Tornar

Una de les imatges de l'artista mostra una xarxa de tennis enmig d'un riu
Un dels paisatges romàntics amb els quals treballa aquest col·lectiu artístic amb una noia gaudint d'una platja d'aigües transparents

La Capella es confina... però no s'atura

Un dels epicentres de la creació contemporània a Barcelona, La Capella del carrer de l'Hospital, té aquests dies les portes tancades, però això no vol dir que hagin aturat l'activitat. Segueixen mostrant a les xarxes els projectes de Barcelona Producció.

Amb el nom de Barcelona Producció es coneix un programa dedicat a incentivar la creació contemporània en les formes més diverses, promovent projectes a càrrec d'artistes, comissaris, crítics o investigadors. Aquests projectes són seleccionats cada any entre els molts que es presenten a la convocatòria i tenen l'objectiu d'acostar el públic a l'art actual.

Aquest programa, doncs, recolza i acull els artistes que treballen a Barcelona i ens dona a conèixer la seva feina. Potser ho fan normalment a les dependències del carrer de l'Hospital, però ho segueixen fent, mentre tenen tancat, a les xarxes.

Consulteu la pàgina de Facebook  o el compte d'Instagram de La Capella i descobrireu com segueixen treballant amb els artistes de Barcelona Producció malgrat el confinament. I és que a totes dues xarxes trobareu tot de materials que ens parlen de les exposicions, publicacions, performances o accions que els artistes, comissaris i investigadors han realitzat o estan preparant per aquesta temporada 2020.

Potser ja vau veure abans del confinament Faula rodona. Sols i embogits; entre la precisió total i una cançó de Sau, una proposta de l'artista Pere Llobera per a Barcelona Producció 2019-2020, una indagació sobre la relació entre l'art i el conflicte que ens regala imatges tan impactants com la xarxa de tennis plantada enmig d'un riu que veieu a la imatge.

Però els responsables de La Capella han penjat també a la xarxa propostes de Cicuta (un col·lectiu de creadors i tècnics format per Adrià Aparicio i David Font) que treballen amb les imatges i les sotmeten a un procés de degradació en extreure-les d'internet, passar-les a vídeo, reenviar-les a un mòbil i després a la pantalla. L'acció en viu que va obrir Barcelona Producció 2019-2020 el passat mes de novembre, titulada Ara les imatges brotaran com flors o Jennifer in paradise (a la segona imatge), parteix de la retransmissió en viu d'una posta de sol a partir de les imatges de webcams situades en punts diversos del món, recreant una experiència romàntica i, a la vegada, posant-la en crisi. Si us sembla interessant, mireu-vos el vídeo que va filmar sobre aquesta acció Hugo Barbosa

Però encara hi ha més. Laura Torres portava a La Capella el novembre passat Sobre la revolució, una acció en viu que explorava la construcció col·lectiva de l'imaginari de la revolució i la manera com es pot convertir en un simple objecte de consum. I, també el novembre passat, Nieves Correa protagonitzava l'acció Actos de memoria: Barcelona convertint el seu propi cos en un vehicle de memòria i escrivint durant tot un dia els noms de les víctimes dels bombardejos de l'aviació feixista italiana sobre Barcelona l'any 1938. Consulteu el web o l'Instagram de La Capella i podreu veure un vídeo de l'acció.

Les xarxes de La Capella permeten repassar també exposicions com Turba Turbo, on Martín Llavaneras treballava amb la sorra i estudiava la seva condició de matèria desfigurada. A més d'exposicions i accions en viu, Barcelona Producció inclou igualment projectes d'investigació com una curiosa proposta de Marc O'Callaghan. A Correspondències simbòliques entre folklore catòlic i música màkina al Casc Antic de Barcelona, mira d'interpretar el folklore catòlic en clau makinera i la música màkina en clau esotèrica... 

Un aspecte més de Barcelona Producció és l'atenció que dedica als projectes de publicació, com ara el de Cloe Massota. Es titula Haurem de trobar un lloc per trobar-nos i parteix de la correspondència entre el seu pare, un artista i intel·lectual argentí exiliat a Europa, i la seva àvia. 

Vídeos, fotografies, programes de sala i articles especialment il·lustratius sobre les obres i els autors de Barcelona Producció formen part aquests dies de l'oferta cultural a les xarxes que ens proposa La Capella i que, per poc que us agradi l'art contemporani, no us hauríeu de perdre. Consulteu el compte d'Instagram i la pàgina de Facebook d'aquest centre d'art de Ciutat Vella i recupereu el plaer de gaudir de l'art, encara que sigui des de casa.

Data de publicació: Dimecres, 15 Abril 2020
  • Comparteix