'El Comerç i les Escoles', la iniciativa d'èxit que enforteix el teixit comercial connectant-lo amb el món educatiu

Cohesió, integració social, interculturalitat, sostenibilitat i identitat. Aquests són alguns dels valors que mouen cada dia el comerç de Barcelona. Des de fa més de quinze anys, la Direcció de Serveis de Comerç, Restauració i Consum de l'Ajuntament de Barcelona impulsa el programa 'El Comerç i les Escoles', a través del qual ofereix als centres educatius diverses propostes didàctiques per acostar els valors del teixit comercial a l'alumnat. Ho fa organitzant visites guiades a comerços, tallers de consum responsable, rutes per descobrir els establiments emblemàtics, recursos digitals i el Premi Punt de Llibre. Des de la seva creació, el programa ja ha contribuït a acostar el comerç local a milers d'alumnes de centenars d'escoles dels deu districtes de la ciutat.

31/03/2023 09:29 h

Marc Amat Vilà

Edició rere edició, el programa s’ha anat consolidant i no ha parat d’augmentar la seva oferta educativa. El Comerç i les Escoles va néixer el 2006 amb la convocatòria del Premi Punt de Llibre, que convida l’alumnat a il·lustrar punts de llibre centrats en els valors del teixit comercial. Al cap de set anys, es van començar a oferir les visites guiades als establiments, a través de les quals l’alumnat pot conèixer la vida darrere els taulells a través de les explicacions de les persones que hi treballen. El 2013, el programa va incorporar els tallers de consum responsable, que impulsen l’alumnat a reflexionar sobre l’acte de comprar. El 2016, es va estrenar l’activitat Geoemblemàtics, que aprofitava l’auge del geocatxing per descobrir el valor cultural, social i històric dels establiments comercials emblemàtics. El 2020, coincidint amb la pandèmia, el programa va posar en marxa noves propostes digitals i, aquest 2023, s’ha encetat la gimcana Connecta amb el Barri.

Un programa de gran abast

D’ençà de la posada en marxa del programa, cada any, El Comerç i les Escoles compta amb la participació de desenes de centres educatius i milers d’alumnes. En la darrera edició, que correspon al curs 2022/2023, hi han pres part més de 8.500 infants. L’activitat amb més participació ha estat el Premi Punt de Llibre, amb 4.300 alumnes i 33 centres educatius. Pel que fa a les visites guiades, enguany se n’han fet 103, que han comptat amb la implicació de 32 centres educatius i 2.264 alumnes. En total, s’han fet visites a una cinquantena d’establiments de la ciutat, adherits al programa.

Quant als tallers de consum responsable, dirigits específicament a l’alumnat de 6è d’educació primària, aquest curs 2022/2023 se n’han fet 86 a 18 centres educatius diferents. Les sessions s’han impartit a 2.003 participants i han permès a l’alumnat descobrir -a partir del joc i la reflexió- la importància de practicar un consum solidari, sostenible i de proximitat.

Impacte al comerç de proximitat

El programa educatiu permet promoure el coneixement de l’entorn cultural, social i històric a través del comerç de proximitat, amb l’objectiu de crear una cultura de consum crític i responsable en els alumnes des de ben petits. Però, més enllà d’això, el retorn al teixit comercial és notori. En primer lloc, el programa acosta les escoles a les botigues del barri per redescobrir Barcelona des d’un altre punt de vista. També mostra a l’alumnat la diversitat de productes i serveis que pot trobar als comerços del seu barri.

A més, els nens i nenes poden descobrir de primera mà un munt d’oficis diferents que mostren com el sector del comerç de proximitat és un àmbit laboral ple d’oportunitats. Així, el programa permet despertar futures vocacions professionals. En definitiva, el programa enforteix les xarxes amb el petit comerç, promovent la cohesió social i la sostenibilitat.

Cada any, durant tot el programa educatiu, un equip de televisió de Catacrak, el programa infantil de Betevé presentat per nens i nenes, acompanya l’alumnat a les visites que fan als diversos establiments. Aquest fet fa que s’incrementi el ressò tant de la iniciativa com de les botigues que participen del programa, i permet que els nens i nenes visionin el reportatge amb les famílies i comentin i reflexionin sobre el contingut de la visita. Tots els programes es poden recuperar al servei de vídeo a la carta de Betevé.

Etiquetes associades a la notícia