Deu anys per complir els objectius de l’Agenda 2030
El 25 de setembre se celebra el cinquè aniversari de l’aprovació de l’Agenda 2030 per les Nacions Unides (ONU). La covid-19 i la crisi posterior han reforçat la vigència d’aquest pla per fer front a la urgència dels reptes globals del nostre planeta. Una campanya que recorda l’efemèride i reforça el compromís de les administracions i la ciutadania per assolir els disset grans objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que contribueixen a preservar el planeta i fer possible una vida digna per a tothom.La campanya es fa ressò de diverses reflexions d’alguns dels membres del Consell Acadèmic Assessor per al Desenvolupament de l’Agenda 2030, l’organisme que té com a missió assessorar el Govern municipal per definir i aplicar mesures concretes per impulsar l’Agenda 2030 a Barcelona.
El consell està format per 32 acadèmics i acadèmiques de prestigi reconegut en els àmbits econòmic, social, ambiental i de la gestió pública, i el presideixen la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, i el comissionat de l’Agenda 2030, Miquel Rodríguez.
Una agenda marcada per la covid-19
La pandèmia ha afectat totes les fites de l’Agenda 2030, com la fi de la pobresa, la salut i el benestar, l’educació de qualitat o la reducció de les desigualtats, i obliga a reajustar algunes de les accions previstes per complir els disset objectius de desenvolupament sostenible.
S’ha generat tensió entre les necessitats a curt termini i els objectius de transformació a mitjà termini, i també entre la vida i la recuperació de l’economia de la ciutat, molt marcada pel turisme i la logística industrial.
Si ens fixem en els aspectes positius, la pandèmia ha fet aflorar un capital estimable, com les xarxes de solidaritat mútua ciutadana que es van teixir per ajudar malalts i confinats, ha subratllat la importància de les tecnologies de la informació i la comunicació i ha ajudat moltes persones a prendre consciència de la necessitat de tenir un entorn mediambiental sostenible.
Què és l’Agenda 2030
L’Agenda 2030 és el resultat d’un gran acord que el 25 de setembre de 2015 van assolir els 193 estats membres de les Nacions Unides i que es concreta en disset objectius de desenvolupament sostenible, que tenen incidència en els camps ambiental, social, econòmic i institucional.
Fixa els objectius i les accions que la humanitat necessita per governar la globalització econòmica des d’una perspectiva de pau, justícia i sostenibilitat, mitjançant polítiques transformadores que permetin que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.
Des del primer moment, Barcelona es va implicar en l’impuls de l’Agenda 2030 reforçant la trajectòria consolidada de la ciutat pel que fa a planificació estratègica participativa. L’acció municipal se centra en quatre eixos:
- Compromís polític per abordar els reptes —com el treball, l’habitatge, l’energia o la mobilitat— que cal resoldre per seguir generant oportunitats, cohesió i benestar, en harmonia amb l’entorn i sense comprometre el futur.
- Implicació social en tots els àmbits (empresa, cultura, escola, esport, districtes, barris, etc.), per assumir com a propis els disset ODS.
- Modernització de la gestió i dels serveis municipals per garantir l’avaluació del compliment dels ODS.
- Lideratge i projecció internacional.