Tornar

La inauguració de l'exposició dedicada a Salvador Lluch, fotografiada per Marc Oliva

Una finestra a la fotografia de la primera meitat del segle XX

La Biblioteca de Catalunya dedica una exposició a l’erudit Salvador Lluch, coincidint amb el centenari de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya.

Fins al 30 de març es pot visitar a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya l’exposició Salvador Lluch i la creació de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya. El fons bibliogràfic d'un soci fundador. La mostra està comissariada per Anna Barnés i Francesca Portolés.

Salvador Lluch (1895-1977) va ser un erudit de la fotografia. Es va interessar no només pels aspectes tècnics, en els quals n’era un expert, sinó també per qualsevol tema que fes referència a la fotografia.

Joier de professió, l’any 1923 Salvador Lluch va fundar, amb altres membres de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, aquesta entitat dedicada a la fotografia artística. A partir de llavors va dedicar bona part del seu temps lliure a la seva afició i a les tasques de gestió de l’AFC. A més de pertànyer a la junta directiva, va ser-ne soci d'honor i president honorífic. El 1956 va impulsar la creació del Grup Femení dins l’AFC, pioner a l’estat espanyol, i la seva implicació el va convertir en el cronista de l’entitat a través de nombrosos escrits publicats al seu butlletí.

El 1978 va donar al fons bibliogràfic de l’AFC els llibres especialitzats en la matèria que havia anat col·leccionant al llarg de la seva vida, uns 300, tant de caire tècnic com artístic. Al seu catàleg es poden trobar llibres i publicacions de diferents temàtiques que ens remeten als primers decennis del segle XX, en anglès, alemany, francès, italià, castellà i català.

L’exposició n’aplega una selecció formada per llibres i publicacions de fotografia artística (com Les procédes d’art en photographie de Robert Demachy i Constant Puyo, del 1906), història de la fotografia (com una biografia d’Hippolyte Bayard publicada a París el 1943 o Le livre d’or du Rolleiflex, editat el 1936) i tècniques fotogràfiques (com Manipulacions fotogràfiques de Rafael Garriga Roca, de 1922), a més d’anuaris (com Photograms of the year 1926), manuals (com el Manual de fotografia de Joan Sàbat, editat en català el 1929), revistes (com Le Moniteur de la Photographie, de 1878, o les capçaleres clàssiques Photo-revue i American Photography) i butlletins (com el mateix Butlletí de l’AFC, fundat el 1924).

Data de publicació: Divendres, 03 març 2023
  • Comparteix