El Consell Ciutadà per la Sostenibilitat dona el tret de sortida al procés de renovació del Compromís i als reptes col·laboratius

..
22/01/2024 - 17:00 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

Amb la celebració del Plenari s’engega el procés participatiu de la renovació del document marc de treball del Consell i de la Xarxa i la planificació del treball col·laboratiu per reptes, que inicialment es focalitzen en la descarbonització i l’aigua. 

El dimecres 17 de gener va tenir lloc la sessió plenària del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat d’aquest 2024 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. El Plenari, amb la participació de més de 60 organitzacions, va iniciar amb les paraules de la primera tinenta d’alcaldia Laia Bonet, que ha assumit la presidència del Consell per a aquest nou mandat. “Davant d’una amenaça com és l’emergència climàtica, Barcelona està responent i ho ha de seguir fent encara amb més força, contundència, ambició i enginy. Cal que fem de l’amenaça, un repte; i fem del repte, una oportunitat. I estic segura que podem comptar amb tots els membres del Consell”, va destacar Bonet.


Un procés participatiu per renovar el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat

Al seu torn, Irma Ventayol, directora de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, va entomar la paraula per presentar els continguts del procés participatiu de renovació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Un procés que, mitjançant la deliberació i les aportacions a una proposta d’escrit inicial, ha de culminar en un document amb valor estratègic i voluntat inspiradora, que esdevingui un nou marc de referència de la Xarxa Barcelona + Sostenible.

“La proposta de nou document és intencionadament més breu, comunicativa i transversal” va explicar Ventayol. “Els àmbits d’actuació prioritària identificats són: l’emergència climàtica, la pèrdua de biodiversitat, la salut planetària i de les persones, el model alimentari, el model de producció i consum, l’accés a l’habitatge, la mobilitat segura, sostenible i saludable, el model energètic, el model cultural i educatiu, i el tancament del cicle de l’aigua” va avançar.

El procés participatiu es durà a terme a través de la plataforma Decidim.Barcelona i hi estan interpel·lades totes les organitzacions membres de la Xarxa B+S i també altres agents i la ciutadania en general.

Els dies 31 de gener i 1 de febrer tindran lloc dues sessions virtuals per presentar el procés i debatre sobre aquests reptes que ha d’abordar la ciutat. Les inscripcions ja estan obertes.

Descarbonització i aigua: els primers reptes col·laboratius

Al Plenari es va presentar també una nova manera de treballar en Xarxa: l’acció col·laborativa entorn a reptes compartits. L’Ajuntament impulsarà el treball col·lectiu vers un mateix objectiu quantitatiu amb mesures que cadascú pot fer des del seu camp d’actuació.

Els dos reptes que s’endegaran en primer lloc són la descarbonització i l’aigua i plantegen el següent:

  1. Descarbonitzem-nos: Reduïm les emissions de GEH un 80% el 2030 en el marc del compromís de Barcelona com a ciutat participant en la Missió de la Unió Europea de 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres CE de ciutats missió.
  2. Estalviem aigua:  Fem un ús eficient de l’aigua en el context d’emergència climàtica, en el qual es pot cronificar la situació de sequera.

Per tal d’exemplificar iniciatives relatives a aquestes temàtiques i a la metodologia de treball, tres organitzacions de la Xarxa van presentar els seus casos:

Incorporació de les noves administracions públiques i organitzacions significatives de ciutat al Consell

Durant el Plenari es va donar la benvinguda al Consell a les següents administracions públiques i organitzacions significatives de ciutat: l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Autoritat Portuària de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola; i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, Transports Metropolitans de Barcelona, el Consell de Joventut de Barcelona i la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona – FAVB.

Podeu recuperar el vídeo enregistrat de la Sessió Plenària del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat 2024.