Menys desigualtats i més capital social amb el Pla de barris

La segona edició del Pla de barris destinarà 26,6 milions d’euros als barris amb indicadors de vulnerabilitat més alts dels districtes de Sant Martí i Sant Andreu, com el Bon Pastor, la Trinitat Vella o el Besòs i el Maresme. En tots dos districtes es prioritzaran accions educatives, de salut pública, drets socials i acció comunitària.

12/05/2021 13:55 h

Ajuntament de Barcelona

Al districte de Sant Andreu s’invertiran 13,6 milions d’euros en diferents projectes educatius, de salut pública i de drets socials en què el veïnat participarà activament. Les dues accions més rellevants són la creació de l’Institut Escola Rec Comtal, a la Trinitat Vella, i el Museu de les Cases Barates, al Bon Pastor.

El Pla de barris 2021-2024 destinarà 13 milions d’euros al districte de Sant Martí. De totes les iniciatives comunitàries, socials, de salut i educatives que es desplegaran destaca la transformació de l’antic Cinema Pere IV en equipaments per al barri del Besòs i el Maresme.

Institut Escola Rec Comtal, a la Trinitat Vella

L’Institut Escola Rec Comtal serà el nou referent educatiu de la Trinitat Vella i unificarà els tres centres públics del barri: l’Escola Ramon Berenguer III, l’Escola Ramon y Cajal i l’Institut Comas i Solà.

Amb una inversió de 4,2 milions d’euros, el nou centre educatiu, que s’especialitzarà en la promoció de la ciència i la tecnologia a través de les arts plàstiques, s’ubicarà a la via de Bàrcino, on actualment hi ha l’Escola Ramon Berenguer III i l’Institut Comas i Solà, que es transformaran per adaptar-se a les necessitats del nou centre.

Museu de les Cases Barates, al Bon Pastor

Les obres per a l’adequació de les cases barates del barri del Bon Pastor com un espai museístic començaran el 2022, amb una inversió de 2,6 milions d’euros, i es preveu que el museu es pugui obrir a la ciutadania el 2023. El complex de les cases barates està format per 784 habitatges de planta baixa i es van construir el 1929 per donar resposta a les necessitats urbanístiques de la ciutat.

Nous equipaments a l’antic Cinema Pere VI, al Besòs i el Maresme

L’antic Cinema Pere IV es transformarà per ser un punt de serveis i equipaments per al barri del Besòs i el Maresme. Al soterrani s’hi ubicarà un auditori d’usos múltiples, la Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner s’hi traslladarà per ocupar una part del soterrani i les tres primeres plantes, i el CAP Besòs estarà situat a les tres últimes plantes de l’edifici. Les obres començaran a principis del 2022 i es preveu que els tres equipaments estiguin en funcionament el 2024. L’Ajuntament de Barcelona hi invertirà 9 milions d’euros, i la Generalitat de Catalunya destinarà 6 milions d’euros a la construcció del nou CAP.

En marxa la campanya “Tot està connectat”

La majoria de les accions socials, educatives i econòmiques que es desenvolupen en el marc del Pla de barris són iniciatives molt delimitades als barris, però juntes repercuteixen en positiu a tota la ciutat. Així ho explica la campanya comunicativa “Tot està connectat”, que també vol difondre les accions que es treballaran en el marc del Pla de barris 2021-2024.