Tornar

Una de les imatges de Marcelo Brodsky presents a l'exposició de Foto Colectania

Foto Colectania reuneix algunes de les sèries més conegudes de Marcelo Brodsky

Artista i activista, és considerat un dels fotògrafs més rellevants que treballen en la recuperació de la memòria privada i la seva intersecció amb les històries col·lectives.

Marcelo Brodsky va néixer a Buenos Aires l'any 1954. Als anys 70 la dictadura argentina el va empènyer a l'exili i va arribar a Espanya. Activista i artista, la seva obra combina imatges i intervencions amb color i text, situant-se entre la fotografia, la instal·lació, la performance i el memorial. "Les fotografies sempre queden obertes per a múltiples interpretacions, i les meves intervencions a les imatges suggereixen una direcció. Els textos i colors afegits construeixen una forma alternativa de llenguatge, una poètica de la resistència. El que intento fer intervenint imatges històriques i recuperant el seu context és llançar fletxes cap al futur, que és el nostre present", manifesta el creador. La seva producció reivindica els moviments pels drets civils i cerca la justícia reparadora, per exemple per a les víctimes del genocidi a l'estat colonial d'Àfrica del Sud-oest Alemanya (l'actual Namíbia). Foto Colectania reuneix a partir del 2 de febrer algunes de les sèries més icòniques de Brodsky. Entre les instantànies "retocades" que es podran veure hi ha per exemple l'emblemàtica 1968. El foc de les idees, que mostra els moviments desencadenats a tot el món l'any 1968, imatges de la lluita contra el franquisme a Espanya i també en contra del Apartheid a Sud-àfrica (en aquest cas un treball fet a quatre mans amb el fotògraf Gideon Mendel). També una sèrie molt més recent, titulada Aturada nacional, entorn les revoltes a Colòmbia de fa dos anys.

L'exposició té per nom Marcelo Brodsky. Resistència poètica, i és una excel·lent oportunitat per conèixer la manera de fer d'aquest artista compromès, que basa la seva obra en la re-figuració de la imatge. Alguna de les que hi veureu prenen com a teló de fons espais ben coneguts de Barcelona; és el cas d'Autoretrat afusellat, realitzada a la plaça de Sant Felip Neri i considerada una de les fotografies més destacades de la seva crònica sobre l'exili.

Més informació, en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimarts, 31 Gener 2023
  • Comparteix