Homenatge a l’escriptor i pintor Jesús Moncada

Un dels narradors més destacats de la literatura catalana de l’últim terç del segle XX, Jesús Moncada, que va morir el 2005, ja té una placa que homenatja la seva figura i obra i també la seva vessant com a pintor. S’ha inaugurat aquest desembre a la que va ser la seva casa a Barcelona, al número 157 del carrer del Torrent de l’Olla.

17/12/2021 15:56 h

Ajuntament de Barcelona

Aquesta placa s’emmarca en el desplegament del Mapa Literari de Barcelona, en què es localitzen carrers i racons que han estat habitats, freqüentats o immortalitzats per escriptors i escriptores de la ciutat.

Un escriptor exemplar

Nascut a Mequinensa el 1941, es va traslladar a la capital catalana el 1966 i ja amb els seus primers contes publicats va deixar veure alguns dels trets de la seva escriptura, que es va caracteritzar, sobretot, per una mescla de realisme i fantasia, per les referències a la seva Mequinensa natal —que va quedar negada per les aigües del riu Ebre als anys seixanta— i per l’ús d’una parla pròpia dels seus orígens.

Va consagrar-se com a narrador especialment amb la novel·la Camí de Sirga (1988), però també amb altres títols anteriors i posteriors com el recull de relats Històries de la mà esquerra o Cabòries estivals i altres proses volanderes.

La seva obra, traduïda a una vintena d’idiomes, va ser reconeguda amb guardons com el Premi de la Crítica de Narrativa Catalana (1988), el Premi Ciutat de Barcelona (1989) o la Creu de Sant Jordi (2001).