Preguntes freqüents

Del 22 al 25 de setembre. Tot comença el dia 22 a la tarda amb el pregó. A partir d’aquest tret de sortida, hi haurà activitat fins que el Piromusical tanqui la festa dilluns 25 de setembre.

Com cada any, totes les activitats organitzades per l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona són gratuïtes.

La festa no comença abans de les 8.00 h, i no acabarà mai després de les 3.00 h. Llavors haurà arribat el moment que tothom torni a casa.

Els espais on se celebraran activitats són molts i estan distribuïts per diferents districtes de la ciutat:

Espais amb actes de Cultura Popular
Avinguda de la Catedral
Barri Gòtic
Basílica de la Mercè
El Born CCM
Passeig de Gràcia
Pati Manning 

Plaça de Sant Jaume
Passatge  del Palau la Virreina
Plaça de la Mercè

Espais de Música Mercè
Avinguda de la Catedral
Carrer Menéndez y Pelayo
Jardins Doctor Pla i Armengol
Platja del Bogatell
Passeig dels Til·lers (Parc de la Ciutadella)
Seu del Districte de Nou Barris
Teatre Grec

Espais de BAM
Antiga Fàbrica Estrella Damm
Moll de la Fusta
Plaça Reial
Rambla del Raval

Espais Acció Cultura Viva
Nau Bostik
Recinte Fabra i Coats

Plaça Can Fabra

Espais de MAC
Castell de Montjuïc
Consell de Cent (entre c. Comte Urgell i c.Entença)

Marina del Prat Vermell
Palauet Albéniz
Plaça de Sarrià
Parc de l’Aqüeducte
Parc de l’Estació del Nord
Parc de Joan Miró
Sortida Metro Trinitat

Espais de Llum i Foc
Avinguda de la Reina Maria Cristina
Platja de l’Espigó del Gas

Cinema
Antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili

El correfoc més segur cal viure’l amb precaució i complir unes normes mínimes de seguretat.

Per a les persones participants:

-          Porteu roba de cotó, preferiblement vella. Amb màniga llarga i pantalons llargs. Com més superfície de pell cobriu, millor.

-          No feu servir roba de material sintètic.

-          Si us heu d’endinsar en una pluja d’espurnes, porteu un barret que cobreixi tot el cap i tapeu-vos el clatell amb un mocador de cotó.

-          Protegiu-vos els ulls.

-          Porteu el calçat adequat (esportiu, de muntanya, etcètera).

-          Tingueu cura de tapar-vos les orelles per atenuar el soroll de les explosions pirotècniques.

-          Obeïu les indicacions dels serveis d’ordre públic i de sanitat.

-          Respecteu les figures de foc, els seus portadors i els músics.

-          Adopteu una actitud correcta amb els diables i no poseu obstacles al seu pas.

-          Seguiu en tot moment les indicacions dels organitzadors.

-          Assabenteu-vos abans de l’inici del recorregut del Correfoc i dels punts d’assistència sanitària.

-          En cas de perill, seguiu les instruccions dels diables.

-          Amb infants, mireu de seguir la festa des d’una distància prudencial i agafats de les mans.

-          No llanceu aigua durant el Correfoc, és perillós.

-          L’organització adverteix a les persones amb problemes o sensibilitat auditiva, en especial la gent gran i els infants, que adoptin mesures de precaució en els actes en què participin els trabucaires.

-          Ni alcohol ni vidre: si us agafa set, mentre duri el Correfoc, eviteu l’alcohol. I, si porteu beguda, procureu que no sigui ni en ampolla ni gots de vidre. El vidre trencat constitueix un perill.

-          Si patiu alguna cremada o no us trobeu bé durant la celebració, recordeu que a la zona sempre hi ha serveis mèdics i ambulàncies preparats per atendre-us.

 

Per al veïnat i comerciants:

-          Retireu tots els vehicles de l’itinerari.

-          Abaixeu els portals metàl·lics o persianes en els edificis que en disposin.

-          Tanqueu finestres i abaixeu persanes si viviu en un pis que dona als carrers per on passa el correfoc o si teniu una botiga a la zona.

-          Protegiu els vidres de les finestres, portes i aparadors amb cartrons gruixuts.

-          Enrotlleu tots els tendals exteriors dels habitatges i locals.

-          No llanceu aigua als participants ni als espectadors del Correfoc per la perillositat que representa.

La Mercè disposarà de diferents punts informatius per sensibilitzar i actuar coordinadament en cas d’agressions sexuals i per LGTBI-fòbia. Hi haurà professionals que us assessoraran sobre les violències masclistes i els assetjaments sexuals i, a més, s’organitzaran itineraris per la zona. És part del paquet de mesures Barcelona Antimasclista, que es coordina amb els serveis de seguretat i sanitaris.

Aquests punts s’ubicaran en els espais de la festa següents:

  • Platja del Bogatell
  • Carrer de Menéndez y Pelayo

Consulteu el web lamerce.barcelona, on trobareu informació sobre la programació ordenada per dies, horaris, espai, classe d’activitat i districte on es fa. També podreu consultar una fitxa descriptiva de cadascuna de les activitats amb informació més detallada.

A l’app de la Mercè, que us podreu descarregar per als sistemes Android i iOS, hi consultar tota la informació dels espectacles,, així com les graelles d’horaris, els mapes d’espais.
 

Podeu trobar informació de totes les activitats i de possibles incidències a les nostres xarxes socials: @bcnCultura, @festivalBAM, @culturapopularbcn i @culturavivabcn.

A la planta baixa del Palau de la Virreina, l’Oficina Ciutadana de la Cultura (OCCU) ofereix informació general relativa a la Mercè 2023. Podeu contactar-hi de les maneres següents:

• Trucant al telèfon 933 161 000

• Escrivint un correu electrònic a infoicub@bcn.cat

Trucant al 010. En cas de fer la trucada des de fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, haureu de marcar el 931 537 010 i s’aplicarà la tarifa ordinària.

A través de les nostres xarxes socials (@bcnCultura, @festivalBAM, @culturapopularbcn i @culturavivabcn) i també mitjançant els avisos de l’app i del web de la Mercè lamerce.barcelona.

La web i l’app de la Mercè inclouen tres funcionalitats que van encaminades a millorar la personalització de la informació que es presenta al ciutadà segons les seves preferències:

“Aquí i ara”

Del 22 al 25 de setembre, a l’app de la Mercè podràs conèixer les activitats que tens més a prop de la teva geolocalització. A més, podràs modificar manualment el radi de distància desitjat.

“Els meus interessos”

Personalitza l’app seleccionant les temàtiques, espais, dies i/o franges horàries de les activitats que més s’adapten als teus interessos. Les activitats que corresponguin a la teva selecció seran les primeres que se’t mostraran quan entris a l’app.

“Artistes”

En aquest apartat present al web i l’app veuràs ràpidament els artistes que participen aquest any a la Mercè. Cerca per nom o localitza’ls per categoria i fes-hi clic per consultar-ne l’activitat.

• Hi haurà servei de metro ininterromput des del divendres 22, dissabte 23 i diumenge 24 de setembre. El dilluns 25, festiu, funcionen fins a les 12h de la nit, com un festiu intersetmanal..

• Amb motiu del Piromusical del dilluns 26 de setembre, es reforçaran les línies 1 i 3 de metro.

• Per confirmar horaris o per a informació de transports, consulteu tmb.cat o bé lamerce.barcelona.

SERVEI A EMPLAÇAMENTS DESTACATS

Servei al Moll de la Fusta

• Dies i horaris de les activitats. Es preveuen actuacions musicals en aquesta zona divendres 22, dissabte 23 i diumenge 24 de setembre des de les 20 h fins a les 3:00 h de la nit.

• Servei de transport públic. Es basa principalment en les línies 3 i 4 de Metro (estacions de Drassanes i Barceloneta), en les línies regulars de Bus (D20, H14, V13, V15, V17, V19, 47 i 59) i el servei de bus nocturn.

Servei a la platja del Bogatell

• Dies i horaris de les activitats. Aquest any es celebrarà a l’Espigó del Gas (entre la Platja de la Barceloneta i la Platja del Somorrostro) el festival pirotècnic la nit del divendres 22 i dissabte 23 de 22:00 a 23:00 h. En el mateix lloc i horari, diumenge 23 es durà a terme un espectacle de drons.

• Servei de transport públic. El servei de transport públic es basa principalment en la línia 4 de metro (estacions de Barceloneta i Ciutadella/Vila Olímpica) i amb les línies regulars de bus (línies H16,V27, 6, 59, V23, V25) , i servei de bus nocturn (N6; N8; N28).

Servei als Jardins Pla i Armengol

• Dies i horaris de les activitats. Es preveuen actuacions musicals en aquesta zona divendres 22 de 21 h a 1:00 h de la nit, dissabte 23 i diumenge 24 de setembre al matí de 12 a 1 h, i dilluns 25 de setembre de 12 a 14 h.

• Servei de transport públic. Es basa principalment en la línia 4 de Metro (estació Guinardó|Hospital de Sant Pau) i en les línies regulars de Bus (D40, H6, V23, 39, 191 i 192) i el servei de bus nocturn.

Servei al Teatre Grec

• Dies i horaris de les activitats. Es preveuen actuacions musicals en aquesta zona divendres 22, dissabte 23 i diumenge 24 de setembre des de les 21:30 fins a la 1:00 h de la nit.

• Servei de transport públic. Es basa principalment en la línies 1 i 3 de Metro (estacions de Poble Sec i Espanya) i en les línies regulars de Bus (55 i 150).

Servei especial al Castell de MontjuÏc

• Dies i horaris de les activitats. Es preveuen activitats al Castell de Montjuïc el dissabte 23, el diumenge 24 i el dilluns 25 de setembre de 11:30 a 20h. A diferència de l’any passat, aquest any durant el dilluns també es faran activitats al Castell.

• Servei de transport públic. Es basa principalment en la línia 150 de Bus per a la qual es programa un reforç de 5 autobusos articulats pel dissabte 23, el diumenge 24 i el dilluns 25 de setembre entre les 10:30 i les 21h, assolint en aquests dies i franges horàries un interval de pas a l’entorn dels 5-6 minuts. Aquests dies tota la flota de la línia serà amb vehicles articulats.

Restem a l’espera de saber el dia i l’hora en que jugarà el F.C. Barcelona a l’Estadi Olímpic contra el Celta (entre divendres 22 i dilluns 25), fet que comporta un desviament de la línia 150 i una afectació al passatge per l’afluència d’assistents al partit. Els dies en que el F.C. Barcelona juga a l’Estadi Olímpic s’estableix un servei de dues línies d’autobusos llançadora (una de pl. Espanya a l’Estadi, i l’altra de pàrquing Fira Gran Via a l’Estadi) des de dues hores abans de començar el partit, fins a 1 hora i mitja després d’haver finalitzat i es reforça el servei de Metro i el Funicular de Montjuïc.

Servei a Les Corts, carrer Martí i Franquès

• Dies i horaris de les activitats. Es preveuen actuacions musicals divendres 22, dissabte 23 i diumenge 24 de 19 a 2 h.

• Servei de transport públic. Es basa principalment en la línia 3 de Metro (estació de Palau Reial).

Servei especial Correfoc

• Dia i horari de l’activitat. El Correfoc tindrà lloc dissabte 23 de setembre de 16:00 a 22:00 h al passeig de Gràcies.

• Servei de transport públic. Es basa principalment en les línies 2, 3 i 4 de Metro (estacions de Passeig de Gràcia L2, L3 i L4).

Servei especial Piromusical

• Dia i horari de l’activitat. El Piromusical tindrà lloc dilluns 25 de setembre de 22:00 a 22:30 h a l’av. Mª Cristina.

• Servei de transport públic. Es reforçaran totes les línies de Metro, en especial les línies 1 i 3.

Tots els espais de la Mercè són accessibles.

Els espais de la Mercè tindran lavabos habilitats.

L’espai d’activitats de la Mercè situat al parc de Joan Miró s’ha concebut com un espai amb activitats i espectacles adreçats a la petita infància i aptes per a tots els públics. L’única excepció és l’espectacle de Farrés Brothers i Cia. (El silenci d’Hamelín), que s’adreça a infants de més de 8 anys.

D’altra banda, també s’ha treballat perquè sigui un espai amable per als infants amb trastorn de l’espectre autista. Per aquest motiu, s’han posat en marxa tres noves mesures:

POLSERES 

Es facilitarà una polsera blava per donar pas prioritari a infants amb trastorn de l’espectre autista, amb l’objectiu de minimitzar el temps d’espera.

La polsera té vigència per als dies 23, 24 i 25 de setembre. Es recomana guardar la polsera si es vol visitar l’espai més d’un dia.

Les famílies podran recollir aquestes polseres al punt d’informació habilitat i que està marcat al mapa amb una i.

Per tenir accés a aquestes polseres caldrà presentar prèviament el certificat de reconeixement de discapacitat o la targeta acreditativa de la discapacitat.

El fet de portar aquestes polseres permetrà que el personal d’organització present al parc de Joan Miró estigui més atent a les seves necessitats i permetrà que aquests infants no hagin de fer cues i puguin anar acompanyats pel pare/mare/tutor.

ESPAI DE RELAX

S’ha habilitat un espai on aquests infants es podran relaxar quan se sentin sobreestimulats. És un espai amb tanca baixa, una mica allunyat, en el qual podran dibuixar i pintar.

DECIBELS PER SOTA DEL QUE ÉS HABITUAL  

Es tindran en compte els nivells de soroll del parc.

Podeu trobar informació de possibles incidències al web i a l’app  de la Mercè, i també a les nostres xarxes socials: @bcnCultura, @festivalBAM, @culturapopularbcn i @culturavivabcn.

L’organització es reserva el dret d’anul·lar o canviar qualsevol espectacle d’aquesta programació per raons tècniques o meteorològiques.

Els museus i altres equipaments municipals que surten a l’apartat + Mercè / Portes obertes del web tenen entrada lliure i gratuïta. Alguns d’aquests espais poden oferir altres activitats com ara tallers, visites guiades o teatralitzades. Aquestes activitats addicionals poden ser gratuïtes o de pagament; per a més informació consulteu directament el museu o equipament.

Hi ha equipaments públics i privats que amb motiu de les festes de la Mercè posen a l’abast de la ciutadania una variada oferta d’activitats, així com descomptes i promocions, entre d’altres.  Al web de la Mercè (apartat + Mercè) hi ha informació general de moltes d’aquestes activitats.  Tanmateix, si necessiteu informació més detallada sobre les condicions d’accés i avantatges, recomanem que us informeu directament a cada equipament o través dels seus canals.

En general, les activitats de la Mercè 2023 són d'accés lliure. Tot i això, alguns equipaments podrien requerir reserva prèvia. Podeu consultar-ne les condicions al web de cada centre.