Tot a punt per a la tercera edició del 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona

El 42, el festival literari de gèneres fantàstics de Barcelona, celebrarà la tercera edició del 8 al 12 de novembre, a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, amb més de 70 activitats i 174 autors i autores convidats. Comissariat per l’escriptor Ricard Ruiz Garzón, el festival tindrà com a tema principal el futur de la humanitat i reflexionarà sobre les utopies i distopies, el canvi del terror audiovisual i la fantasia èpica i homenatjarà els grans referents dels gèneres fantàstics.

30/10/2023 17:51 h

Ajuntament de Barcelona

El festival 42 rebrà la visita d’Ada Hoffman, Steven Erikson, Wu Ming-Yi, Ann Leckie o Tim Pratt, entre els noms internacionals més destacats, que es trobaran amb autors del panorama estatal, com Marta Sanz, Remedios Zafra, Maite Ochotorena, Laura Fernández o David Rubín, i català, com Maite Carranza, Miquel de Palol, Màrius Serra, Martí Domínguez o Andreu Martín.

El programa del festival combina xerrades, taules rodones i ponències amb tallers, exposicions o rutes literàries de gèneres fantàstics, com la que recorrerà el centre de la ciutat per visitar espais emblemàtics per la relació que tenen amb personatges, obres o autors del gènere.

A més, en el Programa d’acció lectora de Biblioteques de Barcelona s’han organitzat activitats amb cinc-cents alumnes de secundària, que visitaran el festival i participaran en clubs de lectura i trobades amb autors i autores. També s’aprofundirà en l’obra Momo, de Michael Ende, i s’organitzaran activitats paral·leles amb Mariana Enríquez, Inés Macpherson o Mar Bosch.

Cinc dies de reflexió

Del futur de la humanitat, el tema principal del 42, se’n parlarà a través dels diferents gèneres literaris no realistes, centrats majoritàriament a examinar els possibles mons distòpics. Alhora, les diferències entre el terror literari i l’audiovisual tindran el seu espai amb l’exposició dedicada al vessant literari del Festival de Sitges, amb especialistes en el tema. I la renovació de la fantasia èpica prendrà també un paper destacat. També es tractaran altres temes, com les maternitats, els feminismes, la mort i la immortalitat i el còmic i la il·lustració.

El festival d’aquest 2023 posarà una atenció especial a les literatures no occidentals, i, entre moltes altres propostes, es descobrirà en directe i en exclusiva qui és l’autor o autora que s’amaga rere el pseudònim Stalker, que ha publicat fins ara sis obres sobre els monstres de l’Àfrica més cruenta.

Homenatges i reivindicacions

Com en cada edició, el 42 dedicarà un espai de la programació a homenatjar grans referents dels gèneres fantàstics, com és el cas de Shirley Jackson, Ray Bradbury, Italo Calvino, Edgar Allan Poe i Howard Phillips Lovecraft, i també els nostres clàssics, com són Jaume Fuster, la pionera Elvira Augusta Lewi i el desaparegut Vicenç Pagès i Jordà. Es reivindicaran referents immortals com Gilgamesh, Les mil i una nits, Star Trek o The Avengers.

 

Etiquetes associades a la notícia