8-M: iniciatives de la Xarxa B+S en clau de gènere

..
22/03/2024 - 07:59 h - 8M Dia de les Dones Ajuntament de Barcelona

Amb motiu del passat 8 de març, Dia Internacional de les Dones, descobriu com les organitzacions de la Xarxa han treballat activament per promoure la igualtat de gènere en el teixit associatiu, empresarial i comercial de la ciutat.  

Després de la commemoració del 8-M a Barcelona, volem compartir amb vosaltres una recopilació d’iniciatives i propostes promogudes per comerços, empreses i entitats de la Xarxa de Barcelona + Sostenible per celebrar aquest dia assenyalat. Aquestes iniciatives inclouen jornades, tallers, activitats d’inclusió de la dona en oficis tradicionalment masculinitzats, sortejos, i comunicats, entre d’altres. Celebrem aquestes iniciatives i encoratgem a totes les organitzacions a integrar la perspectiva de gènere de manera transversal en la seva activitat i el seu dia a dia, tal com ja fan moltes d’elles.  

  • Iniciatives amb perspectiva de gènere, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). La universitat està compromesa amb la igualtat de gènere als campus i, per aquest motiu, va organitzar un acte pel 8-M amb la presentació de la Guia UPC per a la prevenció i abordatge de les violències masclistes digitals. Així mateix, ha engegat una prova pilot de lavabo adaptat per a l’ús de productes menstruals al lavabo de la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME). Paral·lelament, s’ha establert el Grup de reflexió UPC sobre masculinitats igualitàries per reflexionar sobre les noves masculinitats. 
  • Barcelona Woman Acceleration Week 2024, Consorci de Zona Franca de Barcelona. La quarta edició de la Barcelona Woman Acceleration Week clau per l’avanç de la igualtat de gènere a l’àmbit empresarial, va proporcionar un espai de debat paritari sobre la posició de la dona en la societat i en el món laboral, especialment en sectors on la seva presència es limitada.  
  • Dones amb eines, Surt, Fundació de Dones. Amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, l’associació ha posat en marxa un programa per a dones de totes les edats, oferint formació i suport laboral en oficis dominats per homes per combatre els estereotips de gènere. Les formacions, que inclouen reparació de bicicletes, instal·lació d’ascensors i prova d’aplicacions tecnològiques, es faran fins al mes de maig.  
  • Vídeo #SocCanvi pel Dia Internacional de les Dones, Fundació IRES. Amb motiu del 8-M, la Fundació IRES va decidir donar veu a algunes de les seves professionals en un vídeo sobre el  feminisme i com aquest moviment és d’ajuda per a les usuàries dels serveis de la fundació.  
  • VI Congrés “El transport públic és cosa de dones”, Promoció del Transport Públic (PTP). Espai d’intercanvi i reflexió sobre la mobilitat des d’una perspectiva de gènere. Des del 2019, aquest congrés reivindica el paper de les dones tant com a usuàries com a professionals del sector de la mobilitat. Enguany, amb el lema “Pedalem juntes: les dones i la mobilitat en bicicleta”, a través de ponències, debats i tallers, es va posar en manifest la desigualtat estructural en el disseny de la mobilitat i la societat i es van oferir alternatives.  
  • Reivindiquem el Dia de la Dona”, “Improfeminismes” i “Movem-nos juntes”, Fundació Tot Raval. L’associació va oferir dues activitats el dijous 7 de març per celebrar el Dia de la Dona: “Reivindiquem el Dia de la Dona”, un taller dirigit a dones en què les participants van poder explorar les seves vivències i reivindicar aquesta data assenyalada, i “Movem-nos juntes”, una caminada de dones dels casals de gent gran per reivindicar la participació de la dona en l’àmbit esportiu. El 22 de març finalitzaran les jornades amb el monogràfic teatral “Improfeminismes”. 
  • Jornada “Art amb dolçor, Nomdonalagana. El passat 9 de març, en honor al Dia de la Dona, Nomdonalagana va inaugurar ”Art amb Dolçor”, una jornada única que fusionava dansa,  pintura i degustació de melmelades i cerveses ecològiques. L’esdeveniment, realitzat a La Clandestina de Poblenou, va ser tota una aposta de la botiga per promoure l’apoderament femení i el benestar emocional. 
  • Dinar de “Dones en valor” en motiu del 8-M, Associació 22@Network Barcelona. El passat 8 de març, 22@Network BCN i la Comissió de Dones en Valor van organitzar un dinar col·loqui  per celebrar l’esdeveniment. Aquest acte va formar part del Cicle “Dones en valor” centrat a destacar el paper de les dones en càrrecs professionals i les seves experiències amb el sostre de vidre.  
  • Jornada tècnica “Dones que ens inspiren! Acció climàtica en femení”, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). El passat 6 de març es va celebrar una sessió sobre la incidència de la presència i l’acció de les dones en àmbits tradicionalment formats per homes, com és el sector mediambiental. A l’acte van participar dones expertes i, a través de les seves històries, es va prendre consciència de la necessitat de promoure accions cap a la igualtat de gènere i d’oportunitats. 
  • Xerrada “Les dones en la història. De la submissió a l’emancipació: la dona en l’època moderna i contemporània”, Biblioteca Fort Pienc – Ana María Foix. La xerrada, realitzada el 20 de març, abordava el període històric des del Renaixement fins al segle XX, explorant com els canvis van afectar a les dones a Europa. A càrrec de Carme Mestres, catedràtica de Geografia i Història.  
  • Taller de creació de pancartes, Metges del Món Catalunya. El 8 de març, l’organització  va reivindicar els drets de les dones i l’accés a la salut amb una perspectiva feminista i antiracista mitjançant un taller de creació de pancartes. Aquesta campanya s’ha integrat dins del seu projecte #Benestardegènere, que fomenta el suport mutu entre les dones i la defensa dels seus drets a través de diverses campanyes d’incidència política.  
  • Lluita per la igualtat de la dona en motiu del 8 de març, Solidança. En el Dia Internacional de les Dones, Solidança es va unir al Manifest d’Assamblea8M i va organitzar activitats per conscienciar els treballadors i treballadores de l’entitat. Van decorar els aparadors amb motius liles i van dur a terme una xerrada sobre les desigualtats sociolaborals de les dones. A més, a finals del 2023, l’entitat va presentar el seu Pla d’Igualtat, que té per objectiu aconseguir la igualtat real entre homes i dones, identificant i eliminant qualsevol estereotip, rol, actitud i/o barrera que dificulti a les treballadores accedir i desenvolupar-se a determinats llocs de treball en igualtat de condicions.  
  • Ganan las chicas, Gremi de Fusta i Moble. Al IV Concurs de Construcció Ràpida en Fusta, Organitzat pel Gremi de Fusta i Moble, es va animar a la participació femenina en un sector tradicionalment dominat per homes.  
  • Suport i comunicat per unir-se a la vaga feminista del 8M, per part de la Xarxa Economia Solidària. La Xarxa d’Economia Solidària (XES) es va unir a la vaga feminista del 8 de març i va instar a les entitats membres i tot el col·lectiu de l’Economia Solidària a sumar-s’hi en un comunicat. 
  • La mona de Pascua biòloga, pel Gremi de Pastisseries de Barcelona. La mona científica Mia, una col·laboració entre el Gremi de Pastisseries de Barcelona i la Universitat de Barcelona, retorna aquest any 2024 com a biòloga en el projecte de divulgació “Mones de Ciència”. Amb la seva figura, reivindica el paper de la dona en el món científic i s’encoratja la curiositat per la biologia. Aquest és el segon any consecutiu que la mona Mia pren un rol científic, després de ser geòloga l’any passat.  

Els comerços de Barcelona es tenyeixen de lila

  • Dones d’Hostafrancs 2024, Associació de comerciants de Creu Coberta. L’eix comercial Creu Coberta va organitzar l’exposició “Som dones d’Hostafrancs”, destacant el paper de 24 dones expertes en ciència, història, activisme veïnal i social, comerç i llengua del districte. L’associació de comerciants es va sumar a aquesta celebració per reivindicar el paper de la dona al barri i a la societat. 
  • Sorteig de llibres i samarreta feminista, Federació d’associacions de Comerciants i Veïns Sant Antoni Comerç. Per commemorar el Dia de la Dona, la federació va organitzar un sorteig a Instagram que incloïa quatre llibres escrits per dones del Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni. A més, també se sortejava una samarreta amb un disseny especial pel  8-M de la botiga moda del barri Santa Antònia. 
  • Samarretes amb motiu del 8M a la Unió de Botiguers del Cor D’Horta. El Cor d’Horta va celebrar el Dia de la Dona oferint samarretes especials en la iniciativa “Unides pel canvi, samarretes que transformen”, tenyint els comerços i serveis del barri de lila per a l’ocasió. 
  • Homenatge a Instagram de les dones treballadores de l’Eix Maragall, associació de botiguers i professionals. Pel 8M, l’Eix Maragall va compartir una publicació a Instagram homenatjant totes les dones treballadores de l’eix comercial, reconeixent la seva força i dedicació en la creació d’un món més igualitari.