PREMIS DAU BARCELONA 2020

Trofeu Dau

Els Premis Dau Barcelona consten de tres categories que volen premiar els autors i autores de jocs i altres persones que, amb la seva activitat, contribueixen a millorar el sector dels jocs de taula.

Premi “Una vida dedicada al joc”

Aquest premi honorífic es lliura cada any a una persona que ha centrat l’activitat de la seva vida al voltant del joc, tant des del punt de vista acadèmic, divulgatiu o creatiu com comercial.

Atorguen el premi els guanyadors de les dues edicions anteriors dels Premis Dau Barcelona en aquesta mateixa categoria.

Els guanyadors del PREMI "UNA VIDA DEDICADA AL JOC" de 2018 i 2019, Irving Finkel i Philip E. Orbanes, han proposat atorgar el guardó 2020 a Thierry Depaulis, per una vida dedicada a l'estudi de la història dels jocs de cartes.

Premi “Millor autor de l’any”

Premi atorgat a l’autor o autora amb la creació de jocs de taula més destacada durant l’any anterior a cada edició del Dau Barcelona.

Atorguen el premi els guanyadors de les tres edicions anteriors dels Premis Dau Barcelona en les categories de “Millor autor de l’any” i “Millor autor novell de l’any”.

Els guanyadors del PREMI "MILLOR AUTOR DE L'ANY" i PREMI "MILLOR AUTOR NOVELL DE L'ANY" de 2017, 2018 i 2019, Inka i Markus Brand, Eugeni Castaño, Wolfgang Warsch, Eloi Pujadas i Joaquim Vilalta, Phil Walker-Harding i Elizabeth Hargrave han decidit atorgar el PREMI "MILLOR AUTOR DE L'ANY" 2020 a Thomas Sing, per la qualitat dels seus jocs publicats el 2020, especialment La tripulación.

Premi “Millor autor novell de l’any”

Premi atorgat a l’autor o autora més destacat que, durant l’any anterior a cada edició dels Premis Dau Barcelona, ha publicat el seu primer joc de taula.

Atorga el premi un jurat format per bloguers i canals de Youtube especialitzats en jocs de taula

Els bloggers i youtubers de l'Estat espanyol especialitzats en jocs Lorena Garcés, Cati Hernández, Marcel Lucas, David Pérez, Fran Rico i David Rodríguez han decidit atorgar el PREMI "MILLOR AUTOR NOVELL DE L'ANY" 2020 a Ondra Skoupý, pel seu primer joc publicat el 2020 Macedonia de Letras.

 

Podeu veure la gala dels Premis aquí.

Bases dels Premis dau Barcelona

Thierry Depaulis

Thierry Depaulis

 

Discurs de Philip E. Orbanes per anunciar el premi a Thierry Depaulis

Bona tarda.

Com a guanyador del Premi Especial del Dau Barcelona de l’any passat, per a mi és un honor i un plaer presentar el guanyador d’aquest any.

Com ens va recordar Dan Glimne l’any passat, el reglament requereix que el guanyador o guanyadora hagi dedicat la seva vida als jocs. Així doncs, aquest premi és realment l’honor més gran d’aquest món que tant estimem.

El guanyador d’aquesta edició és l’admirable estudiós francès dels jocs Thierry Depaulis.

La seva relació amb els jocs va començar ara fa 47 anys, quan en tenia 24, mentre feia el servei militar, moment en què va descobrir el joc del tarot i va començar a valorar la importància de les seves cartes i història.

El 1980, Thierry va publicar els seus primers articles sobre jocs de cartes antics francesos. Poc després, la Bibliothèque Nationale va demanar-li que preparés una exposició sobre cartes i ell va decidir que tractés sobre el tarot.

Thierry va començar a omplir els buits que mostrava la història de les cartes de França, i després va fer el mateix amb les d’Espanya i Anglaterra. El 1992, la Societat Internacional de Cartes de Joc el va nomenar membre honorífic.

L’interès de Thierry es va estendre als jocs de taula, com el backgammon o les dames. Poc després, va publicar una sèrie d’articles sobre jocs d’habilitat mental.

Thierry, però, considera que la seva primera contribució real a la història dels jocs van ser els seus textos sobre jocs de taula i daus dels inques, publicats a Board Games Studies el 1998. Fins a aquell moment, mai no s’havia tractat la qüestió dels jocs precolombins. Després, Thierry va ampliar la seva recerca als jocs d’altres pobles indígenes d’Amèrica.

El 2002 va entrar al consell d’administració de la Fundació del Museu Suís del Joc, un càrrec que encara manté. L’any següent va esdevenir president de la Societat Internacional de Cartes de Joc.

Els interessos de Thierry van continuar creixent amb l’estudi dels ebenistes que fabricaven taulers i peces de jocs, així com el de la història del paper, perquè, en definitiva, el paper és l’ànima dels jocs de cartes.

S’estima que, des del 1980, Thierry ha publicat diversos centenars d’articles, llibres i catàlegs d’exposicions. En podeu trobar un gran nombre citats a la seva pàgina de la Viquipèdia.

Crec que tots estareu d’acord que Thierry Depaulis està magníficament qualificat per rebre el premi Dau d’enguany per la seva recerca i documentació exhaustives en l’àmbit dels jocs. I és un plaer per a mi donar-l’hi.

Enhorabona, Thierry.