Tornar

Una de les imatges de l'exposició mostra una dona amb el rostre cobert per una gran empremta dactilar feta de versicles de l'Alcorà

Una artista i activista afganesa denuncia la repressió contra les dones

Imaginart Gallery presenta la mostra Invisible Captivity.

Condemnades a la invisibilitat. Així viuen les dones afganeses, una situació que l'artista Rada Akbar denuncia en les seves obres. En podreu veure algunes fins al 31 de març en una exposició fotogràfica titulada Invisible Captivity.

Rada Akbar és una fotògrafa, però també artista plàstica nascuda en el si d'una família d'intel·lectuals. És autora de no poques pintures, fotografies i muntatges que s'han vist en els països més diversos i en les exposicions artístiques més prestigioses. L'obra que produeix, en la qual examina la història de la igualtat de gènere en el seu país, va fer que hagués d'abandonar Afganistan l'any 2021 i s'instal·lés a París, on viu actualment.

En les imatges que formen part d'Invisible Captivity, l'artista transmet el missatge que l'opressió contra les dones del seu país va molt més enllà de l'obligació de fer servir el vel i que les autoritats pretenen controlar els cossos de les dones i reduir els seus drets fins a tornar-les invisibles. Akbar ens ho explica en unes imatges en les quals, per exemple, veiem dones amb parts del cos enguixades i una gran empremta dactilar que els cobreix el rostre o bé un pit nu. Pareu atenció, perquè aquestes empremtes dactilars estan creades, en realitat, amb els versicles de l'Alcorà en els quals s'especifica quin tracte han de rebre les dones.

En altres ocasions, els textos que utilitza l'artista pertanyen a fórmules màgiques escrites pels religiosos islàmics i tancades en talismans. L'artista ens descobreix aquests documents i, en fer visible la iconografia esotèrica que presenten, trenca un tabú religiós i social. 

Tot plegat és una denúncia, amb el llenguatge de l'art, de l'obscurantisme que manté sotmeses les dones afganeses.  Si la voleu veure i compartir, veniu a Imaginart Gallery, però abans consulteu al seu web tota la informació sobre l'exposició.

Data de publicació: Dilluns, 06 Febrer 2023
  • Comparteix