Viviu les festes de Nadal a Barcelona: pessebre interactiu, espectacle de Cap d’Any i Cavalcada

Amb molta tecnologia, novetats i la recuperació de les tradicions que havien quedat interrompudes per la pandèmia, la ciutat es prepara per viure un Nadal ple d’activitats.

13/12/2022 10:28 h

Ajuntament de Barcelona

El 16 de desembre torna a la plaça de Sant Jaume el pessebre, una de les iniciatives nadalenques que més expectació desperta entre els veïns i veïnes de Barcelona i que, enguany, adoptarà un format plenament tecnològic.

En concret, el pessebre serà un mapatge interactiu que es projectarà sobre la façana de l’Ajuntament i que permetrà als barcelonins i barcelonines participar-hi mitjançant l’ús d’una app accessible des del mòbil.

La proposta, creada per l’estudi multidisciplinari Onionlab, consistirà en una imatge central acompanyada de diverses finestres que s’obriran per mostrar universos diferents. Cada una de les escenes recreades representarà alguna tradició nadalenca típica de Barcelona.

Més participació

A més de la seva dimensió tecnològica i digital, la gran novetat del pessebre de la plaça de Sant Jaume aquest any és que tothom podrà participar en el seu disseny amb el mòbil. Així, el pessebre esdevé un joc digital on la ciutadania podrà fer coses tan divertides com posar el seu nom als personatges del pessebre, donar menjar al tió o escriure la carta als Reis d’Orient.

L’horari de projecció del pessebre serà de les 18.00 a les 22.00 o les 23.00 hores, depenent del dia. Es pot consultar en detall al web de Nadal.

Recuperem el Cap d’Any

Amb una crida a l’agermanament entre els pobles, l’harmonia, l’entesa i la reivindicació de tot el que uneix les persones, la ciutat tornarà a acomiadar l’any a l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

Després de dos anys condicionats per la pandèmia, la ciutat recupera aquest escenari per celebrar una gran festa de llum, so i focs artificials, que no s’oblida de les tecnologies més innovadores.

La companyia francesa Groupe F, amb una llarga trajectòria en esdeveniments de gran format a l’aire lliure, serà l’encarregada del disseny, la producció i la realització de l’espectacle, que estarà dirigit per Christophe Berthonneau.

L’acte s’estructurarà en dues parts de 12 minuts i combinarà la mirada a la tradició i la celebració de les cultures originàries amb la utilització d’un recurs tecnològic d’última generació com els drons.

Uns Reis d’Orient d’estrena

Melcior, Gaspar i Baltasar tornen a Barcelona el 5 de gener. Com és tradició arribaran per mar, a bord del pailebot Santa Eulàlia, i seran rebuts per l’alcaldessa, Ada Colau, a les 16.00 hores, a la plaça del Portal de la Pau. Allà rebran el pa i la sal, com a símbol d’hospitalitat, i les claus de la
ciutat perquè puguin entrar a totes les cases.

Però ses majestats porten novetats. La Cavalcada, que començarà a les 18.00 hores, a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, estrenarà recorregut. L’itinerari passarà pel passeig de Colom, seguirà per l’avinguda del Paral·lel i pujarà per la ronda de Sant Pau i el carrer d’Urgell, girarà pel carrer de Sepúlveda fins a arribar a l’avinguda de la Reina Maria Cristina i finalitzarà a la Font Màgica de Montjuïc, a les nou tocades.

El recorregut no és l’única novetat. Aquest any, la Cavalcada estrenarà sis carrosses. N’hi haurà una de nova per a cada rei, totes de doble alçada. I tres més, cadascuna de 20 metres de llargada, destinades a la patge Estel, a les joguines i a les instruccions per somiar. Aquesta última carrossa està pensada per recordar a petits i no tan petits què s’ha de fer per aconseguir dormir en aquesta nit tan especial.

La comitiva reial recorrerà els carrers de Barcelona en una rua gegantina, l’espectacle de carrer més gran i participatiu de la ciutat, amb més d’un quilòmetre de llargada. Per fer-la possible, els reis tindran més de 1.000 ajudants entre ballarins, actors, xanquers i voluntaris. Més de 20 entitats i escoles de la ciutat participen en la creació d’aquesta rua, en què intervenen 12 companyies professionals.

Com en els anys anteriors, la Cavalcada buscarà la inclusivitat, amb la participació d’entitats de persones amb diversitat funcional i la introducció de la llengua de signes en les coreografies de l’espectacle.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades