Programa

Espai Zero

L’Espai Zero és un espai de trobada de Fabra i Coats, Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona, des del qual es vol posar en diàleg agents i comunitats culturals i socials diverses.

És l’espai des d’on relacionar el treball creatiu d’artistes i grups residents a la Fàbrica amb altres col·lectius i xarxes ciutadanes, desplegar activitats relacionades amb les pràctiques artístiques i culturals contemporànies, connectar amb el territori més pròxim, recollir i fer circular el coneixement sobre la memòria històrica de la fàbrica i el seu context territorial i, en definitiva, esdevenir un espai dinàmic i viu obert a la ciutadania. 

 

Residències FiC-ProdArt'19
Del 28 de juny al 21 de juliol de 2019 (inauguració dijous 27 de juny a les 19h)

L’exposició presenta els resultats dels treballs desenvolupats pels postgraduats del màster en Producció i Recerca Artística de la Universitat de Barcelona, dins la línia «Art i Contextos Intermèdia». Incideix especialment en el seu caràcter intermèdia, a través de vies experimentals pluridisciplinàries, de pràctiques artístiques en permanent expansió i de processos d’investigació, regeneradors de les arts.

Els treballs d’aquesta promoció de creadors mostren la pluralitat de manifestacions i relacions amb el món i el pensament. Des de diferents posicionaments, indagacions i registres, hi trobarem: poètiques migratòries transfrontereres (Catalina Piedrahita), alteracions d’esferes urbanes (Valeria Castillo), desconstruccions del Manual del bon artista (Sara Lorite), confrontacions laborals art-treball (Joshua Perkin) i percepcions pertorbables de la materialitat (Domingo Portela). També: la vindicació de la infantesa descontaminada (Cai Saiyin), la recerca del sagrat ocult (Joan Villaplana), la cartografia dels vincles (Fèlix Pons), la recreació d’un jardí de relacions afectives (Daniela Vargas), el qüestionament mediàtic del sofriment (Mònica Porta) i el ritual de sanació ecològica (Maria Marvila). 

Una part dels creadors ha gaudit de residències als espais de la Fabra i Coats - Fàbrica de Creació, compartint la darrera fase dels seus estudis i la producció artística dels seus treballs de Fi de Màster. La col·laboració entre l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i la Universitat de Barcelona (UB) té com a objectiu fer efectiva la transferència de les recerques artístiques i obrir necessàries vies de permeabilitat cultural per als seus resultats, dins l’entrellat contemporani de la ciutat.

Teniu més informació sobre el Màster de Producció i Recerca Artística de la Universitat de Barcelona en aquest enllaç.​

 

Recorda el foc d'agost
Del 18 de maig al 16 de juny de 2019 (inauguració divendres 17 de maig)

Divendres 17 de maig

19 h: Visita comentada amb els finalistes i artistes residents
20 h: Lliurament de premis
Lloc: Espai Zero

El proper divendres 17 de maig, a l’Espai Zero del Centre d’Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats, Sant Andreu Contemporani lliurarà els premis del Concurs d’Arts Visuals Premi Miquel Casablancas 2019 i inaugurarà oficialment l’exposició Recorda el foc d’agost, que reuneix tots els treballs finalistes en la modalitat d’obra, així com els dossiers finalistes de la resta de modalitats: projecte, publicació i comunicació gràfica.

En aquesta edició, el Premi Miquel Casablancas ha rebut 255 sol·licituds, que han estat revisades per un jurat format per Beatriz Alonso (comissària i investigadora), Pablo Martínez (cap de programes del MACBA) i Alessia Locatelli (guanyadora de l’International Curatorial Residency Program 2019), tots ells amb vot, així com pels membres de l’equip de Sant Andreu Contemporani, tots ells amb veu però sense vot.

Els finalistes són:

Modalitat Obra
Irene de Andrés
Gerard Ballester
Juan Baraja
Adélaïde Feriot
Cristina Garrido
Abel Jaramillo
Xim Llompart
Antonio Menchen
Pablo del Pozo
Eulàlia Rovira & Adrian Schindler
Mario Santamaría
Rosa Vallori

Modalitat Projecte
Edgar Díaz
Paula García-Masedo
Antonio Menchen
Carla Souto

Modalitat Publicació
Joan Bennassar
Alán Carrasco
Andrea González + Iñigo de Barrón
Francisco Navarrete Sitja

Modalitat Comunicació gràfica
Robin Cabrera Touman
Helena + Anna Fradera
Toni Llargués

En la mateixa exposició també es presentaran els treballs dels artistes que van participar en SAC-FiC Programa de Residències 2018: Alán Carrasco, Cayetano Truyols i Bising Sisters.

Els noms dels guanyadors del Concurs d’Arts Visuals Premi Miquel Casablancas 2019 es comunicaran durant la cerimònia de lliurament de premis, que tindrà lloc a l’Espai Zero del Centre d’Art Contemporani de Barcelona - Fabra i Coats.

​​

 

Art i Aules. Processos i vincles
Del 15 al 31 de març de 2019 (inauguració dijous 14 de març a les 19 h)

L’art és vida, i la vida, transformació, diu Fregoli. L’art, a més a més, és llibertat, és necessitat, és un NO-límit que ens arrossega a preguntes incòmodes i que genera pensament, actitud: una posició. L’art és un diàleg intern i cultural que es refereix a marcs contextuals més grans com la identitat personal i cultural, la família, la comunitat, la política i la nacionalitat. És, en gran manera, una obligació en la societat perquè ens interpel·la, ens obliga a qüestionar-nos i, en definitiva, ens millora.

L’art contemporani es distingeix per la manca d’un principi uniforme, organitzador i ideològic, i aquestes característiques li atorguen una facilitat indubtable per poder descodificar metodologies plàstiques, enriquir els estrats culturals, qüestionar dinàmiques rígides o revelar entorns favorables a un nou pensament.

Aquesta exposició presenta els treballs realitzats a través de dos programes educatius desenvolupats amb set centres de la ciutat de Barcelona durant el curs 2017-2018. Per a ambdós, l’art és el gran catalitzador.

El primer programa és l’Espai C, adreçat a centres de primària. La proposta es basa en l’experiència d’un o més artistes residents que comparteixen espai i obra amb els alumnes d’una escola. Els artistes contemporanis treballen en un món globalment influenciat, culturalment divers i tecnològicament avançat. El seu art és una combinació dinàmica de materials, mètodes, conceptes i temes que contínuament desafien els límits. Aquest intercanvi de coneixement genera en els participants un vincle on la personalitat, la realitat i l’entorn de l’artista es confonen amb les parets d’un centre educatiu i inspiren els infants d’altres maneres.

Les escoles participants en aquesta edició han estat l’Escola dels Encants, l’Escola Miralletes i l’Escola Sagarra.

El segon programa és Reflexionart. Ideat per a centres de secundària (ESO), el seu objectiu és aconseguir una reflexió transversal sobre un tema important, una reflexió amb la qual es busca en els processos artístics un nou llenguatge que ajudi els joves a entendre l’entorn i la realitat aliens a partir d’un projecte global i interdisciplinari. Amb Reflexionart es vol fomentar l’esperit crític, estimular l’experimentació amb formes de cooperació i treball conjunt, i encetar una reflexió als centres educatius a través del món de l’art.

En la passada edició la proposta ha estat la IDENTITAT, i hi han participat quatre centres de la ciutat: l’Institut Lluís Domènech i Montaner, l’Institut Martí Pous, l’Institut Menéndez y Pelayo i l’Institut Poeta Maragall.

Aquests dos programes sorgeixen en el Consorci d’Educació de Barcelona i, en el cas de l’Espai C, en cooperació amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Quan l’art i els processos creatius travessen els marges establerts, es genera –indubtablement– reflexió i, per tant, una mutació. El públic primer són els nens i nenes de 3 a 12 anys i el jovent de 13 a 16 anys. Però també ho són la seva escola o institut, la comunitat educativa, les seves famílies, el seu barri i la seva ciutat.

L’art és, finalment, una oportunitat per canviar els nostres mons!

ACTIVITATS VINCULADES

"Espais C. Espais de creativitat per a les escoles" (taula rodona)

Dimecres 20/03 a les 18 h

Modera: Lluís Vallvé

Participants: Urgell Farran (artista resident a l'Escola Miralletes), Irene Font (mestra coordinadora de l'Espai C de l'Escola Sagarra), Agnès Barba (directora de l'Escola dels Encants) i Mar Morón (UAB)

"Reflexionart. Acompanyant processos de recerca i creació" (taula rodona)

Dilluns 25/03 a les 18 h

Modera: Lluís Vallvé

Participants: Eulàlia Vidal (Institut Lluís Domènech i Montaner), Glòria Mèlich (Institut Poeta Maragall), Montserrat Bigas (Institut Martí Pous) i Esther Fuertes (MNAC).

 

 

Besòs: A Noble Ecosystem (Col·lectiu Duae)
Del 24 de gener al 3 de març de 2019 (inauguració dimecres 23 de gener a les 19 h)

Ecosistema és una d’aquelles paraules típiques que aprenem a l’escola, i descriu una xarxa interconnectada en la qual els elements biològics comparteixen un medi de vida equilibrat; una comunitat interdependent en la qual tots els components interactuen i s’influeixen. 

Fa dos anys que el col·lectiu Duae (Silvia Campidelli/Luna Coppola) explora i estudia el riu Besòs i els seus voltants, a més d’investigar-ne l’ecosistema social, urbà i natural, una recerca artística en curs que ha generat un gran arxiu de característiques del riu que fan referència a la seva història, biologia i existència dins l’entorn de la ciutat. 

Un riu que passa per una ciutat pot revelar als seus habitants els secrets de les lleis de la natura i generar un vincle amb el corrent biològic i orgànic de la vida que es pot veure profundament afectat pel comportament de l’home. 

Durant els anys setanta i vuitanta, el Besòs va ser un dels rius més contaminats d’Europa arran de la intensa industrialització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Posteriorment ha estat objecte de projectes de millora i de diverses iniciatives de planificació urbanística, però encara cal experimentar-lo perquè esdevingui un element conegut de l’ecosistema urbà al qual pertany.  

La investigació artística que ha dut a terme el col·lectiu Duae pretén descobrir, interpretar i mostrar el riu i els seus recursos, i acostar-lo a la gent dels barris propers i de la ciutat. L’aspecte immersiu de l’exposició, l’aproximació multidisciplinària i les diferents capes d’anàlisi i informació estan pensats per arribar a un públic molt ampli.

A partir de fonts diverses i en col·laboració amb distintes institucions i experts, l’equip artístic ha fet un esforç per oferir la versió més àmplia de l’ecosistema noble que el riu Besòs representa.  

El concepte inicial, l’estudi de la sostenibilitat mediambiental d’un curs d’aigua tan important, va portar les artistes a indagar en els aspectes científics dels seus components i a l’increïble descobriment d’un bacteri autòcton del riu que contribueix a eliminar-ne els elements contaminadors. Aquest estrany «sistema immunitari» que alberga el riu Besòs podria esdevenir una eina útil per a altres vies navegables contaminades.

Dins el treball de camp que caracteritza la seva metodologia artística, Duae recopila dades i objectes naturals. La Silvia i la Luna enregistren i dibuixen, fan fotografies i escolten. Transcriuen i interpreten totes les llengües i experiències que parlen del Besòs. La recerca científica i la planificació urbanística local són dos dels principals camps de coneixement en què treballen; dos dels nombrosos codis que estudien i tradueixen per explorar la complexa biosociologia urbana d’aquest riu amb la seva labor creativa. 

El col·lectiu Duae pretén erradicar la idea del riu com a frontera, com a «altre» dins l’entorn urbà i social, i ho fa exposant el procés artístic que constantment evoluciona a partir de descobriments fets sobre el terreny i al laboratori, mitjançant treballs de camp diversos i esdeveniments participatius. Aquest objectiu s’aconsegueix integrant els seus elements en el context polític i antropològic d’un riu urbà i narrant un microcosmos simbòlic que revela la necessitat de resistir, crear i regenerar-se. 

Un missatge d’allò més oportú que un simple riu pot oferir amb tota la seva noblesa a tots aquells que estiguin disposats a escoltar-lo. Mentre l’aigua del riu corre, el seu so acostuma a emmudir pel tràfec de la ciutat, el soroll dels cotxes a l’autopista, el brunzit d’una estació de servei propera..., per bé que aquesta aigua duu la saviesa ancestral i els secrets de la resiliència i la supervivència. 

L’experiència sensorial i les eines creatives que es mostren en aquesta exposició són una invitació a apropar-se a una realitat gens llunyana que forma part del nostre món. L’objectiu és visualitzar la força de la natura i reflectir la gran responsabilitat que tenim, com a humans, de fer del nostre entorn un espai hospitalari, sostenible, harmònic i integrat.

 

EL INGENIO: l’aportació de Lluís Sabadell. Els Gegants de Sant Andreu de Palomar 
Del 30 de novembre al 9 de desembre de 2018

Consultar horaris a la secció "Contacte". Dijous 6, dissabte 8 i diumenge 9, horaris especials d'obertura de 12 a 20 h.

Lluís Sabadell fou un escultor que treballà per al taller El Ingenio de Barcelona poc més de 5 anys, però la seva empremta en el món de la cultura popular ha estat innegable i inesborrable. A través de la seva vida i la seva obra en imatgeria festiva, reunida al complet en aquesta exposició, repassarem els inicis de la història d’aquest taller màgic i com la seva exitosa trajectòria es creua amb la història dels Gegants de Sant Andreu de Palomar.

 

REHOGAR Disseny Obert i Reutilització 
21 de Setembre al 28 d’Octubre de 2018 

 

REHOGAR és una exposició col·lectiva i una trobada anual entorn del disseny obert i la reutilització com a eines de transformació social. 

Organitzada pel col·lectiu Makea Tu Vida, la desena edició de REHOGAR continua la seva aposta per potenciar i construir un ecosistema de transformació i col·laboració que inciti a un canvi social en les nostres maneres d’habitar.

La mostra presenta un conjunt de pràctiques i eines que permeten incidir en la transformació social de la vida quotidiana. Una selecció d'experiències interdisciplinàries que vol servir de mapa per a explorar espais, mètodes, recursos i comunitats que porten amb elles evidències, raons, actituds, polítiques, pràctiques, implicacions i afectes que sostenen el desenvolupament de projectes de caràcter col·laboratiu, d’open source, de responsabilitat social i mediambiental i d'optimització compartida de recursos. Propostes reals que s'allunyen de la cultura mercantilista de l’usar i tirar, i ens acosten cap a una consciència col·lectiva basada en usar, transformar i cuidar.

Paral·lelament a l'exposició se celebren una sèrie d’activitats amb l’objectiu de difondre i explorar el seu marc teòric, conèixer de primera mà i posar en pràctica algunes de les solucions i propostes exhibides, i generar espais de remescla i diversió que afavoreixin la generació i l’enfortiment de xarxes de col·laboració. 

Aquesta desena edició de REHOGAR tindrà lloc del 21 de Setembre al 28 d’Octubre de 2018 en l’Espai Zero de Fabra i Coats de Barcelona. La mostra s’amplificarà al llarg de 2019 a través d’una itinerància per diferents centres culturals i de producció de l’estat espanyol. Aquesta edició compta amb el recolzament i suport de Medialab Prado (Madrid), Hirikilabs - Tabakalera Centre Internacional de Cultura Contemporània (Donostia - Sant Sebastià) i La Nau Centre Cultural de la Universitat de València (València).

REHOGAR X

 

Treballs finals d’estudis d’alumnes del curs 2016-2017 de l’ESDAP

Del 8 al 21 de juny de 2018

En el context de Barcelona Design Week 2018 i amb el lema «El disseny com a catalitzador de realitats socials», l’ESDAP Catalunya (Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya) presenta l’exposició de treballs finals d’estudis d’alumnes del curs 2016-2017, amb intervencions a l’espai dels alumnes Carla Flores, Carles Garrido, Behnaz Rezaei i Berta Vallvé. Els projectes seleccionats tenen en comú l’interès de situar la reflexió en temes de caràcter social que utilitzen la capacitat transformadora del disseny per recuperar i millorar l’entorn quotidià, però també per transferir al dissenyador la capacitat d’esdevenir mediador i, així, ampliar la dimensió de la disciplina del disseny en una concepció contemporània, crítica i col·laborativa.

L’ESDAP Catalunya es va crear l’any 2010 per una ordre del Parlament de Catalunya. És una institució pública que gestiona un títol superior de grau en disseny, en un centre interterritorial que s’organitza en multicampus distribuïts pel territori català.

PDF icon full de sala ESDAP_Catalunya.pdf

INAUGURACIÓ (dijous, 7 de juny de 2018)

11:00 Conferència: Disseny. Dissensió, ètica i procés col·lectiu: Javier Rodrigo, Begoña Roman, Nora Ancarola

12:30 Inauguració de l'exposició + Presentació de la publicació de ESDAP Catalunya_BDW 2017 + Relatograma Delphine Boghos

14:00 - 16:00 Dinar + Concert Edu Ferrer Quintet [Edu Ferrer (veu, saxo), Jan Domenech (piano), Carla Motis (guitarra), Jan Marçal (baix elèctric), Joan Aleix Mata (bateria)]

17:00 - 19:00 NUUS Desfilada alumnes de l'especialitat de disseny de moda promoció 2014-2018

PDF icon flyerBDW_ESDAP_2018_CAT.pdf

 

 

La ferida d'Hipercor. Barcelona 1987

Del 15 de desembre de 2017 a l'11 de març de 2018

La ferida d’Hipercor. Barcelona 1987 és una exposició-memorial que forma part del programa d’evocació i commemoració del trentè aniversari de l’atemptat d’Hipercor iniciat el juny de 2017 amb un acte ciutadà que expressava el respecte i solidaritat del govern  de Barcelona  envers les víctimes. El 19 de juny de 1987, quan passaven vuit minuts de les quatre de la tarda, un cotxe bomba va explotar a la primera planta del pàrquing dels magatzems Hipercor de Sant Andreu. 21 persones van perdre la vida i 46 més van resultar ferides, en el que va ser l’atemptat més mortífer d’ETA. Ja fa 30 anys d’aquella acció terrorista indiscriminada que va ferir Barcelona.

Aquesta exposició-memorial ha estat promoguda pel Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona i organitzada pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Comissari: Francesc Valls

http://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/ca/la-ferida-dhipercor-bar...

REHOGAR · Disseny Obert i Reutilització

Del 14 de setembre de 2017 al 29 d’octubre de 2017
Inauguració: dijous 14 de setembre, a les 19 h

REHOGAR no és una exposició que podríem considerar normal. És una invitació col·lectiva a pensar amb les mans, a formar part activa d’una sèrie de processos de transformació.

L’exposició se centra en les pràctiques obertes entorn del disseny que plantegen modificacions en els actuals hàbits de consum, que són capaços de generar coneixement i economia distribuïda o que exploren camins cap a la sostenibilitat social i ambiental a través de l’aprofitament dels recursos.

En la seva novena edició, REHOGAR presta una espechttp://www.rehogar.netial atenció als processos de transformació. Processos de transformació que es fan possibles mitjançant tècniques de reutilització i metodologies de disseny obert, un disseny que creix i evoluciona perquè pot ser millorat per i amb altres persones. O, en altres paraules: objectes, espais, plataformes, iniciatives, projectes que són processos en si mateixos i el resultat dels quals dona lloc a l’inici d’altres processos. Processos amb una mirada des de l’ètica de la cura, en simbiosi amb l’entorn i els recursos, i en els quals destaca la dimensió col·lectiva respecte a la projecció, producció, distribució i ús.

La mostra explora un ampli ventall de transformacions a través d’una selecció de propostes amb un ADN obert i compartible, i reflecteix els processos, les pràctiques i les eines que faciliten la transformació social de la vida quotidiana. Una selecció d’experiències interdisciplinàries que vol servir de mapa per explorar espais, mètodes, recursos i comunitats que porten amb elles evidències, raons, actituds, polítiques, pràctiques, implicacions i afectes que sostenen el desenvolupament de projectes de caràcter col·laboratiu, d’opensource, de responsabilitat social i mediambiental, d’optimització compartida de recursos i d’obertura cap a formes i models experimentals.

Paral·lelament a l’exposició́ se celebren una sèrie d’activitats (tallers, demostracions, presentacions i debats) amb l’objectiu de difondre i explorar el seu marc teòric, conèixer de primera mà i posar en pràctica algunes de les solucions i propostes exhibides, i generar espais de remescla i diversió́ que afavoreixin la generació́ i l’enfortiment de xarxes de col·laboració́.

http://www.rehogar.net

ACTIVITATS

REHOGAR és, a més, un espai de reflexió on compartir preguntes sobre la rellevància i la possibilitat d’evolucionar cap a aquest tipus de comportaments i formes de fer. Paral·lelament a l’exposició se celebren una sèrie d’activitats amb l’objectiu de difondre i explorar el seu marc teòric, conèixer de primera mà i posar en pràctica algunes de les solucions i propostes exhibides, i generar espais de remescla i diversió que afavoreixin la generació i l’enfortiment de xarxes de col·laboració.

Restarters BCN
28 de setembre - Espai expositiu — de 18.00 a 21.00 h
GRATUIT amb inscripció prèvia

Cassette is not dead
21 d'octubre - Espai expositiu — de 12.00 a 14.30 h - Taller per a criatures de 5 a 12 anys.
GRATUIT amb inscripció prèvia

Des Maskaradas
28 d'octubre - Espai expositiu — de 12.00 a 14.30 h
GRATUIT amb inscripció prèvia

Remoblar — Un projecte de transformació dels espais educatius per a la innovació pedagògica.
dissabtes 30 de septiembre, 7 i 14 d'octubre — Espai expositiu de 11 a 14 h y de 15 a 19h
GRATUIT amb inscripció prèvia

Kit de supervivencia maker
dimecres 4, 11 i 18 d'octubre - Espai expositiu - de 18:30 a 20:30 h
GRATUIT amb inscripció prèvia

Els projectes de REHOGAR en primera persona
20 i 27 octubre - Espai expositiu — de 18.00 a 20.00 h

EXPOSICIÓ ESDAP_FABRA i COATS

El narcisisme, les fronteres i el mal ús dels recursos naturals són temes que es presenten en aquesta exposició, una selecció de projectes finals d’estudis dels alumnes de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAP) que van finalitzar els seus estudis el curs 2015-2016.

L’interès d’aquests projectes seleccionats radica en la seva capacitat per situar la reflexió en temes de caràcter social que utilitzen la capacitat transformadora del disseny per recuperar i millorar l’entorn quotidià.

L’ESDAP Catalunya és una institució pública dependent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que gestiona un títol superior de grau en Disseny en un campus interterritorial.

Els projectes seleccionats per fer les instal·lacions a l’Espai Zero són:
Alambrada, de Yannick Buchs
Fracting: pack de lluita contra el fracking, de Gisela Solé
The Mirror Paradox, de Robert Palau

Dates: Del 8 al 27 de juny

Programació