Tornar

Fotografia d'una de les sales de la Col·lecció MACBA

L’art, des de 1929 fins ara

L’exposició permanent del MACBA proposa un recorregut per l’últim segle a través de les obres fonamentals de més de 120 artistes.

Des de la creació del museu l’any 1988 i la inauguració el 1995, el MACBA s’ha consolidat com a espai de referència per a l’art i el pensament contemporanis.

La Col·lecció MACBA aplega obres destacades de més de 120 artistes en un relat que s’anirà actualitzant periòdicament per enriquir els matisos de l’exposició i posar en valor la pluralitat d’encaixos i discursos.

A través d’un recorregut cronològic des de 1929 fins avui, la mostra posa l’accent en les mirades particulars que la Col·lecció MACBA ha desenvolupat des dels seus inicis. Es tracta d’una història explicada des de la perspectiva de Barcelona i el seu context immediat. Aquell any, la ciutat va celebrar l’Exposició Universal, amb el pavelló alemany de Mies van der Rohe i Lilly Reich, i Josep Lluís Sert i Josep Torres i Clavé va fundar el GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània).

L’exposició ressegueix els moments i les experiències canviants de l’art més significatives que s’han produït des de llavors, des de la transformació dels anys trenta i el seu compromís amb la modernitat, fins a la implicació de les avantguardes en la Guerra Civil, amb artistes de la Bauhaus com Anni Albers, que va visitar la ciutat, a més d’Alexander Calder, Le Corbusier o Joaquín Torres-García.

Es mostren els primers intents de represa cultural durant la postguerra, l’eclosió internacional dels anys seixanta –amb artistes com Erró, Richard Hamilton, Herminio Molero, Ronald Nameth, Claes Oldenburg o Evru/Zush– i expressions artístiques com el pop, la psicodèlia i l’acid pop vinculades al pacifisme, el feminisme, el hippisme i altres propostes de revolució social. També hi són presents el minimalisme i el seu llegat amb peces de Rosemarie Castoro, Hans Haacke, Sol LeWitt, Àngels Ribé i Robert Llimós.

L’impacte artístic de la nova perspectiva social introduïda per les polítiques d’identitat dels anys setanta i vuitanta s’explica amb obres fonamentals de Jo Spence, Jenny Holzer o Jean-Michel Basquiat, mentre que les últimes sales se centren en l’art de finals dels anys noranta i la primera dècada del segle XXI, que radicalitza la seva crítica a la globalització i el neoliberalisme i s’inclina per un art d’acció més performatiu i col·laboratiu com a expressió del malestar contemporani.

L’entrada a la Col·lecció MACBA val 11 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç. Cada dissabte, el col·lectiu Avalancha ofereix visites guiades incloses en el preu, a les 18 h (en català, la primera i tercera setmana de cada mes, i en castellà, la segona i la quarta).

Si voleu, també existeix la possibilitat de fer una visita virtual a les onze sales de l’exposició, clicant aquí.

Data de publicació: Dijous, 28 juliol 2022
  • Comparteix