Back to top

Premis Dau Barcelona

PREMIS DAU BARCELONA

Trofeu Dau

 

El dissabte 23 de novembre de 2019, el Sant Andreu Teatre serà l’escenari, un any més, de la gala dels premis Dau Barcelona, uns guardons de prestigi entre els especialistes de tot el món, que reconeixen la feina dels autors i divulgadors de jocs de taula.

Des del 2013 es lliuren guardons a una personalitat que hagi dedicat tota la vida al joc, al millor autor o autora de l’any i al millor autor o autora novell de l’any.

Premi especial a una personalitat que hagi dedicat tota la vida al joc

Els guanyadors de les dues últimes edicions, el suec Dan Glimne i el britànic Irving Finkel, han proposat com a guanyador del premi del 2019 el nord-americà Philip Orbanes, dissenyador de jocs i editor i autor de diversos llibres sobre el joc Monopoly.

Millor autor o autora de l’any

Els guanyadors de les tres últimes edicions dels guardons al millor autor o autora de l’any i al millor autor o autora novell de l’any (d’una banda, Wolfgang Warsch, Inka i Markus Brand i Rob Daviau, i de l’altra, Eloi Pujadas i Joaquim Vilalta, Eugeni Castaño i François Gandon) escullen el millor autor o autora de l’any entre els que hagin publicat com a mínim un joc entre el novembre del 2018 i l’octubre del 2019.

Millor autor o autora novell de l’any

En paral·lel, un jurat format per bloguers, youtubers i instagramers espanyols especialitzats en jocs atorguen el guardó al millor autor o autora novell de l’any entre els autors o autores que hagin publicat el seu primer joc també entre el novembre del 2018 i l’octubre del 2019.

Premi Hispa a l’autor o autora del millor joc de producció original espanyola

A més, Hispa, l’associació d’editors de jocs de l’Estat espanyol, entregarà durant la gala el premi al millor joc de producció espanyola, escollit per un jurat de crítics de jocs d’arreu del món.

 

Saló del Prestigi

Com a novetat d’aquest any, els guanyadors del premi Dau a tota una vida dedicada al joc —amb noms tan destacats, a més dels esmentats més amunt, com David Parlett o Tom Werneck— lliuraran el guardó Saló del Prestigi a quatre personalitats històriques que han contribuït a la creació o difusió dels jocs, amb la voluntat de crear un hall of fame que anirà creixent cada any amb dues personalitats més.

 

Philip
Orbanes

Philip Orbanes

Premi Dau Barcelona 2019 a una vida dedicada al joc

Philip Orbanes ha dedicat tota la vida als jocs, i molt especialment al Monopoly. Ell mateix confessa que des que hi va jugar per primera vegada, amb 8 anys, li va canviar la vida i que per primer cop es va sentir com un igual, assegut a taula al costat dels seus oncles i ties. Li va canviar la vida fins a tal punt que ha arribat a convertir-se en un dels màxims experts mundials del joc, tot i que admet que no ha jugat a tantes partides com es podria pensar, ja que molta gent no s’atreveix a enfrontar-s’hi. Orbanes també és inventor i autor de diversos jocs de taula.

El 1979 va fer realitat un dels seus somnis i va començar a treballar a Parker Brothers (l’empresa editora de Monopoly) com a vicepresident de Recerca i Desenvolupament, càrrec que va ocupar fins al 1990. Va encapçalar l’entrada de Parker al món dels videojocs i va rejovenir jocs clàssics com Cluedo o Monopoly, gràcies a l’associació amb altres marques i llicències.

A Parker Brothers va tenir l’oportunitat de convertir-se en jutge dels campionats dels Estats Units, el Canadà i els campionats mundials de Monopoly, cosa que li va permetre viatjar i conèixer jugadors de tot el món. Encara continua fent de jutge per a Hasbro, que va adquirir Parker Brothers i, per tant, els drets de Monopoly el 1991.

Orbanes també ha publicat gairebé una desena de llibres sobre el Monopoly i la seva relació amb la indústria del joc, com The Game Makers: The Story of Parker Brothers from Tiddledy Winks to Trivial Pursuit, The Monopoly Companion o Monopoly®: The World’s Most Famous Game & How It Got That Way, en què explica com el joc s’entrellaça amb l’economia i amb els negocis i com aconsegueix acostar jugadors de qualsevol racó del món.

El 1995 va cofundar l’empresa Winning Moves. Després de divuit anys com a president, ara ocupa la vicepresidència de la companyia, que es dedica a publicar i rellançar jocs clàssics i puzles com Cluedo, Scattergories, el cub de Rubik i Twister.

Orbanes també és president de l’Association for Games and Puzzles International (AGPI), formada per experts i estudiosos del joc, col·leccionistes i historiadors. A més, també ha participat, i encara hi col·labora, en desenes de programes de ràdio i televisió per fer difusió dels jocs i la seva indústria.