Tornar

festival Música Mercè
El músic italià retratat amb barret i tocant l'acordió en plena actuació
Les dues artistes somrients i retratades contra un mur de tons blavosos
Les quatre integrants d'aquesta banda femenina retratades assegudes en unes escales
Els tres integrants de la banda retratats en un taller
El músic Santiago Auserón tocant la guitarra en plena actuació

Músiques per a tothom a la Mercè 2022

Música italiana, sons de l'Amèrica Llatina, nous valors, veterans del ritme... Els estils i les procedències més diverses marquen la programació del Música Mercè d'enguany. Aquí trobareu un concert per a cada espectador o espectadora... o gairebé!

Us agrada ballar? Voleu descobrir una veu que no coneixíeu encara? Preferiu gaudir asseguts d'una interpretació simfònica a càrrec d'una gran orquestra? Al festival Música Mercè trobareu propostes per a tots els gustos repartides entre escenaris diversos que van des d'un Teatre Grec que es torna a afegir a la festa major, fins als Jardins del Doctor Pla i Armengol, la platja del Bogatell, la ronda de Sant Antoni, la plaça de Sant Jaume, l'avinguda de la Catedral o la plaça Major de Nou Barris

Cada espai de la festa té personalitat pròpia, tot i que algunes músiques s'estenen per escenaris diferents. És el cas dels sons italians, que no faltaran en una Mercè dedicada a Roma. Entre els protagonistes musicals d'aquesta festa que mira cap a la capital italiana, Mannarino, un artista romà força conegut que divendres, 23, passa per l'avinguda de la Catedral; un cor femení liderat per Rachele Andrioli que es farà escoltar el diumenge, 24, al Teatre Grec; un Vinicio Capossela (a la primera fotografia) que celebra trenta anys als escenaris amb un espectacle que surt per primera vegada d'Itàlia; el lutier i músic Paolo Angeli que porta el seu folk contemporani als Jardins del Doctor Pla i Armengol el diumenge 25. També tindreu a la Ronda de Sant Antoni el napolità i barceloní Alessio Arena, cantant com a convidat amb el seu amic Guillen Roma el dissabte, 24, a l'hora del vermut. I, si sou fans de Mina, el dilluns, 26, a la plaça Major de Nou Barris, l'Orquestra Simfònica Vozes i la mezzo Marta Valero repassaran el repertori de la gran diva.

Els sons de l'Amèrica Llatina estan també molt presents en la Mercè musical, que convoca al Teatre Grec grans del jazz cubà com Alain Pérez i la seva orquestra (divendres, 23); les barcelonines Lucia Fumero i Rita Payés (també divendres, 23; a la segona imatge); o el compositor Rafel Plana i l’Orquestra Ideal que, el mateix dia i en el mateix recinte, interpreten en rigorosa estrena una banda sonora d'inspiració mexicana sobre l'artista Frida Kahlo. També el divendres, però als Jardins del Doctor Pla i Armengol, Ana Rossi aplega en la seva música folk ibèric i de l'Amèrica Llatina. El mateix recinte acollirà el dissabte, 24, a Anna Tréa, una artista a cavall entre el Brasil i Barcelona. També ve del Brasil el músic que actuarà al Teatre Grec el diumenge, 25 de setembre. És Guinga, un dels noms més coneguts i veterans de la música brasilera contemporània, que escoltarem acompanyat de dos grans músics locals: la cantant Carme Canela i el saxo Miguel "Pintxo" Villar.

Els Jardins del Doctor Pla i Armengol esdevindran aquesta Mercè un escenari íntim i proper en el qual podrem descobrir talents que estan a punt d'esclatar artísticament. Així, el divendres, 23, podrem escoltar el folk experimental d'Uma, una jove catalana amb les arrels entre Tailàndia i la Gran Bretanya; i també el folk progressiu i el rock de les Faneka, una formació femenina entre Catalunya i Madrid (a la tercera imatge). Dissabte, 24 de setembre, un expert en la kora, Momi Maiga, farà música amb un dels nous valors de l'escena jazzística catalana, el gironí Vernau Mier i el seu saxòfon. I diumenge, 25 de setembre, tindreu al mateix recinte, en format de trio, un Alberto Alcalá que combina flamenc, música popular ibèrica i cançons de l'Amèrica Llatina.

Qui vulgui gaudir d'una música especialment jove i de ressons mediterranis, haurà de fer cap a la platja del Bogatell, on tant trobarà propostes de pop, rock, folk i mestissatge com noves músiques urbanes. Divendres, 23 de setembre, la vetllada prendrà un caire més urbà amb el trap i dancehall dels 31 FAM, una de les formacions més seguides entre els joves catalans; el pop en clau dance de l'artista de Castelldefels Alizzz i amb una artista de Sabadell que ha construït el seu propi projecte de hip-hop amb el nom de Santa Salut i que ens presenta el llarga durada Discordia. I, dissabte 24, Marcel i Júlia presentaran una tria de cançons alegres i cent per cent ballables; Els Catarres (quarta fotografia) presentaran el disc Diamants; i Delafé y las Flores Azules protagonitzaran una reaparició per celebrar el vint aniversari de l'edició d'un dels seus discos més emblemàtics, vs Las Trompetas de la Muerte.

Sons simfònics, veterania i música per no parar de ballar

Qui prefereixi sons simfònics té cites a la plaça Major de Nou Barris el divendres, 23, quan la Banda Municipal de Barcelona interpretarà un programa inspirat en les festes populars i les danses que les acompanyen. L'endemà dissabte, 24, serà el moment de l'actuació de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i el diumenge, 25 de setembre, de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

Aquesta Mercè, com us dèiem, us descobrirà noves veus, però també us farà gaudir amb algunes de veteranes com la del rumbero Peret Reyes, que actuarà el dissabte, 24 a l'avinguda de la Catedral; la Banda de Juan Perro, que porta Santiago Auserón (a la darrera imatge. Foto: Chusmi10) i els seus sons, entre el rock, el jazz i les músiques negres, a l'avinguda de la Catedral el dissabte, 24 i, ja el diumenge, 25, l'actuació del mític guitarrista flamenc Pepe Habichuela, acompanyat del contrabaix de Javier Colina

Altres artistes ja ens han deixat, però encara són ben vius en la memòria musical col·lectiva del país. És el cas de Tete Montoliu, mític pianista que va morir fa ara un quart de segle. Músics destacadíssims que van tocar amb ell li reten homenatge el diumenge 25 al Teatre Grec

Amb una vocació clarament multicultural, Música Mercè programa també en aquesta edició de la festa sons de països diversos: des del rock barrejat amb música tradicional gnawa dels franco-marroquins Bab L'Bluz (24 de setembre, a la ronda de Sant Antoni) fins a la rumba congolesa de Ray Lema que sonarà el diumenge, 25 al Teatre Grec, passant per ritmes d'anada i tornada com els de les havaneres. I és que dilluns, 26 de setembre, a la plaça de Sant Jaume, sonaran les havaneres diferents de les formacions Ultramar Trio i La Guingueta.

Però, pareu atenció, és festa major, així que el ball és un element indispensable. La Mercè no us deixarà tornar a casa sense haver bellugat una estona, així que ja veureu que en molts espais, l'últim concert de la nit està pensat per fer-vos ballar i que torneu a casa ben cansats i cansades. Entre les propostes d'enguany per fer-vos moure peus i malucs, l'escenari dedicat a músiques ballables de la platja del Bogatell (divendres, 23 i dissabte, 24), sí, però també propostes com el hip-hop hibridat amb jazz, funk i soul dels Big Menú (divendres, 23, a l'escenari de la ronda de Sant Antoni), els sons cubans del ja esmentat Alain Pérez al Teatre Grec i el folk progressiu de les Faneka als Jardins del Doctor Pla i Armengol. La festa inclou igualment ritmes tan ballables com l'indie rock d'Egon Soda (Teatre Grec; dissabte, 24). I als Jardins del Doctor Pla i Armengol, el dissabte, 24, tindreu tant els sons brasilers i ballables d'Anna Tréa com la música d'un gran de l'indie barceloní i català, Nico Roig. No marxeu dels Jardins del Doctor Pla i Armengol sense haver escoltat, el diumenge, 25, a Xarim Aresté, que interpretarà els temes del nou treball, Ses entranyes. I el mateix dia, a la Ronda de Sant Antoni, podrem ballar escoltant la vocalista Koko-Jean Davis que, amb The Tonics, ens ensenya com és la seva nova vida artística després d'haver deixat la formació The Excitements. 

Si no us voleu perdre cap dels concerts del festival Música Mercè d'enguany, consulteu al web de la Mercè tota la informació sobre la programació.

Data de publicació: Dimarts, 26 juliol 2022
  • Comparteix