L’Eixample rehabilitarà de manera integral l’illa d’equipaments del mercat de la Sagrada Família

29/11/2021 17:30 h

Ajuntament de Barcelona

L’Eixample rehabilitarà de manera integral l’illa d’equipaments del mercat de la Sagrada Família amb un gran projecte de reforma que preveu obrir-lo al barri amb un nou passatge, reordenar i millorar les instal·lacions dels cinc equipaments existents i dotar l’edifici del mercat d’un nova coberta que el converteixi en un edifici energèticament sostenible. Es tracta del projecte més ambiciós i més quantiós dels que tindran lloc aquest mandat al districte de l’Eixample.

Aquestes millores estan recollides en un projecte executiu que l’Ajuntament acaba d’aprovar inicialment i que engloba la reforma del conjunt d’equipamentsdedicats als serveis a les persones, del carrer Mallorca 425, i del mercat de la Sagrada Família, amb entrada pel carrer Padilla 255-263.

Aquest projecte, que va a càrrec d’una UTE formadaper Addenda Architects i Flexoarquitectura, complementa amb la intervenció que també s’ha previst per millorar la climatització de l’edifici del carrer Provença, on hi ha l’accés a la biblioteca i al centre cívic.

A nivell general, es tracta d’una gran reforma que preveu intervenir en tres nivells:

1- Reconnectar els equipaments públics amb el barri de la Sagrada Família, amb una nova façana i un nou passatge d’accés a l’interior d’illa, que generi un nou recorregut que faciliti l’accés a les diferents activitats

2- Reorganitzar els diferents usos actuals (casal de gent gran, el centre cívic i el casal infantil) i crear un equipament multifuncional que respongui a les necessitats dels seus usuari i usuàries.

3- Reenergitzar l’edifici i substituir la coberta del mercat existent. La intervenció planteja » una nova gran coberta fotovoltaica sobre el mercat per aconseguir un edifici amb una demanda i un consum d’energia sostenible, un Zero Impact Building.

La superfície total on s’actuarà és de 8.107,23 m2, dels quals 2.937,91 m2 corresponen a l’edifici del carrer Mallorca i 5.169,32 m2 al del mercat. Les obres està previst que puguin començar de cara al mes de maig o juny i tenen una durada prevista d’uns dos anys. S’ha previst que el mercat pugui continuar funcionant durant les obres. En total la inversió prevista en aquesta illa d’equipaments és de 10M€.

Reenergitzar l’edifici del Mercat de la Sagrada Família

El Mercat Municipal de la Sagrada Família va ser inaugurat el 1993. Té una superfície construïda d’uns 6.900 m2 i la façana i l’accés principal del mercat és al carrer Padilla. A l’edifici del Mercat, la proposta d’intervenció preveu substituir la coberta existent per una de nova amb plaques solars que també millorarà de forma determinant la demanda de climatització respecte l’edifici existent. La substitució de la coberta serà una oportunitat per millorar els nivells d’aïllament, estanqueïtat, ventilació natural i protecció solar, la qual aconsegueix reduir fins a un 10%-20% l’accés de la radiació solar directa.

Aquestes millores comportaran no només un estalvi energètic important de l’edifici sinó que garantiran un espai més confortable i millor ventilat a l’estiu i més confortable i més estanc i aïllat a l’hivern. A la vegada, aquesta intervenció permetrà dotar al pati de parades del Mercat d’un gran fons il·luminat naturalment, una gran façana interior amb una claredat i calidesa estructural ara mateix inexistents.

La coberta serà una estructura de grans encavallades d’acer que creuen el pati de parades del mercat i formen un únic pla inclinat per la cara superior per a la resolució de la coberta. Per tal de no afectar l’activitat del mercat s’ha previst fer un doble sostre durant els treballs. Per a la façana principal del mercat es proposa una façana massissa, amb un acabat amb un alt grau de rugositat que augmenta l’aïllament i millora l’absorció acústica del carrer Padilla. L’acabat rugós forma part del sistema d’acabat de la base del nou equipament multifuncional i del nou passatge.

L’acabat projectat augmenta la variabilitat de llums i ombres a la façana de 50 metres i marca un clar contrast amb l’acabat ceràmic amb color de la planta baixa. Per a aquesta planta baixa, ¡ sòcol del mercat es proposa una intervencióm ornamental abstracta, que dota a aquest gran equipament públic de personalitat i reconeixement.

Aquesta intervenció podria esdevenir l’oportunitat de treballar amb un artista, com tradicional i històricament s’ha realitzat a altres edificis públics emblemàtics.

Etiquetes associades a la notícia