Màxima precaució per prevenir la verola del mico

Des del 19 de maig s’han notificat 1.040 possibles casos de verola del mico en persones residents a la ciutat, dels quals fins al moment se n’han confirmat 747. El 23 de juliol l’OMS va declarar la malaltia emergència de salut pública d’importància internacional (ESPII) i va reclamar una resposta global coordinada.

31/07/2022 10:12 h

Ajuntament de Barcelona

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) demana extremar la prevenció per contenir la transmissió de la verola del mico aquest estiu. Entre les mesures recomanades destaquen evitar el contacte estret amb persones amb simptomatologia, especialment les relacions sexuals, reduir el nombre de parelles sexuals i no compartir objectes com tovalloles o roba de llit.

La detecció precoç de casos i l’aïllament, així com la identificació dels contactes estrets, són clau per controlar la infecció. Per això, les persones que en tinguin símptomes s’han d’aïllar i posar-se en contacte amb el seu metge o metgessa.

Simptomatologia de la verola del mico

Gairebé tots els casos confirmats han presentat febre, cansament, inflamació dels ganglis limfàtics i erupcions cutànies localitzades a la zona genital i/o perianal.

Els símptomes es presenten normalment entre els dies 5 i 21 des de l’exposició al virus. En la majoria dels casos són lleus i les persones diagnosticades es recuperen en un període de dues a quatre setmanes sense necessitat de tractament. Tanmateix, segons els símptomes que es presentin es poden fer servir tractaments de suport.

El gruix dels casos confirmats es dona entre homes d’entre 20 i 88 anys, amb una edat mediana de 38 anys. En el 98% el mecanisme de transmissió ha estat el contacte sexual.

Vacuna per prevenir la malaltia

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha iniciat la campanya de vacunació de la verola del mico. La vacuna s’adreça a persones amb alt risc de contraure la infecció: les que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc incloses en programes de profilaxis preexposició al VIH o amb infecció per VIH, així com els contactes estrets de casos confirmats amb més risc de tenir malaltia greu (infants, persones embarassades i persones immunodeprimides).

S’administrarà en tres centres de la ciutat amb cita prèvia: BCN Checkpoint, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Unitat d’ITS Drassanes – Vall d’Hebron. Els centres contactaran directament amb les persones a qui es recomani la vacuna per reservar cita.

Trobareu més informació sobre la verola del mico al web de l’ASPB.

Etiquetes associades a la notícia