Nou taller de recerca històrica i genealògica de l'Arxiu: nivell avançat

El curs comença el 19 d'octubre i es durà a terme a l’Aula d’activitats de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

L’Arxiu Municipal de Barcelona ofereix un taller sobre recerca històrica i genealògica, de nivell avançat, impartit per l’historiador Manu Valentín. Aquest curs va dirigit a les persones que ja han assolit els nivells inicial i intermedi. El curs comença el 19 d’octubre i es durà a terme a l’Aula d’activitats de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Aquestes últimes sessions van encaminades a la narració de la recerca efectuada en els cursos anteriors. L’espai on l’escriptura es converteix en un mitjà per rescatar la nostra història. Escriure sobre els nostres és un procés de coneixement, una forma d’enriquiment íntim que ens sacseja i allibera per dins. Aquest exercici es desenvoluparà de la mà de dos grans recursos: la metodologia de recerca històrica i l’art d’escriure.

Les persones participants al taller es convertiran en historiadors i escriptors al mateix temps, i viuran el procés com un rescat, com una espècie de re-existència d’allò que va ser. El jo-historiador treballarà a partir d’uns fets que es podran comprovar de manera documental. En canvi, l’escriptor treballarà sobre altres regles disposades en l’art d’escriure. És a dir, mentre la història els portarà fins a la línia d’allò inaccessible en termes empírics, la imaginació, eina primària de la ficció, els podrà revelar els enigmes i les ombres que amaga la seva història. Com a objectiu concret del curs, les participants definiran l’arbre de contingut de la història, és a dir, l’índex, i finalitzaran el primer capítol.

Programa:

  1. L’art de narrar: Les eines de l’escriptor
  2. El Narrador, el To, la Veu i l’Estil
  3. Els Protagonistes i la seva Voluntat: Motor i Conflicte.
  4. L’Escena: elements constitutius i ritme.
  5. Quan l’estratègia ho és tot: Mapa conceptual i Tècniques per ordenar la informació.
  6. La memòria com a subversió: El compromís irrefutable d’atorgar veu i rescatar als nostres de l’oblit
  7. Introducció, Confrontació i Resolució.
  8. El Primer Capítol.
  9. Primera revisió.

Lloc: Aula d’activitats de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (C. Santa Llúcia, 1)

Dies: Dimarts i dijous a la tarda (19, 24, 26 i 31 d’octubre i 2, 7, 9, 14 i 16 de novembre).

Horari: De 17.00 a 19.00 h

Etiquetes associades a la notícia