Vols trobar l'Home dels Nassos?

29/12/2022 08:15 h

Nicolás Alonso Crozet

Tothom sap la famosa endevinalla del darrer dia de l’any: aquella que convida a cercar, cada 31 de desembre, un home amb tants nassos com dies té l’any. Doncs a Barcelona d’aquest rar exemplar que és l’Home dels Nassos no en trobareu tan sols un, sinó diversos, un dels quals s’estrena enguany: el del Poble-sec. Tant l’Home dels Nassos de la ciutat, el de Gràcia, el del Poblenou i el del Poble-sec, sortiran dissabte 31 per acomiadar el darrer dia de l’any amb tothom.

L’Home dels Nassos de Barcelona fa 25 anys

L’Home dels Nassos de la ciutat torna a sortir al carrer i compleix un quart de segle. Apareixerà a les 11 h a la Casa dels Entremesos acompanyat per tots els animals de l’Arca de Noè i els grallers la Pessigolla.

Després l’Home dels Nassos començarà una desfilada màgica fins al Mercat de Santa Caterina, on saludarà els comerciants.

Tot seguit es dirigirà fins a la plaça de Sant Jaume. Allà serà rebut per les autoritats a la Generalitat i a l’Ajuntament, donant-los la clau per obrir l’any nou.

Però això encara no és tot! A la tarda tornarà a sortir acompanyat del seu inseparable seguici d’animals per animar els participants de la Cursa dels Nassos. A partir de les 16 h donarà la sortida a la darrera cursa de l’any.

L’Home dels Nassos del Poblenou

Aquest personatge va néixer l’any passat a iniciativa dels Amics de la Comparsa de Capgrossos del Poblenou. La proposta és acabar comptant amb una singular comparsa de capgrossos que participi de les festes del barri. La figura fou dissenyada per Òscar Garcia de La Candela Creacions, i és obra seva, amb vestuari de Folk al Biaix.

L’acte s’iniciarà a les 11 h des del Casino l’Aliança del Poblenou, des d’on sortirà acompanyat per MúsXL. Tot seguit començarà la cercavila, que visitarà la Residència de Gent Gran Pere Relats i el Mercat del Poblenou. A les 13 h l’Home dels Nassos arribarà al Centre Moral i Cultural del Poblenou, on rebrà la Clau Màgica.

Francesc Derch, l’Home dels Nassos de Gràcia

La Vila de Gràcia també té un Home dels Nassos propi, que s’inspira en la figura de Francesc Derch, el darrer batlle de la vila independent. Aquest capgròs sortirà a les 10 h des de la Violeta de Gràcia. A continuació recorrerà els carrers de Maspons, Xiquets de Valls, Maria Pineda, la plaça de la Vila, Goya, Gran de Gràcia, Santa Eugènia, plaça de la Llibertat, Cigne, Gran de Gràcia, plaça Trilla, Gran de Gràcia, Astúries, plaça del Diamant, Astúries, plaça Virreina, Astúries, Verdi, plaça Revolució, Mare de Déu dels Desemparats, Travessera de Gràcia, passeig de Sant Joan, mercat de l’Abaceria, passeig de Sant Joan, Travessera de Gràcia i Sicília.

L’Home dels Nassos del Poble-sec

Enguany es presenta un nou Home dels Nassos a la ciutat. Tot i que el barri ja havia tingut una figura de sèrie que havia fet aquesta funció fa uns anys, per finalitzar el 2022 es presenta l’Home dels Nassos del Poble-sec, obra del taller El Drac Petit a iniciativa de la colla dels Gegants del Poble-sec.

La figura es podrà veure a les 12 h a la plaça del Sortidor. Hi haurà tallers infantils i xocolatada.