El cartell

L’autor del cartell és Chamo San, il·lustrador i dibuixant barceloní.

Si t’agrada el cartell, en pots recollir un exemplar, fins que se n’exhaureixen les existències, a la Sala Ciutat (c. Ciutat, 2) i al Palau de la Virreina (la Rambla, 99). També el pots descarregar des del web municipal Cartells de Barcelona.

 

 

Les festes de la Mercè són el resultat de l’aportació de diferents col·lectius artístics i de la participació activa i la implicació de tota la ciutadania. Prenent aquesta idea, l’il·lustrador i dibuixant Chamo San (Barcelona, 1987) ha creat un cartell extraordinàriament vertical i a la manera d’un castell humà, culminat amb una enxaneta, on es poden descobrir lectures parcials dels diferents festivals que formen part de la Festa Major. Hi apareixen personatges imaginaris representatius de la Mercè, de totes les edats i sensibilitats, i també hi podem identificar persones singulars de la cultura barcelonina. El cartell vol fer homenatge a la riquesa i diversitat cultural d'artistes i ciutadans i ciutadanes de Barcelona.

L’obra de Chamo San és plena de referències a anteriors cartells de la Mercè, com ara el de Sonia Pulido (2018) i el d’America Sanchez (2005). També inclou referències a l’artista Miguel Gallardo (autor del cartell de l’any 2016) i a la il·lustració de Damià Carulla inclosa al programa de mà de la Mercè de l’any 1985. San també ret homenatge a Marta Tatjer, gestora cultural i impulsora de la primera Mercè en democràcia, i ho fa inspirant-se en una pintura de Francesc Galí.

Entre els personatges rellevants de la cultura de la ciutat que es poden trobar al cartell hi ha l'escriptora Maria Mercè Marçal, l'actriu Margarita Xirgu, el pintor Ramon Casas, el ballarí Enric Castan, l’escriptora Teresa Pàmies, en Juanito “Pinotxo” de la Boqueria, l’artista Ocaña o en Bernardo Cortés “Palomino”. Es poden trobar fins a 120 personatges a l’obra de San, incloent-hi tres coloms, un pardal, dos dracs i un gos.

El cartell, amb el traç detallista i minuciós característic de San, està fet d’una gamma cromàtica i tipografia que s’inspiren en l’estètica dels anys setanta del segle passat i, en concret, en els fanzins impresos en blanc i negre sobre suports de colors.

 

 

Sobre l’autor

Chamo San va estudiar Belles Arts a Barcelona i a l’École National Supérieure des Beaux-Arts de París. D’ençà de 2010 compagina els seus projectes personals i exposicions en galeries amb els encàrrecs d'il·lustració per editorials, revistes i publicitat. Ha publicat Sketched Memories (2022), una selecció de dibuixos fets en llibretes entre 2011 i 2021 que anteriorment també es van poder veure en una exposició. Enguany ha presentat “Impasse”, una mostra en solitari a N2 Galeria de Barcelona. Ha exposat en galeries i en mostres col·lectives a diferents països europeus, a Mèxic i als Estats Units.

Cartell Mercè 2023