La transformació de les Tres Xemeneies avança

El Ple municipal ha donat llum verda al pla que modifica la qualificació urbanística dels edificis de les Tres Xemeneies. La propietària, Conren Tramway, hi podrà ubicar uns 20.500 m2 d'oficines de tot tipus d'empreses. A canvi, la ciutat hi guanya un edifici on reubicar el Centre de Coordinació Operativa d’Emergències (CECOR, fins ara al carrer de Lleida), la renovació dels jardins i 6,2 milions d’euros per a equipaments i habitatge assequible al barri del Poble-sec. De moment, aquesta setmana han començat unes obres puntuals de millora dels jardins de les Tres Xemeneies, previstes al Pla de Barris, que es preveu que quedin enllestides al febrer.

02/11/2023 12:37 h

Mupert / Sants-Montjuïc

El Plenari del Consell Municipal ha donat el vistiplau a l’aprovació provisional de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que permet desbloquejar el futur urbanístic d’aquest espai estratègic, situat a la part baixa del Poble-sec, que el connecta amb el Raval. El document ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups municipals.

El pla inclou les obligacions recollides en l’acord firmat el mandat passat amb Conren Tramway, propietària dels dos edificis buits des de fa més de deu anys: l’edifici Torre (c. Vila i Vilà, 40) i l’edifici Llac (av. Paral·lel, 51). Amb el planejament fins ara vigent, aquests edificis eren en sòls qualificats de serveis tècnics –clau urbanística 4–, així que només podien acollir instal·lacions i oficines d’empreses vinculades al subministrament de serveis essencials com ara llum, aigua, gas i telecomunicacions. Ara aquests edificis es requalifiquen i l’Ajuntament es queda amb l’edifici Llac (2.250 m2 construïts), amb front als jardins de les Tres Xemeneies i l’avinguda del Paral·lel.

A més, gràcies a l’esmentat acord amb els promotors, es tirarà endavant la reurbanització dels jardins, valorada en 2,7 milions d’euros, i la ciutat obtindrà 6,6 milions –2,2 provinents del 10% de l’aprofitament urbanístic de l’operació, més una contribució addicional de 4 milions– que el consistori destinarà a nous equipaments i habitatge assequible per al barri. Conren Tramway manté la propietat de l’edifici Torre (20.500 m2 construïts) i hi podrà fer oficines per a tot tipus d’empreses. El valor actual dels sòls és de 13 milions d’euros. Amb el canvi de qualificació passa a ser de 35,5 milions, de manera que l’increment de valor –22,5 milions– es reparteix a parts iguals entre l’Ajuntament i el promotor.

Calendari i següents passes

Respecte a l’aprovació inicial, s’ha inclòs al document la possibilitat que els edificis disposin de plaques fotovoltaiques per afavorir la generació i el consum d’energia sostenible. Un cop aprovat provisionalment el planejament, ara s’elevarà a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan de la Generalitat de Catalunya, per a l’aprovació definitiva. Ara el següent tràmit urbanístic a fer és la reparcel·lació de l’àmbit i, un cop estigui aprovada, la propietat farà un pagament dels 2,3 milions necessaris per construir la nova seu del CECOR. Alhora, es treballa amb l’objectiu de fer les obres de reurbanització definitiva de la plaça aquest mandat.

Paral·lelament, aquesta setmana han començat les obres d’unes millores puntuals als jardins de les Tres Xemeneies. Aquesta actuació s’inclou al Pla de Barris del Poble-sec, ha estat dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio, s’hi destina un pressupost de prop de 366.000 euros i es preveu que quedi enllestida al febrer de 2024.

L’objectiu d’aquesta actuació és millorar la permeabilitat per als vianants, eliminar-hi barreres arquitectòniques i evitar zones ocultes i poc visibles. Així, es crea una nova pista de bàsquet al centre dels jardins i, al voltant, hi haurà elements de cal·listènia, taules de ping-pong, taules de pícnic i elements d’estada inclusius. El mur central, un espai reconegut per a l’art urbà, es reubica millor dins la nova plaça. També es demoleix el quiosc de formigó i al costat de l’àrea de joc infantil s’hi ha instal·lat una guingueta.

Notícies relacionades