Cartell
Tots els mons fantàstics que caben dins d'un cap
El dissenyador i il·lustrador Andreu Zaragoza ret un homenatge als diversos gèneres de caràcter no realista en el cartell que anuncia la segona edició del Festival 42.
El còmic és un dels territoris literaris preferits dels gèneres fantàstics, que beuen de la capacitat dels lectors i les lectores per acceptar unes convencions literàries que depassen la realitat. Per això no és estrany que, entre els primers mons de ficció que visitava Andreu Zaragoza, n'hi hagués molts de dibuixats. Tampoc no sorprèn que l'autor del cartell d'enguany del Festival 42 fos un enamorat del heavy i dels mons fabulosos que amaraven les portades dels discos que escoltava, imatges amb un contacte directe amb els mites i les llegendes. Zaragoza va néixer a Granollers l'any 1985, i aquella primera trobada doble amb formes diverses del relat no realista l'ha fet sensible a les mil cares dels gèneres fantàstics. Aquestes influències el van portar a estudiar disseny gràfic a l'escola Llotja de Barcelona i van plantar la llavor d'un futur il·lustrador que va germinar quan, després d'anys de treballar en estudis diversos, va tornar a agafar entre els dits el llapis i el pinzell.
A partir d'aquí, una carrera molt relacionada amb el fantàstic, el terror i la ciència-ficció que l'ha dut a il·lustrar les portades de molts llibres de gènere, a fer portades de disc per a grups de rock psicodèlic de temàtica espacial, a dissenyar jocs de cartes de temàtica futurista o a crear les il·lustracions que anuncien, a la seva localitat d'origen, el festival de cinema fantàstic i de terror Fantàstik Granollers.
Amb aquests precedents, tan lligats a la tradició del gènere, l'autor ha preparat un cartell que no només resumeix les experiències pròpies en el món del terror, la ciència-ficció o la mitologia, sinó que és l'essència, feta imatge, del mateix festival. I és que un festival tan urbà no podia anunciar-se des de cap altre lloc que no fos el seient d'un vagó de metro, un dels espais on trobareu més lectors per metre quadrat, amb permís de les Biblioteques de Barcelona. Una persona que podríeu ser vosaltres llegeix embadalida les pàgines d'un llibre. I la llarga cabellera que llueix forma unes criatures de ficció que neixen de l'acció d'ajuntar lletres, traspassen cervells, inflamen ànimes i emergeixen al món exterior en forma de dracs propis d'un disc de heavy metal, naus extraterrestres que disparen contra un objectiu invisible, sirenes que solquen els mars de la fantasia i una mà terrorífica i amenaçadora que potser emergeix de la tomba. Tots són fruit de la imaginació, mons interiors que de vegades funcionen com a refugis que ens eviten fer front a una realitat inacceptable, i de vegades tot el contrari. Ens en parla una edició del Festival 42 que fa referència directa a la salut mental. Subgèneres literaris, autors i obres destacades del fantàstic i la influència en el gènere del cinema i la televisió són molt presents en un cartell que ens mostra tots els mons situats al marge de la realitat que caben dins d'una ment. És una mostra del treball d'Andreu Zaragoza, un artista que combina el dibuix a tinta i les tècniques digitals, sempre amb colors vius i textures marcades. La fantasia, feta imatge.