Casablanca serà la ciutat convidada de la Mercè 2024

Una cultura propera i massa poc coneguda es converteix en una de les grans protagonistes de la festa major.

..
20/01/2024 - 10:15 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

La principal ciutat del Marroc i el seu port més destacat, Casablanca, serà la convidada de les festes de la Mercè que se celebraran el pròxim mes de setembre, segons s’acaba de fer públic. Serà una molt bona oportunitat perquè els artistes de la ciutat i la cultura marroquina en general mostrin la seva riquesa creativa.

No és casualitat que s’hagi triat aquesta ciutat, una de les grans urbs d’un país que tenim a tocar, però la indústria cultural i les capacitats del qual encara no coneixem prou, malgrat que la comunitat marroquina instal·lada a Barcelona sigui un dels col·lectius de procedència estrangera més nombrosos a la ciutat.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i l’alcaldessa d’aquesta ciutat de més de quatre milions d’habitants, Nabila Rmili, ja han mantingut els primers contactes per concretar la participació de Casablanca en la festa major de Barcelona. En aquest sentit, s’espera que el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, i el tinent d’alcaldia de Cooperació i Relacions Internacionals, Abderrahim Outass, es reuneixin aviat per tal de triar les propostes artístiques més destacades de la ciutat que es veuran a la festa major.

La de tenir cada any una ciutat convidada que participi en la Mercè és gairebé una mena de tradició que pretén reforçar els lligams amb altres capitals culturals del planeta i oferir a la ciutadania barcelonina una finestra oberta al món. Va començar l’any 2007, quan es va convidar Medellín, que va omplir de flors la capital catalana. A partir d’aquí, han estat ciutats convidades de la Mercè Quito (2008), Istanbul (2009), Dakar (2010), Sant Petersburg (2011), Montreal (2012), Viena (2013), Estocolm (2014), Buenos Aires (2015), París (2016), Reykjavík (2017), Lisboa (2018), Beirut (2019), Barcelona (2020, va ser any de pandèmia), l’Havana (2021), Roma (2022) i Kíiv (2023).

En aquesta edició de la festa, descobrireu una Casablanca jove, amb una grandíssima vitalitat i una aposta clara per les músiques urbanes que podrem escoltar aquest setembre, a més de veure propostes d’arts de carrer i moltes altres mostres de cultura.

“La comunitat marroquina a Barcelona és molt important -recorda l’alcalde-, i ens alegra molt que Casablanca hagi acceptat la invitació per ser la ciutat convidada de La Mercè 2024”. Jaume Collboni ha destacat el fet que la participació en la festa major de la ciutat es plantegi com a “una oportunitat per conèixer una cultura que ens és molt propera, però que a vegades no coneixem a bastament. Ens sembla que és una manera de donar-li aixopluc i a la vegada afavorir que el seu nivell de participació en la vida cultural de la ciutat també s’incrementi de manera notable”.

L’alcaldessa de Casablanca, Nabila Rmili, per la seva banda, ha posat de manifest els punts en comú de dues ciutats que, diu, són igualment “cosmopolites i animades”, comparteixen la passió per la cultura i la creativitat, tenen un patrimoni “ric i inspirador”, i estan igualment compromeses en fer de la cultura un element central en la vida i l’activitat ciutadana.

La programació de la Mercè es comença a fer pública a partir de l’estiu. Fins aleshores, podeu consultar el web de la festa.

Més informació

Notícies relacionades