Tornar

Detall d'una de les fotografies de Mey Rahola, a la costa del cap de Creus i feta poc temps abans de la Guerra Civil
Detall de la pintura La galeria, de Feliu Elias

Posant en valor la trajectòria de Mey Rahola

El Museu Nacional d'Art de Catalunya dedica una antològica a la que va ser una de les primeres dones a fer-se un nom en l'àmbit de la fotografia artística a Espanya.

Com tantes carreres professionals, la de Mey Rahola (Lleó, 1897-Vaucresson, 1959) es va veure esquinçada per la Guerra Civil i el franquisme. Va fer-se un nom en el camp de la fotografia artística entre els anys 1934 i 1936, i va ser símbol del nou paper de la dona durant la II República: independent, viatgera, empàtica i irònica. En el seu exili va seguir prenent instantànies de gran valor, però després de la Segona Guerra Mundial només a nivell amateur. El Museu Nacional d'Art de Catalunya dedica fins al maig de l'any vinent una exposició antològica a la fotògrafa, que potser servirà perquè moltes persones vegin per primera vegada algunes de les fantàstiques imatges que va fer. En són comissaris Lluís Bertran, Roser Martínez i Roser Cambray, i es presenta per ordre cronològic i en tres grans etapes: 1931-1936, 1937-1945 i 1946-1959. La mostra Mey Rahola (1897 - 1959). La nova fotògrafa arriba pocs mesos després que el Nacional hagi adquirit, a través del Pla Nacional de Fotografia, catorze instantànies d'aquesta fotògrafa pionera, que també es podran observar a l'exposició.

Feliu Elias, personalitat polièdrica

La dedicada a Rahola no és l'única nova exposició temporal que s'inaugura aquest final de novembre al Museu Nacional d'Art de Catalunya. El darrer dia de mes obrirà les seves portes Feliu Elias. La realitat com a obsessió, amb obres de la col·lecció d'art del museu. La tria posa l'atenció en la personalitat contradictòria i dogmàtica d'un artista nascut i mort a Barcelona (1878 - 1948) i que va ser pintor, caricaturista, historiador i crític d'art. Comissariada per Mariàngels Fondevila i Mariona SeguranyesFeliu Elias. La realitat com a obsessió ensenyarà una part de la seva activitat creativa, ja que se centrarà sobretot en la pintura de pinzellada miniaturista, "una pintura que no està subjecta a grans evolucions tècniques, que es manté impassible i fidel a unes temàtiques concretes al llarg de tot el seu itinerari vital, i que irradia la seva predilecció per la cultura material", s'explica des del Nacional, que tindrà a la cartellera aquesta exposició fins al 19 de març.

Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 23 novembre 2022
  • Comparteix