Programa de promoció i divulgació de la cultura marítima

Maritimitat

Tot el Litoral

Precontent

La maritimitat és un concepte comú que impregna el conjunt dels objectius del Pla Litoral. Un dels grans reptes és que s’arribin a incorporar en l’imaginari col·lectiu de la ciutadania tots els atributs que la maritimitat abasta per tal de fer de Barcelona una ciutat marítima. 

Aquesta fita s’ha d’assolir d’una manera transversal tocant diferents camps com la sostenibilitat del medi marí i de la costa, l’economia blava, obertura i accessibilitat al mar, etcètera. Però el procés participatiu del Pla Litoral ha posat en evidència la necessitat de desenvolupar un programa de promoció i divulgació de la cultura marítima de la ciutat.

El concepte de cultura marítima abasta tots els fenòmens socials on s’articulen les esferes econòmica, ecològica i antropològica i que tenen alguna relació amb el mitjà litoral-marítim. 

El programa de promoció i divulgació de la cultura marítima posa l’accent a:

  • Recuperar els temes marítims amb els esdeveniments de mar i en les festes de la ciutat, donar valor al dia mundial dels mars i oceans impulsant iniciatives lligades a esports de mar, activitats educatives, ciència oceanogràfica i ciutadana, literatura marina, etcètera. 
  • Propiciar nous usos al litoral que l’acostin a la ciutadania, afavorint l’accés als esports aquàtics, així com elaborar i difondre una agenda conjunta transversal. 
  • Potenciar el coneixement mutu de les entitats existents al litoral per crear sinergies amb vocació ciutadana.
  • Introduir el coneixement del mar dins del projecte educatiu de les escoles, impulsant un programa de formació específica per a futurs mestres d’infantil i primària, així com introduir el professorat de secundària en les temàtiques de mar perquè sigui eix transversal i vertebrador en els currículums dels centres, especialment en els barris del litoral. 
  • Donar visibilitat a les biblioteques especialitzades en temes marítims. 
  • Repensar l’àmbit del Moll d’Espanya, actualment enfocat al consum i al turisme, i reconduir-lo a un espai que ajudi a acostar la cultura marítima a la ciutat. 
  • Impulsar la transformació d’espais com a centres d’interpretació que motivin a la visitar-los amb l’objectiu de canviar mirades i apropar la cultura del mar. 
  • Millorar la difusió i la comunicació de la informació sobre la cultura marítima a fi de donar visibilitat a tots els projectes fomentant-ne la divulgació a través dels mitjans de comunicació.

L’objectiu del programa és apropar, ocupar, millorar, cuidar i estimar el mar i el litoral perquè la ciutadania se’ls senti seus.

Què estem fent?

Les principals accions que s’han dut a terme són les següents:
 

  • El desenvolupament del projecte Aula de mar. De novembre de 2021 a abril de 2022 es va iniciar un estudi per conèixer l’oferta educativa on line de què disposa el sector educatiu a primària i secundària per a l’aprenentatge en l’àmbit del mar i el litoral, elaborant un catàleg sistematitzat de l’oferta en línia. Basant-se en l’estudi de l’oferta en línia entorn al mar, al 2022 s’han fet dos informes. S’ha elaborat una diagnosi valorativa de l’educació entorn el mar i el litoral, que ha permet conèixer les tendències actuals i identificar espais que cal reforçar i un segon informe d’estudi de plataformes per a la difusió d’Activitats d’Ensenyament-Aprenentatge en l’àmbit del mar i litoral què fan ús els docents.

  • Activitats impulsades a través de l’ICM/CSIC en relació amb Ocean Cities.

  • Activitats entorn del dia dels mars i els oceans.

  • El desenvolupament del projecte Mirada Blava 2023-24. Aquest projecte pretén impulsar l’educació blava en els itineraris docents. L’objectiu és donar visibilitat a l’oferta educativa de les entitats que organitzen activitats i programes entorn del mar i el litoral, alhora, que els centres educatius coneguin l’oferta i la programin a les seves aules. El projecte pretén millorar la divulgació de les activitats al voltant del mar i el litoral mitjançant l'estandardització en la manera d’informar per tal d’augmentar-ne la difusió i l’accés, ajudant a connectar les activitats amb el currículum escolar i
    amb altres activitats complementàries relacionades amb la maritimitat. Per tant, impulsar que aquestes activitats tinguin una continuïtat, augmentin el seu abast, evolucionin i s’estableixin dins dels itineraris del currículum escolar. Destaquen les actuacions realitzades següents:
    - Definició d’un conjunt de valors i criteris sobre els projectes educatius i les activitats
    - Elaboració un document guia de bones pràctiques en format de rúbrica
    - Elaboració d’una eina de recull de recursos de fàcil accés per a docents (eina Mirada
    Blava)

Share in social networks