Antoine Careil: “El mur de l’Arnau és molt cèntric i dona molta visibilitat als artistes”

Segur que, tot passejant pel Paral·lel, us heu fixat en la façana del Teatre Arnau i en els grafitis que l’omplen de vida.  L’Arnau Gallery és un projecte mural amb caràcter rotatiu que està dirigit i produït per Difusor i Street Art Barcelona. Antoine Careil, artífex d’aquest projecte que va néixer el novembre de 2017,  ens explica en què consisteix l’Arnau Gallery i quantes intervencions s’hi han fet.

Com neix l’Arnau Gallery?

Jo volia fer un projecte de mur rotatiu, que és una iniciativa que es desenvolupa a diverses ciutats del món però no existia a Barcelona. Aleshores em vaig posar en contacte amb l’Arnau Itinerant, vaig aconseguir l’autorització i em vaig posar en marxa juntament amb el col·lectiu Difusor.

D’on procedeix el concepte de mur rotatiu?

Aquest concepte va néixer a París amb un projecte que es diu Le Mur i que està ubicat al centre de la ciutat. Conviden a diferents artistes urbans i el mural es repinta cada dues setmanes. Funciona com una galeria a l’aire lliure i la direcció artística està a càrrec d’una associació. Aquesta idea em va inspirar i, com que aquí no existia, vaig decidir importar la idea.

Quantes intervencions hi ha hagut fins ara?
S’han fet 23 intervencions i gairebé sempre amb dos artistes. És a dir que ja hi ha participat més de 40 artistes des del novembre de 2017.

Intervenció de Cristian Blanxer + Sendys / ©Antoine Careil

Com se seleccionen les persones que intervindran al mur?

Jo m’encarrego de la programació, busco els artistes i els pregunto si estan interessats a participar, aleshores els pregunto amb qui voldrien pintar o bé els proposo una col·laboració. Altres vegades són els mateixos artistes els qui contacten amb mi perquè volen participar en el projecte, això passa força sovint perquè el mur de l’Arnau és molt cèntric, dona molta visibilitat als artistes i les obres es queden més temps que a Les Tres Xemeneies, on també hi ha murs  lliures. Cal remarcar que aquest és un projecte artístic que es fa per amor a l’art, el nostre sponsor Montana Colors ens dona suport cada mes aportant el material d’esprais, però ningú cobra.

“Les col·laboracions són un desafiament per als artistes”

Els grafitis tenen alguna temàtica en comú o són l’estil lliure? En alguna ocasió han fet un homenatge a figures mítiques del Paral·lel, com la de la cupletista Raquel Meller.

Això depèn de cada sessió. En el cas de la sessió sobre Raquel Meller van ser els artistes els qui van decidir pintar sobre ella. En altres sessions s’ha decidit pintar sobre temàtiques relacionades amb el teatre. Jo no imposo cap temàtica, convido els artistes a pintar i, en general, són ells i elles els qui trien els temes.

Has comentat que es treballa a quatre mans, promovent la col·laboració entre artistes.

Sí, això és molt interessant perquè no només comparteixen espai sinó que barregen estils. I això és una cosa que mai no he vist a cap altre lloc. Les col·laboracions són un desafiament per als artistes i això és el que em proposo: crear-los reptes, que experimentin.

¿Quantes dones participen en aquest projecte?

És difícil perquè el món de l’art urbà és molt masculí, en general, tot i que cada vegada hi ha més noies que pinten. En el cas de l’Arnau Gallery, aproximadament el 30% dels artistes que han participat han estat dones. Per a mi és una tasca pendent que hi hagi més paritat entre nois i noies participants.

Aneu recopilant imatges de totes les obres? Teniu pensat fer alguna mena de mostra?

Anem penjant fotos i vídeos al nostre compte d’Instagram, on també informem sobre les diferents sessions que es van programant. La idea final seria fer una exposició dins del Teatre Arnau i també fer un llibre, això seria el meu somni perquè el projecte tindrà sentit quan es vegi tot sencer.