Carregant

Coberta dels Porxos d’en Xifré

Els «Terrats d’en Xifré» és un projecte de rehabilitació, tant en l’estricte sentit arquitectònic i patrimonial com en l’ecosistèmic. Aquesta coberta verda està situada a la part superior d’un bloc de deu edificis de principis del segle xix. El projecte ha restaurat els elements originals de l’edifici històric, al mateix temps que ha creat un jardí salvatge «flotant» que millora la biodiversitat urbana.

Aquest concepte de disseny té per objectiu aprofundir en la connexió amb l’entorn natural mitjançant l’ús de la vegetació. Aquest principi genera beneficis econòmics, ambientals i de salut pública per als ocupants de l’edifici i per a l’entorn urbà. A més a més, permet restaurar i enfortir els ecosistemes locals. El disseny de plantació d’aquest projecte se centra en la biodiversitat, la funcionalitat i l’estètica. Amb més de quaranta espècies vegetals i gairebé deu mil plantes, el jardí presenta majoritàriament plantes perennes natives que van ser triades perquè són aromàtiques, beneficioses amb els insectes pol·linitzadors, resistents a la sequera i les malalties i filtrants de contaminació. Aquesta acurada selecció proporciona una floració durant tot l’any, així com llocs d’implantació i alimentació d’aus locals i migratòries. El disseny inclou diversos estanys, hotels per a insectes i estructures d’implantació.

Aquest projecte crea un espai ple de vida per al gaudi dels habitants de tota l’illa de deu edificis. El disseny evita els angles rectes i les línies paral·leles per ajudar els visitants a escapar-se dels patrons de quadrícula urbana i així poder relaxar-se en un entorn més suau i acollidor. L’acurada col·locació de bancs i places de geometria orgànica està dissenyada per millorar la interacció social entre els veïns.

Cada material ha estat acuradament triat per reduir la petjada de carboni i l’impacte ambiental d’aquest projecte: des de grava reciclada feta de restes de maons, fins a fusta recuperada original de l’edifici; des del morter de calç tradicional fins a l’eliminació de l’ús de pòrtland, i des de fusta certificada FSC fins a proveïdors locals d’espècies de plantes natives. Fins i tot el disseny estructural considera la capacitat de càrrega inherent de l’edifici per acomodar les dunes de terra sense cap reforç que no sigui la rehabilitació dels elements amb patologies preexistents.

Aquest projecte incorpora l’ús dels recursos hídrics i energètics de la forma més sostenible.