Barcelona Mar de Ciència

Altres projectes de territori

Districte Ciutat Vella

Platja del Somorrostro
Precontent

El projecte Barcelona Mar de Ciència aglutina, entre d’altres, dues accions sinèrgiques per potenciar la transferència de coneixement sobre les ciències marines a la ciutadania:

  • L’Ajuntament de Barcelona, amb el desplegament del Pla litoral 2018-2028, manté l’objectiu de fomentar la millora del coneixement de la ciutadania sobre les ciències oceàniques i la sensibilització creixent per contribuir a la conservació de l’oceà més saludable.
  • Les instal·lacions del CMIMA, projectades a mitjan anys noranta i inaugurades l’any 2001, s’han quedat petites tant pel creixement orgànic de l’ICM com per la demanda creixent d’emmagatzematge i d’oficines de la UTM, tot i que aquestes no estaven previstes en el projecte original de l’edifici. D’altra banda, l’ICM desenvolupa activitats —com ara el programa ICM Divulga— per acostar el coneixement dels oceans a la ciutadania que podrien transformar-se en àmbits permanents de divulgació científica si disposessin d’un lloc adient i de recursos adequats. En aquest sentit, és evident la necessitat d’ampliar les dependències del CMIMA per habilitar, també, espais nous dedicats a la recerca oceanogràfica i polar, on es combini la investigació bàsica i aplicada amb la divulgació científica de manera directa i en temps present i on es potenciïn les actituds ciutadanes de curiositat, exploració i descoberta, tant del món marí com dels ecosistemes de les altes latituds.

Així, l’Ajuntament de Barcelona i el Consell Superior d’Investigacions Científiques, en el marc de les seves voluntats de potenciar la transferència de coneixement sobre les ciències marines a la ciutadania, acorden col•laborar en l’ampliació de l’ecosistema científic de la ciutat, impulsant un projecte d’ampliació dels centres actuals del CMIMA (amb un marcat accent d’activitats de divulgació científica i connexió amb la ciutadania) per abordar l’organització de la tasca vinculada a aquestes noves dependències, que seran accessibles per a la ciutadania en general i inclouran una àgora per a activitats conjuntes amb les entitats del barri i de la resta de la ciutat.

La xarxa Ocean Cities pretén canviar la manera en què les ciutats costaneres interactuen i evolucionen amb l’oceà. Els membres del consorci coincideixen en la necessitat d’implementar una dimensió oceànica de les ciutats costaneres que impulsi el funcionament diari d’una ciutat: des d’un nivell micro (hàbits de consum diari de la ciutadania) fins a un nivell macro (activitats de planificació urbana i portuària i el seu impacte en les aigües marines veïnes).

Mar Ciencia
Mar Ciencia

Què estem fent?

Al juliol de 2022 l’Ajuntament de Barcelona i el CSIC han acordat ampliar el centre de recerca al passeig Marítim de la Barceloneta. Les dues institucions han aprovat un protocol que mostra l’interès mutu per ampliar els centres del CSIC amb la voluntat de generar espais de divulgació científica i enfortir els vincles de la ciència oceànica amb la ciutadania. El projecte evoluciona abordant diversos reptes, com ara els següents:

  • Elaboració del Pla director Barcelona Mar de Ciència de manera conjunta amb el CMIMA, el Departament de Ciència i Universitats i l’Oficina Litoral, els dos últims de l’Ajuntament de Barcelona.

  • Redacció del projecte executiu, a partir de l’avantprojecte i del pla funcional ja redactats, per desenvolupar la iniciativa.

  • Comissió de seguiment del protocol formada per tres membres de cada institució, havent-se reunit per fer el seguiment de les tramitacions necessàries per implantar el projecte de manera adequada en compliment del protocol signat.

  • Execució del projecte Ocean Cities Network (fins al 2025) del programa Dècada dels Oceans a la Mediterrània, seleccionat per l’ONU com a programa de la Dècada de les Ciències Oceàniques per a un Desenvolupament Sostenible (2021-2030).

Share in social networks