Comencen les obres d’un edifici de 31 habitatges de lloguer públic a Torre Baró

22/04/2021 16:20 h

Ajuntament de Barcelona

L’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) ha començat les obres d’un edifici de 31 habitatges amb protecció oficial per a lloguer social al Districte de Nou Barris. En concret, es tracta d’un edifici ubicat a l’Avinguda Escolapi Càncer, 27-33, al barri de Torre Baró de Barcelona, que donarà una nova llar a unes 90 persones.

A l’acte de col·locació de la primera pedra hi ha assistit Xavier Marcé, Regidor del Districte de Nou Barris, Lucía Martín, Regidoria d’Habitatge i Rehabilitació, Mari Carmen Rodríguez González, representant de l’AAVV Torre Baró, Ramon Ferrer Hernández, representant de l’AAVV Torre Baró, Josep Montiel Mora, representant de l’AAVV Els Eucaliptus i Gregoria Garcia, del Casal de Gent Gran Torre Baró.

La previsió és que les obres s’allarguin fins al primer trimestre del 2023 i suposen una inversió municipal de 4.047.778 euros (sense IVA), en l’estratègia del Govern municipal dels darrers anys d’ampliar i intensificar la construcció de nou habitatge públic protegit a la ciutat.

L’orografia de grans pendents que caracteritza el barri de Torre Baró és un dels elements que marca el caràcter de l’edifici. Així, el bloc dissenyat per la UTE formada per Alday Jover arquitectes, SLP i Burgos&Garrido arquitectes asociados, SLP té una geometria nítida, que evoca un cub que s’encasta en una pendent important, orientada nord. Aquesta figura geomètrica s’ha buidat amb un pati interior que s’obre a sud, contra la pendent de la muntanya, buscant directament el sol i donant accés a tots els habitatges. L’accés a l’edifici es fa per un gran porxo exterior obert a l’Avinguda Escolapi Càncer, que és l’artèria viària principal del nou conjunt urbanístic de Torre baró, el qual gira al voltant d’una re-configurada plaça dels Eucaliptus. La segona planta connecta amb el carrer Castelldefels, on s’hi troba un segon accés a l’edifici.

Aquest projecte permetrà obtenir 31 habitatges i un local comercial distribuïts en planta baixa i cinc plantes. A la planta baixa s’hi trobarà el local comercial i un gran porxo, i en un àmbit semisoterrat s’hi trobaran les cambres de serveis, la part del darrere del local comercial, un local per guardar-hi les bicicletes i un espai per als residus generats pels habitatges. Els habitatges tindran una superfície útil d’entre 65m2 i 80m2. 14 seran de tres dormitoris, 16 de dos i 1 amb un dormitori. A més, dos d’aquests habitatges seran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

Els habitatges es trobaran distribuïts entre la primera i la cinquena planta: 5 a la primera, 6 a la segona, 6 a la tercera, 7 a la quarta i 7 a la cinquena. L’edifici, a més, comptarà amb un pati interior i 17 trasters per als habitatges amb un i dos dormitoris. A la coberta s’hi trobarà la infraestructura per a les telecomunicacions, l’antena, el parallamps, la instal·lació fotovoltaica, la cambra de neteja i les sortides de fums i ventilacions.

Més promocions d’habitatge públic

A banda d’aquesta promoció, actualment hi ha en marxa dues promocions més d’habitatge públic protegit al districte de Nou Barris. Es tracta d’una promoció de 47 habitatges dotacionals, també a Torre Baró previst per a la segona meitat del 2022, i del cohabitatge a càrrec de la cooperativa Sostre Cívic de Pla dels Cirerers, amb 29 habitages més que s’acabaran de construir a finals d’aquest any. A més, està previst que durant aquest 2021 s’iniciïn les obres de tres promocions més al barri de la Trinitat Nova, amb un total de 246 habitatges de lloguer i de dret de superfície. En total, el parc d’habitatge protegit al districte de Nou Barris es veurà incrementat en 353 habitatges més, on podran viure unes 880 persones.

Totes aquestes accions posen de manifest el compromís de l’IMHAB per a la promoció i l’ampliació de l’habitatge públic a la ciutat. Actualment l’Ajuntament de Barcelona té 79 promocions actives, 19 de les quals estan acabades, 16 en construcció, 15 tenen l’obra licitada, 9 en redacció de projecte, 9 en concurs de sòl i 11 tenen la licitació programada. Això suposa que hi ha 4.847 habitatges i 186 allotjaments en marxa actualment a banda dels que s’estan projectant.

Més enllà de les noves promocions, l’Ajuntament de Barcelona amplia també el parc públic d’habitatge a través de les compres i la mobilització d’habitatges privats per al lloguer assequible. Des del 2015, l’Ajuntament ha adquirit 184 habitatges a Nou Barris i ha captat 323 habitatges privats a través dels diferents programes de captació i destinats a lloguer social i assequible. En conjunt, els habitatges comprats i els privats mobilitzats representen una llar per més de 1.200 persones.

 

Vols estar al dia de les novetats d’habitatge?
Subscriu-te al butlletí d’actualitat per estar al dia de les novetats, els projectes i les accions orientades al foment del dret a un habitatge digne per a tothom.

Etiquetes associades a la notícia