Reprenem els Clubs de Lectura Virtuals

14/09/2021 16:49 h

Dolors Gándara Sanz

Des del mes d’abril de 2020 més de mil dues-centes cinquanta persones han participat en els clubs de lectura virtuals de Biblioteques de Barcelona, una iniciativa que promou la lectura i el diàleg a través de les noves tecnologies.

Els Clubs de Lectura Virtuals són clubs de curta durada (d’una, de dues o de tres sessions) que permeten no només la inclusió de novetats editorials, sinó sobretot donar l’opció que cada lector, mes a mes, pogués dissenyar el seu itinerari lector (a diferència del que passa en els clubs de lectura presencials).

Aquests Clubs poden estar conduïts per periodistes culturals i crítics literaris, així pels mateixos autors de les obres o els editors. La trobada amb un autor en un club de lectura és una oportunitat única per a conèixer de primera mà qüestions relacionades amb la concepció i l’escriptura d’un llibre. Amb la participació d’editors la panoràmica s’amplia, així, durant quatre setmanes, expliquen l’obra i de quina manera encaixa en el catàleg de l’editorial, parlen sobre la seva relació amb l’autor, justifiquen la tria del traductor o comparteixen els motius pels quals han escollit una coberta.

Es tracta de clubs de lectura en què escriptors, editors, traductors i periodistes culturals conversen amb els lectors a través d’una app de missatgeria instantània (Tellfy) i per videoconferència. Una nova manera de llegir i de parlar de literatura que permet una lectura augmentada de les obres, que són en format digital (eBiblioCat).

A través d’enllaços compartits, el conductor vincula una obra amb altres continguts que hi ha a la xarxa, com ara crítiques, ressenyes, articles, entrevistes, música, pintura o cinema, creant una estructura en forma de teranyina que permet una lectura oberta, expansiva i relacional.

Per participar-hi, cal disposar d’un dispositiu mòbil (telèfon o tauleta) i seguir els passos següents:

  • Instal•lar Tellfy en el dispositiu mòbil i donar-s’hi d’alta com a usuari
  • Sol•licitar l’admissió al club a través de l’enllaç corresponent (les places són limitades)

Tots els clubs de lectura virtuals es fan amb la col•laboració del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Etiquetes associades a la notícia