El bus a demanda de Montbau i la Vall d’Hebron millora el nombre de passatgers i la freqüència

Un mes després de la posada en marxa del primer servei d’autobús a demanda de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) que substitueix una línia regular, el balanç és molt positiu ja que s’ha augmentat la quantitat de passatge alhora que s’ha reduït el temps d’espera, que ha passat de 45 minuts a 8 (una reducció de més del 80%).

25/02/2022 09:49 h

Districte Horta-Guinardó

Aquest bus a demanda va engegar el 17 de gener a Montbau i la Vall d’Hebron, com a solució avançada a les necessitats de mobilitat del veïnat dels dos barris. Ja el fan servir més de 70 passatgers de mitjana al dia (en dies laborables) arribant a màxims de 113 passatgers en un dia i creixent progressivament, situant-se ja al voltant de les 100 validacions diàries en les darreres dues setmanes.

Després del primer mes d’aquest bus a demanda, el 83% de peticions ja es fan a través de l’aplicació mòbil que, a més, permet modificar una petició o cancel·lar-la, marcar parades favorites, consultar les reserves fetes i rebre avisos de les variacions en el servei. El nombre d’usuaris registrats en aquesta aplicació creix cada dia, situant-se ja en prop de 500 usuaris registrats. Un fet important que mostra una gran adaptació dels passatgers, que tenen un perfil de més de 70 anys d’edat.

Un sistema intel·ligent

El recorregut del bus a demanda es basa en un sistema intel·ligent que encaixa les diverses sol·licituds de desplaçament rebudes amb antelació (com més antelació, més garantia que pugui ser atesa). Hi ha 26 parades fixes (dues de les quals noves, al CAP d’Horta i l’Hospital Vall d’Hebron) per escollir el lloc de pujada, l’hora (dins de l’horari establert, de 7 a 21 h els feiners, de 8 a 21 h els dissabtes i de 9 a 21 h els festius) i el punt de baixada, per a un sol dia o bé de manera periòdica.

Quan no hi ha peticions, l’autobús es manté aturat en el punt de regulació, fet que permet reduir les emissions del vehicle ja que no circula quan no té demanda de passatgers, a diferència de les línies regulars.

Podeu trobar tota la informació sobre el bus a demanda de Montbau i la Vall d’Hebron en aquest enllaç.