La història de la Mercè, en poques paraules

..
24/09/2021 - 11:02 h - La Mercè Barcelona Cultura

Uns textos breus i un seguit de fotografies i cartells resumeixen aquests dies la història d’una Mercè que l’Ajuntament va començar a organitzar ara fa 150 anys. Podreu veure l’exposició divendres, 24 de setembre, al passeig de Gràcia i, posteriorment, en altres ubicacions de la festa.

La mostra consta de quatre grans cubs, i a cadascuna de les seves cares es reprodueixen textos, imatges i cartells de les diferents etapes que ha viscut la Festa Major de Barcelona, des d’aquella primera cita de l’any 1871, amb la presència a la capital catalana dels Xiquets de Valls fent torres humanes i de balladors i balladores de sardanes de l’Empordà, fins a l’edició del 2021, que demostra la voluntat de mantenir viva la festa fins i tot en les condicions més difícils.

Podreu veure l’exposició el dia 24 al passeig de Gràcia, però també el dissabte 25 i el diumenge 26 de setembre al Palau de la Virreina, al parc de la Ciutadella i al parc de Joan Miró.

En tots aquests emplaçaments coneixereu la història d’una Mercè que va prendre forma com una festa ciutadana i popular, entre el 1871 i el 1901, que es va omplir de manifestacions artístiques i folklòriques a partir del 1902, però que va viure moments d’incertesa durant el primer terç del segle XX.

Actes oficials i religiosos van formar part de les edicions de la Mercè durant el franquisme, que va voler convertir la celebració en una nova ocasió per exaltar el règim, però que, els anys previs a la democràcia, va adquirir un caràcter més popular i va anar adquirint propostes festives.

La represa de la democràcia a partir del 1979 va permetre reformular la Mercè, que a partir d’aquell moment combinaria la tradició i la cultura popular amb les arts escèniques i uns espectacles moderns i innovadors. Aquest nou model de festa es va concretar entre el 1992 i el 1995, quan van prendre la forma actual actes de cultura popular com el Correfoc, el Seguici Popular i el Toc d’inici, la Cavalcada de la Mercè, les diades castelleres o el MercèDansa.

Actes multitudinaris van marcar els darrers anys del segle XX d’una festa que, les últimes edicions, ha apostat per la descentralització i la participació i que avui ja s’ha estès per tota la ciutat.