Enfortim les cures

Una de les premisses bàsiques de l'economia social i solidària és tenir cura de les persones que formen part dels projectes i del seu entorn. Les cures formen part de la vida i per tant han de formar part indestriablement de l'activitat econòmica que ens ocupa. Si això era així abans de la pandèmia, amb l'arribada de la Covid-19 les cures incorporen una dimensió i una visibilització encara majors.

15/04/2021 14:21 h

Ajuntament de Barcelona

Sovint, però, els projectes de l’ESS topen amb la realitat imperant i es fa difícil trobar temps i recursos per dedicar aquest espai a cuidar els processos i les relacions.

Més enllà de la situació actual, molts projectes de la ciutat han vist en la  convocatòria de subvencions de l’Enfortim l’ESS una eina de suport per reforçar i consolidar, els seus treballs de cures interns.

En són alguns exemples, el projecte impulsat per Keras Buti, Les cures al carrer: un espai d’intercooperació en el que participen diverses cooperatives com Mujeres Unidas Entre Tierras (MUET) Ca l’Abril i Més Que Cures. Totes elles tenen un punt de trobada periòdic, generalment els dissabtes per teixir aliances i compartir experiències que les fan créixer com a col·lectius alhora que enforteixin el teixit de l’ESS.

Altres cooperatives, com l’Arquera, que fa poc que s’ha constituït però porta molt de recorregut treballat els darrers anys, han pogut impulsar tallers per promoure les cures en el seu entorn. En aquest cas amb el taller “Emocions i paraules del confinament de 2020”.

Es tracta d’un treball artístic de creació col·lectiva per expressar sentiments i experiències del que ha estat el confinament durant el 2020 i en el que van participar 10 dones veïnes de Nou Barris.

L’obra col·lectiva resultant del taller 20×20=2020. Emocions i paraules del confinament, es va exposar durant el mes de març de 2021 al Casal de Barri Som la Pera de Trinitat Nova, juntament amb una exposició sobre el procés d’elaboració i les reflexions sobre el confinament de les seves autores.

L’Enfortim l’ESS 2020 també va donar suport a la Xarxa de Dones Cosidores que impulsa la Fundació Pare Manel i que agrupa una trentena de dones dels barris de Roquetes i Verdún.

Aquest col·lectiu es va organitzar durant la pandèmia per confeccionar mascaretes amb teixit quirúrgic per a protegir a les persones que fan feines essencials als barris perifèrics de la ciutat.

 

 

 

 

 

 

Etiquetes associades a la notícia