Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

“Es pot fer bona música amb (gairebé) tot"

08/10/2020
Música
La Orquesta Reusònica Trio passeja els seus instruments reciclats pels nostres escenaris

Busquen nous sons per a un nou món. I per a aconseguir nous sons els serveix pràcticament qualsevol cosa. Sí, cosa. Perquè l'Orquesta ReuSònica Trio (Rocco, Xavi i Antonio) no només pot tocar pràcticament qualsevol cosa sinó que vol extreure gairebé de qualsevol cosa música. Bona música.

Es pot fer música amb qualsevol cosa?

És clar: tot sona... si ho toques! Des de sempre s'ha fet música amb qualsevol cosa. Molts instruments que ara considerem convencionals han nascut del perfeccionament d'objectes comuns i, en cert sentit, nosaltres continuem fent això de sempre creant nous instruments per tenir noves possibilitats expressives, però també per sensibilitzar sobre el tema de la superproducció i dels residus.

 

Quines són les coses més estranyes que heu utilitzat?

Bé, potser poden semblar estranyes totes les coses que toquem: una tanca per a les obres, un globus, unes bales, una crossa, unes gomes o una paella... Segur que quan el Xavi es posa a bufar en una roda de bicicleta perfer un tema de música índia, sona estrany... però el cert és que sona bé!

 

Per què buscar més enllà dels instruments convencionals?

Per fer que els nous instruments que inventem ens condueixin fins a nous sons i potser fins a noves músiques... o més senzillament perquè som tremendament curiosos i... imaginació al poder!

 

Quines possibilitats sonores us ofereix treballar amb no-instruments?

No els anomenaríem "no-instruments" només perquè siguin instruments únics o molt insòlits. Són instruments que ens ofereixen noves possibilitats musicals: de fet, no tenir referències precedents allibera la creativitat i convida a explorar una mica més enllà...

 

"Si aquests objectes no fessin bona música, no seria divertit". Ho heu dit?

Sí, aquest és un concepte molt important per a nosaltres: el que volem fer no és –només- mostrar que es pot tocar una cadira o una escombra, sinó que es pot fer bona música de veritat amb (gairebé) tot! Com a músics és fer bona música el que ens diverteix.

 

La música que obtenim d'aquests instruments és comparable, en qualitat, a la qual ofereixen els instruments convencionals?

Aquest és el nostre objectiu! Però, és clar, de vegades no és només l'instrument sinó també la destresa de l'instrumentista: molts instruments convencionals s'han perfeccionat durant centenars d'anys abans d'aconseguir la qualitat del so que els coneixem avui, mentre que amb els nostres... encara estem en la fase en la qual compensem amb la nostra destresa!

 

I quin tipus de música voleu interpretar amb aquests objectes?

Clarament es podria interpretar qualsevol estil, però nosaltres triem les músiques que més ens agraden i ens emocionen en una mescla d'estils i tradicions.

 

Com definiríeu el vostre estil musical?

Ai, aquesta és una pregunta molt difícil... En un àmbit estrictament musicològic podem parlar de world-jazz perquè a més de peces originals toquem música que arriba del Brasil, l'Índia, Àfrica i clarament de la península Ibèrica i del Mediterrani; però podríem també definir-la com a Música Ecològica, privilegiant la manera en què la toquem i no aquelles peces que toquem.

 

Quant temps fa que treballeu junts?

El Xavi i l'Antonio toquen junts des de fa vint anys mentre que el trio va néixer l'any passat, després de l'arribada del Rocco des d'Itàlia.

 

Cap a on voleu portar-la?

Qui ho sap? De moment ho passem molt bé, ens divertim molt i no trobem cap dificultat a trobar residus que estimulin la nostra creativitat per construir nous instruments insòlits, així que continuem buscant nous sons, per a un món nou.

 

Compartir