peu de sorra dels informadors de les platges, contrastada amb la informació que es disposen de les càmeres científiques, instal·lades a la Torre Mapfre, gestionades per l’Institut de Ciències del Mar.

Per fer la regulació d’accés, en aquestes quatre platges de la ciutat s’instal·larà un sistema de tanques naturalitzades, amb estaques de fusta i corda, amb punts d’entrada per si en algun moment, degut a la concentració de persones, s’hagués de restringir temporalment l’accés en alguna platja. A més, en cas d’una alta concentració en una zona determinada s’informarà els usuaris i usuàries d’altres platges que tinguin menys ocupació i també es faran avisos perquè les persones no es concentrin a la zona de la vora del mar.

Als accessos de les platges, complementàriament, s’instal·laran torretes informatives amb les mesures que cal prendre per accedir-hi. Una informació que també s’emetrà durant tota la jornada a través del sistema de megafonia de les platges. A més, al web municipal de platges es podrà consultar tota la informació actualitzada i també quina és l’ocupació de les platges de la ciutat. Es recomana a tots els usuaris i usuàries fer-ho abans del desplaçament a la platja.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia