Tornar

Una Mercè mestissa amb elements de la ciutat entre els cabells al cartell de la festa major d'enguany

La Mercè ret homenatge a la resiliència de Beirut en una festa plena de referències al món d'avui

El divendres, 20 de setembre, la pregonera de la Mercè, Manuela Carmena, obrirà una festa major que enguany durarà cinc dies, del 20 al 24 de setembre. La Mercè tindrà com a convidada la capital del Líban i, sempre amb un esperit inclusiu, antimasclista i de defensa del medi ambient, incidirà especialment en els problemes del nostre món.

Barcelona ret enguany homenatge a Beirut, una ciutat que ha patit massa vegades els estralls de la guerra però que, tot i això, sempre ha demostrat una voluntat de superació de les dificultats, una resiliència que li ha permès seguir sent una de les grans capitals culturals del món àrab. Grans artistes de Beirut ocuparan parcs i places, pujaran als escenaris de concerts o fins i tot es passejaran per la pantalla de la Filmoteca de Catalunya (activitat de pagament) per donar-nos a conèixer la riquíssima vida cultural de la seva ciutat d'origen.

Els artistes de Beirut, i molts altres vinguts de mig món, de la resta de Catalunya o de la mateixa capital catalana, seran els responsables de donar vida a prop de seixanta escenaris situats en disset espais festius repartits per sis districtes de la ciutat. Aquests artistes arribats d'arreu del món protagonitzaran un centenar de concerts, gairebé 150 espectacles de teatre, dansa, circ i arts de carrer i, en el cas dels col·lectius de cultura popular, gairebé una seixantena d'activitats de caràcter tradicional. 

Tot comença amb la tradició, un dels grans fonaments de la festa major que torna a portar l'imaginari festiu barceloní als carrers. Enguany, l'exposició del Seguici Popular es farà excepcionalment a la seu de l'Ajuntament, a la plaça de Sant Jaume, però les principals novetats seran la celebració del 50 aniversari dels Castellers de Barcelona, que commemoren a la vegada dos-cents anys de castells a la ciutat. A més, enguany es batejarà un nou gegant, una figura de nom Normag que és un gegant amb discapacitat intel·lectual, símbol d'una Mercè inclusiva que està pensada per a tota la ciutadania. Ballades de sardanes, passades de gegants, grallers, trabucaires, falcons i una pila de col·lectius de cultura popular de la ciutat us esperen abans o després que us hàgiu sotmès (sempre observant les màximes precaucions) a un bany d'espurnes en el tradicional Correfoc de la Mercè.

A més, si aquests dies passeu per la plaça de Sant Jaume al vespre, us trobareu un espectacle de projeccions a la façana de l'Ajuntament. Enguany té com a tema el món del poeta visual Joan Brossa i es titula Brossa a capell A.

Però un dels grans contenidors d'activitats de la festa major barcelonina és el Mercè Arts de Carrer o MAC Festival, que aplega propostes de circ, dansa, teatre i arts de carrer. L'epicentre és el parc de la Ciutadella i el passeig de Lluís Companys, on us trobareu amb uns quants artistes libanesos. Veniu a les nits el divendres 20, el dissabte 21 i el dilluns 23 i veureu com és La nit de Beirut, una tria d'actuacions  que recreen aquells vespres, en temps de guerra, en què els habitants de la capital libanesa celebraven la vida, cantant i ballant, quan se n'anava el sol i callaven els fusells. Anthony Kmeid, Léa Lahoud, Omar Dilati, Maya Chami, Yucef Zraiby... Són només alguns dels molts artistes que es reparteixen pel parc. Voleu veure un cabaret a la libanesa? No us perdeu l'Hishik Bishik Show que arriba directament a Barcelona des d'un dels locals de nit més populars de Beirut, el Metro Al Madina.

Si sou a la Ciutadella, veureu, de dia i de nit, molts espectacles que fan servir la tecnologia i, especialment, molts que tracten sobre els problemes que afecten el nostre món. Són propostes que ens parlen de la urgència d'actuar en matèria de medi ambient (com un peculiar laberint de residus plàstics) o de la crisi de les persones refugiades, com fan artistes tan conegudes com Pepa Cases o les coreògrafes Vero Cendoya i Sol Picó, entre altres.

També hi ha artistes libanesos (una companyia molt solidària que es diu Clown Me In) al Castell de Montjuïc, convertit un any més (dies 21 i 22 de setembre) en seu dels espectacles de circ més sorprenents. Veniu i no us perdeu el Cabaret de circ muntat amb la complicitat de la Fira Trapezi de Reus. 

Però si us agraden els clowns, passeu-vos també, únicament el dia 24, per la Llera del Besòs, on Pallassos sense Fronteres celebra el seu vint-i-cinc aniversari convidant a actuar durant tot el dia en nou escenaris els artistes amb els qui ha treballat aquests anys.

També el parc de la Trinitat s'afegeix a la festa, tot i que en aquesta ocasió s'omplirà d'artistes africans, protagonistes d'una programació que ens convida a fer Una mirada a l'Àfrica i que inclou espectacles i tallers per a tots els públics on aprendre des de moda africana a percussió. Finalment, el palauet Albéniz combinarà un any més, els dies 21, 22 i 24 de setembre, els espectacles familiars amb les danses tradicionals catalanes, mentre els voltants de l'Antiga Fàbrica Estrella Damm acullen instal·lacions i activitats per a adults i canalla.

Esquitxada d'activitats esportives (entre les quals la Cursa de la Mercè, que enguany es trasllada al 29 de setembre), la festa major té moments per a l'associacionisme, representat en un Associa't a la Festa que ocupa un altre cop la plaça de Catalunya els dies 21 i 22 de setembre amb prop de 175 activitats a càrrec de més de 270 entitats i col·lectius de la ciutat. Espectacles, tallers, xerrades, jocs.... Tot ho trobareu al cor mateix de Barcelona que, aquests dies, s'omple d'activitat.

El medi ambient, com dèiem, és una de les preocupacions dels nostres dies. D'aquí que la Mercè aprofiti la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat i el Dia sense Cotxes per tancar la Vila Laietana el diumenge 22 i omplir-la de propostes que ens faran pensar en la necessitat de reinventar les nostres ciutats per fer-les sostenibles. És La Mercè respira a la Via Laietana.

La festa, que té també en el Festival Pirotècnic Internacional (20 i 21 de setembre) un moment màgic, s'acaba el dimarts 24 a la nit amb el ja tradicional Piromusical de la Mercè. Veniu a l'avinguda de Maria Cristina i gaudireu d'un espectacle de focs artificials coordinat amb música que repassa algunes de les principals efemèrides de l'any. És una fi de festa especialment popular que ningú no es vol perdre i amb la qual la Mercè s'acomiada de la ciutadania fins a l'any vinent.

Si voleu més informació sobre la festa, podeu consultar el programa complet visitant el web de la Mercè 2019.

 

Data de publicació: Divendres, 06 Setembre 2019
  • Comparteix