Finalitzem el taller "AMB veu de dona"

El passat 21 d’abril hem dut a terme l’última de les sis sessions que han configurat el taller “AMB veu de dona”, una activitat organitzada per l’Arxiu Municipal de Barcelona dirigida a dos grups de dones migrades del Casal Familiar i Vincles del Casal dels Infants al barri del Raval amb l’objectiu de cercar connexions amb les seves experiències vitals a partir del treball amb fotografies de l’Arxiu on la dona n’ha estat la protagonista, tot posant èmfasi en el context històric, social i cultural de la ciutat de Barcelona a partir de la segona meitat del segle XX.

El balanç del taller ha estat positiu ja que la interacció amb els dos grups ha permès establir vincles amb les dones participants, algunes de les quals han aportat el seu testimoni oral i fotografies relacionades amb les temàtiques tractades durant les sessions, basades en la dona i la família, la dona i el treball, la dona i la cultura, i la dona fotògrafa. Per a cadascuna de les sessions s’ha creat un llibret amb fotografies pertanyents als fons de l’Arxiu Municipal de Barcelona per tal d’explicar com les dones han estat agents de transformació social en la història més recent de la ciutat, fet que ha servit de pretext per tal que les dones dels grups participants poguessin compartir les semblances i les diferències amb aspectes concrets de les seves cultures respectives.

Amb la realització d’aquest taller s’han assolit una sèrie d’objectius que han permès posar sobre la taula la importància de la preservació de la memòria col·lectiva, tant a través dels fons fotogràfics de l’Arxiu com la que es continua creant a partir de la ciutadania actual de Barcelona, de la qual les dones migrades participants en l’activitat ja en formen part. En primer lloc, s’ha facilitat, a partir dels fons esmentats, el coneixement de la història, societat i cultura de la ciutat d’acollida per tal d’afavorir la identificació de les participants amb el nou territori. En segon lloc, s’ha incentivat la seva participació mitjançant l’aportació de les seves fotografies a l’Arxiu com a ciutadanes que també conformen la cultura present i futura de la ciutat. Finalment, s’han establert espais de diàleg a partir de les fotografies de l’Arxiu on les dones participants han pogut compartir les seves experiències vitals iniciades als seus països d’origen i continuades a Barcelona.

Etiquetes associades a la notícia