Música
Tarek Yamani: Peninsular (Líban; jazz/afro-tarab)

Aquest artista té les arrels al Líban, però viu a Nova York i fa jazz. L'escoltareu, en format de trio, interpretant, al piano o al teclat, uns temes que, des del jazz, recreen la tradició àrab, i ofereixen com a resultat un so batejat com afrotarab. Escolteu-lo i fareu un viatge musical impregnat de ritmes orientals que comença a l'Egipte i l'Iraq de principis del segle XIX i acaba a la Nova York d'avui. El 2017 va llançar Peninsular, un disc en què experimenta amb el quart de to, un tipus d'interval sonor propi de la tradició musical àrab.

Guanyador als EUA de la prestigiosa Thelonious Monk International Jazz Composers Competition, Tarek Yamani s'ha convertit en una estrella global de la música, que actua tant als EUA com a Corea o per mitja Europa, continent que ara mateix recorre amb els seus músics. Ell, però, manté un ferm lligam amb el Líban, on, des del 2013, està activament implicat en la Beirut Speaks Jazz, un esdeveniment anual a la capital libanesa, a la qual, durant una nit, artistes de les escenes del rock, el rap, el tarab, el pop i el blues del Líban exploren plegats nous territoris a partir de les sonoritats del jazz.

Tania Saleh: Beirut Windows (Líban; cançó contemporània)

 Els sons contemporanis i la tradició àrab conflueixen en la música de Tania Saleh, una cantautora que és també artista visual i que promet ser una revelació per al públic barceloní. I és que ella rep la influència de la tradició per fer uns temes absolutament d'avui, en un recorregut que va de la cançó a l'electrònica. Ho comprovareu escoltant temes com "Beirut Windows", que forma part del darrer àlbum, Shwayit Souwar (Algunes imatges). En aquest disc explora la història íntima de l'univers femení àrab i el contraposa a una bogeria de guerres, odis i divisions.

Pareu atenció al missatge d'una artista que convida els habitants del món àrab a anar més enllà de la corrupció, l'extremisme religiós o la crisi i a unir-se al voltant de la bellesa i la riquesa que ha generat la seva cultura. D'aquí que hagi signat àlbums com Intersections, on creava tot de cançons contemporànies a partir de poemes tradicionals del món àrab.

El Rass (Líban; rap /hip hop)

 Mazen El Sayed, conegut com El Rass, és un raper i productor libanès sense pèls a la llengua. Els seus temes afilats i plens de crítica política li han llaurat un nom en el món àrab. Mazen El Sayed és un poeta enfadat, que extreu material d’allò antic i modern, espiritual i mundà. Amb el seu contundent esperit d'expressió, el raper libanès converteix els seus registres en autèntics himnes revolucionaris.

Malikah (Líban; hip hop)

 En un gènere dominat per homes, Lynn Fattouh, coneguda com Malikah, es distingeix com una de les raperes àrabs més talentoses i respectades entre els artistes regionals. Amb les seves lletres fortes i honestes, Malikah s'enfronta a les desigualtats i de la difícil situació dels palestins. La considerada com 'Reina del Hip Hop àrab', va actuar al festival Glastonbury i va telonejar Snoop Dogg, Guns and Roses i Damon Albarn.

Praed (Líban; música arab / free jazz /electrònica)

 El duet libanès Praed format per Raed Yassin i Paed Conca és conegut per la seva barreja excèntrica de shabi (música popular àrab), free jazz i electrònica. El seu so hipnòtic, psicodèlic ia la vora del trance sona com crits d'ajuda que sorgeixen d'un món llunyà que s'està esfonsant. A Barcelona presentaran el seu quart àlbum Doomsday Survival Kit, publicat el passat desembre.