Nou Barris inverteix 4,5 milions d’euros en la reurbanització i millora dels seus barris al 2021

La reurbanització dels carrers Amílcar, Pardo i Llopis amb Pla dels Cirerers, la modificació de la sala de màquines del llac del Parc Central de Nou Barris o el Balcó d’equipaments de Can Peguera són algunes d’aquestes actuacions

26/04/2021 12:08 h

Districte Nou Barris

Nou Barris iniciarà aquest any, a través del Pla de Rehabilitació Integral (PRI) i el Pla de Barris, l’execució de set noves intervencions de reurbanització i millora en els seus carrers i zones comunitàries. Aquestes obres incorporen les actuacions previstes pel PRI per a l’any 2021 i avancen algunes de les intervencions del Pla de Barris que estaven previstes per executar l’any 2022. L’objectiu és millorar els espais on conviu el veïnat, pacificant el trànsit de carrers, millorant l’accessibilitat entre zones, incrementant els espais verds i millorant la qualitat de tot l’espai públic.

Aquestes actuacions s’han determinat conjuntament amb el districte, incorporant i recollint les diverses aportacions del veïnat de cada àmbit. S’han prioritzat els carrers i espais més transitats  i les zones on es detecten més dèficits estructurals amb l’objectiu de potenciar una mobilitat sostenible i fomentar dissenys més adaptats als usos del veïnat.

Can Peguera, un barri més connectat

El projecte forma part del Pla de Futur de Can Peguera: un projecte de redefinició del barri en àmbits com l’habitatge, la mobilitat o l’accessibilitat. El Balcó d’equipaments de Can Peguera és la primera intervenció d’aquest pla i millorarà la connectivitat entre el Turó de la Peira, Can Peguera i els barris adjacents, reconeixent els eixos cívics de Can Peguera i mantenint el caràcter i la identitat del barri, tot posant en valor els seus espais de significació.

Es millorarà l’accessibilitat i connectivitats dels tres nivells actuals del barri augmentant les connexions amb el carrer de Beret, refent les escales adaptades amb un ascensor que tingui parada a la Llar Residència Centre de Dia Pi i Molist, connectant de manera independent el carrer Vilaseca amb el balcó d’equipaments, i construint unes escales a la plaça de Biure. Aquesta actuació forma part del Pla de Barris i es preveu l’inici d’obres a principis de la tardor, amb una durada aproximada de 13 mesos. El cost total del projecte és de 4,1 milions d’euros.

Millores als parcs del districte

La modificació de la sala de màquines del llac del Parc Central de Nou Barris és una intervenció prèvia necessària per a la construcció d’una nova escola bressol a la masia de Can Carreras. L’actuació contempla la ubicació dels aparells en un nou espai més reduït per fer encabir el futur equipament. Alhora, la intervenció s’aprofita per adequar les instal·lacions reduint la potència elèctrica necessària pel funcionament de les fonts. L’obra ja està licitada i compta amb un pressupost de 900.000 euros. La previsió és iniciar-la a finals d’aquest estiu

En aquesta línia, s’executaran actuacions de reurbanització i reconversió al Parc Central de Torre Baró per millorar l’accessibilitat d’aquesta porta d’entrada a Collserola. La intervenció potenciarà i dignificarà aquest espai, alhora que renaturalitzarà i millorarà la relació existent amb l’aqüeducte, que es preveu il·luminar de forma ornamental, i amb l’entorn natural. L’inici d’obres es preveu per aquest estiu i el projecte té un pressupost de 880.000 euros.

Carrers més accessibles i verds

Aquestes intervencions contemplen la reurbanització del carrer Amílcar, entre la plaça de Santa Eulàlia i el carrer de Cartellà; i del carrer Pardo, entre el Passeig de Fabra i Puig i el carrer Escòcia, totes dues a Vilapicina i la Torre Llobeta. Aquestes dues actuacions formen part del PRI i milloraran les condicions dels carrers, adaptant-los a les circumstàncies actuals de mobilitat, accessibilitat, enllumenat, renovació de serveis i plantació d’arbrat. L’inici de les obres es preveu per a l’estiu d’aquest any i compten amb un pressupost de 945.000 euros.

D’altra banda, conjuntament amb el Pla de Barris, es reurbanitzaran els carrers Llopis amb Pla dels Cirerers, a Roquetes, amb l’objectiu de millorar i augmentar la connectivitat dels diferents punts i espais que es generen entre els carrers. La intervenció permetrà millorar la continuïtat per als vianants des de l’estació de Roquetes al barri, augmentar l’amplada de les voreres per guanyar espais destinats als vianants i dotar als carrers de mobiliari urbà, enllumenat i arbrat per garantir un ús més fàcil i ambiental. L’actuació suposa un pressupost total de 1,3 milions d’euros, amb un termini d’execució de 9 mesos. Es preveu que les obres acabin l’estiu de l’any 2022.

Escales mecàniques a Ciutat Meridiana

Per últim, a la Zona Nord, es desplegarà la segona fase de les escales mecàniques de Ciutat Meridiana, entre els carrers de les Agudes, Pedraforca i avinguda dels Rasos de Peguera, que permetrà connectar els carrers salvant els forts desnivells que caracteritzen la zona i reurbanitzar l’entorn generant uns nous jardins.

Aquesta intervenció donarà continuïtat a la primera fase, actualment en execució, i permetrà connectar, mitjançant mobilitat assistida, la vall del Torrent del Bosc amb l’accés al metro. Alhora, generarà itineraris més accessibles al barri i millorarà la connectivitat del veïnat creant espais de relació entre les escales mecàniques, les escales convencionals i els blocs d’habitatges. Tanmateix, per assegurar l’accessibilitat fins a les porteries dels edificis, s’intervindrà als passatges d’accés millorant-ne la pavimentació i la il·luminació per recuperar l’ús comunitari d’aquests espais. L’inici d’obres es preveu per a finals d’aquest estiu i el Pla de Barris executarà aquesta intervenció amb un cost total de 3,5 milions d’euros.

La inversió total d’aquestes intervencions de millora suposa un cost de 11,6 milions d’euros, dels quals 4,5 corresponen al Pla de Rehabilitació Integral, i 7,1 al Pla de Barris. Aquestes intervencions permetran guanyar més espais verds i arbrat viari, millorar l’enllumenat i paviments de carrers i places amb inclusió de senyalització per a vianants i ciclistes, afegir nou mobiliari urbà, soterrar les línies aèries, i millorar l’accessibilitat de zones amb carrers amb forts desnivells.

Etiquetes associades a la notícia